NOBELOVAC ORHAN PAMUK PRIMIO NAGRADU “MILOVAN VIDAKOVIĆ” U NOVOM SADU

1-orhan-pamuk-dolazi-u-ogranak-sanu-novi-sad

Orhan Pamuk dolazi u Ogranak SANU – Novi Sad.

Turski književnik i nobelovac Orhan Pamuk primio je danas (utorak, 20. decembra) međunarodnu književnu nagradu “Milovan Vidaković”, Međunarodnog festivala proze “Prosefest u Platoneumu – u Ogranku Srpske akademije nauka i umetosti u Novom Sadu.

2-mamula-je-pokazao-izlozbu-gostu

. Mamula je pokazao izložbu gostu.

Nagradu dodeljuje Međunarodni festival proze Prosefest, koji već 10 godina organizuje Kulturni centar Novog Sada. Prestižnu nagradu Pamuku uručili su potpredsednik Ogranka SANU Nedeljko Mamula, koji je ujedno i urednik književnog programa Kulturnog centra Novog Sada, kao i predsednik organizacionog odbora festivala “Prosefest”, Nenad Šaponja, koji je ujedno obrazložio odluku o dodeli  nagrade  “Milovan Vidaković Orhan Pamuku:

3-nas-urednik-cubranovic-levo-je-u-stopu-pratio-dragog-gosta

Naš urednik Čubranović (levo) je u stopu pratio dragog gosta.

– Do sada je više od 80 pisaca gostovalo na festivalu “Prosefest”, a od 2008. godine dodeljujemo nagradu “Milovan Vidaković” koji je predavao u srpskoj gimanziji u Novom  Sadu pre više od dva veka, autor je jedog od prvih srpskih romana, iako je pisao predvukovskim jezikom bio je jedan od najčitanijih i najpopularnijih pisaca svog vremena – istakao je Šaponja i dodao da je Pamuk jedan od najzaslužnijih pisaca da mi danas tursku kulturu gledamo drugačije.

4-nenad-saponja-obrazlaze-odluku-o-urucenju-nagrade-pamuku

Nenad Šaponja obrazlaže odluku o uručenju nagrade Pamuku.

Prvi Prosefest (2007. godine) je čitanjem otvorio Milorad Pavić, a dosadašnji dobitnici nagrade “Milovan Vidaković” su: Alberto Mangel (Francuska, 2008), Đerđ Konrad (Mađarska, 2009), Klaudio Magris (Italija, 2010), David Grosman (Izrael, 2011), Slobodan Tišma (Srbija, 2012), David Albahari (Srbija, 2013), Milisav Savić (Srbija, 2014), Jevgenij Vodolazkin (Rusija, 2015) i Giljermo Martines (Argentina, 2016).

5-zadovoljni-laureat-orhan-pamuk

Zadovoljni laureat Orhan Pamuk.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam dobio ovu nagradu zbog koje sam povezan sa imenom Milovana Vidakovića, prvog romanopisca u ovoj zemlji. Takvi ljudi postoje i kod nas, oni su pomerali granice i svojom indivudualnošću stvarali neku drugačiju istoriju od one koje u svakoj državi nameću političari – zadovoljno je izjavio Pamuk, koji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006. godine.

6-pamuk-saponja-i-mamula

Pamuk, Šaponja i Mamula.

Inače, Pamukove knjige prevedene su na 63 jezika. Njegove knjige su prodate u više od 13 miliona primeraka i prevedena na 63 jezika, što ga čini najprodavanijim piscem Turske.

7-specijalna-nagrada-u-prave-ruke

Specijalna nagrada u prave ruke.

U Srbiji je u izdanju „Geopoetike“ objavljeno čak 12 njegovih knjiga: Bela tvrđava, 2002; Novi život, 2004; Zovem se Crveno, 2006; Istanbul, 2006; Dževdet-beg i njegovi sinovi, 2007; Sneg, 2007; Crna knjiga, 2008; Muzej nevinosti, 2008; Druge boje (eseji i jedna priča), 2011; Tiha kuća, 2013; Čudan osećaj u meni, 2015 i Žena crvene kose, 2016 .

8-nagrada-milovan-vidakovic

Nagrada Milovan Vidaković.

– Za mene je vrlo zanimljiva i značajna interakcija izmedju čitalaca i pisaca i ono što nas obogaćuje na putovanjima je prilika da na različitim mestima doživimo izazov u susretu sa čitaocima koji nam daju priliku da možemo da diskutujemo sa  ljudima koji imaju sasvim drugačije razumevanje onoga što radimo i drugačiji pogled – rekao je Pamuk, dodavši da nagrade širom sveta koristi kako bi proputovao svet, i tako se upoznao se sa svojim mnogobrojnim čitaocima.

9-zahvalnost-laureata-pamuka

Zahvalnost laureata Pamuka.

Nedeljko Mamula je rekao da je sredina kao što je Novi Sad i Srbija zaslužuje da dobije nagradu, a ta nagrada je – Orhan Pamuk.

10-beseda-pamuka-u-prepunoj-sali

Beseda Pamuka u prepunoj sali.

– Ovde su učenici 4 novosadske gimnazije koji su najzaslužniji za rast i razvoj festivala jer oni svojim čitanjem stvaraju nov senzibilitet. Sam Pamuk kaže da je  pročitao sam jednu knjigu (“Idiota” od Dostojevskog) i ona ga je potpuno promenila. Nadam se da će tako biti ko god bude pročitao makar i jednu knjiga Orhana Pamuka, jer samo čovek koji čita ima šansu da bude drugačiji – naglasio je Mamula.

11-nagrada-ispred-dobitnika

Nagrada ispred dobitnika.

Mamula je potom pozvao Orhana Pamuka da opet dođe u Novi Sad, 2019. ili 2021. godine, kada će Novi Sad biti omladinska, odnosno Evropska prestonica kulture.

12-autogram-za-jednog-od-brojnih-citalaca

Autogram za jednog od brojnih čitalaca….

Nakon uručenja nagrade i kratke besede turskog književnika, dragi gost se prošetao Novim Sadom…

Tekst: Radomir Čubranović, fotografije: Aleksandra Čubranović

 

KOMENT