Tradicionalna peka keksov kot festivalsko dogajanje

Že sedmič »Keksijada« v DOSOR-ju

 

  1. in 8. decembra je po vaniliji dišalo po vseh domskih etažah (pritličje, ter prvo,drugo, tretje in četrto nadstropje) DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, kajti potekala je že sedmič »Keksijada« – festival keksov. Stanovalke in stanovalci, njihove domske gospodinje in drugi sodelavci oziroma prostovoljci so pekli različne vrste piškotov, ki jim v DOSOR-ju raje »po domače« rečejo keksi. A tretji dan »Keksijade«, 9. decembra dopoldne, je sledilo ocenjevanje vsega, kar se je speklo oziroma tistega najboljšega vsake domske etaže.

Ocenjevalna komisija, v kateri so bili DOSOR-jev vodja kuhinje Marko Gumilar, vodja kuhinje hotela Radin Boštjan Rožman in mariborski humorist Vinko Šimek – Jaka Šraufciger je imela pred seboj pet vzorčnih krožnikov keksov. Vodji prehrane v DOSOR-ju, Simoni Domjan, kot tudi številnim  zbranim v DOSOR-jevi veliki restavraciji je ocenjevalna komisija sporočila, da je treba z zlato medaljo nagraditi vseh pet predstavljenih krožnikov keksov. In zato so darilo prejele vse domske gospodinje (Maja Bratuša, Karmen Farkaš, Stanka Fras, Davorina Grah, Lidija Ivanek, Mojca Kumlanc, Klaudija Njivar, Marina Ploj, Vesna Razboršek in Silvija Vršič), skupaj z vodjo Lidijo Vitez. Ta je bila pobudnica za organizacijo tovrstne vsakoletne decembrske dejavnosti pred sedmimi leti, ki jo sedaj uradno imenujejo»Keksijada«.

Ob Vinku Šimeku se je vrhunca letošnje »Keksijade« udeležil tudi pevec Ivo Mojzer, ki je poskrbel za pesmi in ples. Je pa ob letošnji izvedbi večdnevnega festivalskega dogajanja tokratne »Keksijade« bila izdana v 500 izvodih posebna knjiga receptov DOSOR-jevih gospodinj, stanovalcev in ostalih navdušencev pečenja keksov. O knjigi pa v enem od prihodnjih prispevkov.

Filip Matko Ficko