PČELARSKA KONFERENCIJA I IZLOŽBA NA NOVOSADSKOM SAJMU

1-aula-novosadskog-sajma-ce-pruziti-gostoprimstvo

Aula Novosadskog sajma će pružiti gostoprimstvo.

U subotu, 9. decembra Novosadski sajam će biti domaćin Međunarodne pčelarske konferencije “Pomerajmo granice” i Izložbe pčelarske opreme. Manifestacija  se organizuje u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) u reprezentativnoj Hali “Master”, Kongresnom centru i Auli Novosadskog sajma.

Prema rečima Dragana Pajića, rukovodioca ocenjivanja kvaliteta Novosadskog sajma i ujedno domaćina i organizatora ove zanimljive manifestacije učesnici i posetioci razgovaraće se o temama aktuelnim za sve učesnike u pčelarskoj proizvodnji, a sagovornici na okruglim stolovima i panel diskusijama biće Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije, prof. dr Dragan Glamočić, savetnik premijera Srbije za poljoprivredu, Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a, Đorđe Mrkić, predsedavajući Skupštine SPOS-a i predsednik Društva pčelara “Jovan Živanović” u Novom Sadu, mr Marijeta Lazor, rukovodilac Službe za planiranje i razvoj Novosadskog sajma, Pavel Zdešar, profesionalni pčelar, dugogodišnji saradnik Poljoprivrednog instituta Ljubljana i Pčelarskog saveza Slovenije i dr Antonio Nanetti, Institut za pčelarstvo u Bolonji, Italija.

2-slatko-zdravlje-med

Slatko zdravlje med.

Organizatori su se potrudili da na Izložbi pčelarske opreme posetiocima na oko 3.000 m² ponude košnice, satne osnove, dimilice, vrcaljke i oprema za vrcanje meda, sredstva za prehranu i zaštitu pčela, lekovi i stimulativna sredstva, ambalaža, medonosne biljke… Kako najavljuju izlagači, oprema će se prodavati po sniženim cenama, a pripremaju se i akcije u okviru kojih će biti odobrene posebne pogodnosti pri kupovini.

Jedinstven u Srbiji, Muzej pčelarstva “Jovan Živanović” iz Sremskih Karlovaca, uneće miris voska i propolisa minulih vremena kroz izložbenu postavku. Biće to prilika da se vide stari predmeti koji se danas ne koriste, poput košnica, dimilica ili kanti za med iz XIX veka.

Istovremeno, Međunarodna konferencija i Izložba pčelarske opreme biće ujedno i prilika za promociju ocenjivanja kvaliteta kroz Izložbu pčelarskih proizvoda ocenjivanih povodom 83. međunarodnog poljoprivrednog sajma u okviru koje će biti posebno istaknuti šampioni kvaliteta Novosadskog sajma.

Sadržaj manifestacije upotpuniće izloženi i radovi koji su pristigli na konkurs koji je Novosadski sajam organizovao u saradnji sa Predškolskom ustanovom “Radosno detinjstvo” i privatnim vrtićima na teritoriji Grada Novog Sada. Oko 2.000 mališana crtalo je na temu pčelarstva, a tri najuspešnija mala takmičara biće nagrađena “medenim” poklon paketima.

Sponzor ove zanimljive manifestacije  je Generali Osiguranje Srbija.

Radno vreme Izložbe pčelarske opreme je od 9 do 19 časova, a Međunarodna pčelarska konferencija “Pomerajmo granice” počinje u 10 časova. Ulaz je besplatan.

Radomir Čubranović