Radenci: Nastop Moškega pevskega zbora Svoboda

Zasavci iz Hrastnika so tudi Štajerci

Na spletnih straneh »Štajerske novice« smo že poročali o nastopu  pevcev, ki so Mojco Kumlanc, gospodinjo DOSOR-ja (Doma starejših občanov Radenci) 23. septembra letos presenetili s svojim obiskom ter zapeli tudi stanovalkam in stanovalcem na DOSOR-jevem poletnem odru. Bili so to člani Moškega pevskega zbora Svoboda Hrastnik, ki letos šteje že 92-letnico svojega obstoja. Takrat je bilo dogovorjeno, da se oglasijo v prihodnje kar s samostojnim koncertom in tega dogovora so se pevci tudi držali !

Tako je 17 pevcev MPZ Svoboda Hrastnik 17. decembra dopoldne izvedlo koncert v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice v 4. nadstropju doma, ki še dolgo ne bo šel v pozabo. Namenjen je bil tudi zunanjim obiskovalcem, ne samo stanovalkam in stanovalcem tega doma, kajti DOSOR je v Radencih postal že nekakšno pravo kulturno središče. In ob tem se je še posebej izkazala »domska poetinja«, stanovalka Brigita Živec, ki je prebrala pevcem v pozdrav pesem, napisano prav njim.

Ob odsotnosti zborovodkinje je njeno vlogo prevzel kar predsednik zbora Aleš Laznik. S harmoniko je pevce spremljal Žiga Draksler, a pevec Štefan Kajič ob nekaterih pesmi zaigra tudi na kitaro. Imajo povsem svojstven odnos do ohranjanja pevske kulture in zato se precej razlikujejo od nastopov ostalih pevskih zborov. Pred pozabo ohranjajo ponarodele hrastniške pesmi, nekaterim ponarodelim delavskim in umetnim pesmim pridružujejo tudi pesmi iz zakladnice slovenske narodno zabavne glasbe, svoje nastope pa prilagodijo občinstvu. Zapeli so tudi neke vrste himno štajerske Prlekije »Matjašek je gujdeka kla«, ki so jo posebej ponovili za tokratni nastop, kajti pred leti so jo naštudirali za svojo domačo kulturno prireditev »Koline«. Sicer pa so Hrastničani tudi Štajerci, čeprav se raje imajo za Zasavce.

V času pred božično novoletnimi prazniki se nastopi različnih kulturnih in glasbenih skupin v DOSOR-ju kar vrstijo ter pričarajo nasmeh na lica stanovalk in stanovalcev, ki običajno skupaj z njimi tudi zapojo. Nič drugače ni bilo v soboto, 17. decembra dopoldne, ko je v predprostoru domske knjižnice nastopil Moški pevski zbor Svoboda iz Hrastnika.

Filip Matko Ficko