PREDSEDNIK POKRAJINSKE VLADE MIROVIĆ POŽELEO NOVINARIMA USPEŠNU 2017. GODINU

1-miroslav-statkic-pokrajinski-sekretar-igor-mirovic-predsednik-pokrajinske-vlade-i-dorde-vukmirovic-pomocmik-pokrajinskog-sekretara-zdesna

Miroslav Štatkić Pokrajinski sekretar, Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade i Đorđe Vukmirović, pomoćmik Pokrajinskog sekretara (zdesna).

Danas (petak, 23. decembar) u centralnom holu Pokrajinske vlade AP Vojvodine održan je tradicionalni novogodišnji prijem za vojvođanske novinare. Susret sa predstavnicima „Sedme sile“ priredili su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama prof. Miroslav Štatkić koji su novinarima zaželeli uspešnu Novu 2017. godinu. Prijemu su prisustvovali brojni novinari, urednici, fotoreporteri i snimatelji vojvođanskih štampanih i elektronskih medija.

2-predsednik-pokrajinske-vlade-igor-mirovic

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Novinare je najpre pozdravio resorni sekretar prof. Miroslav Štatkić koji je, uz dobre želje, podsetio na rezultate koji je  postigao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama za proteklih pola godine, kao i na planove u narednom periodu. Štatkić je podsetio da u prošloj godini nije bilo lako ostvariti određene zadatke. On je naveo da se, na kraju, uspelo u konsolidovanju pokrajinskih institucija, a reč je o 12 kulturnih ustanova čiji je Pokrajina osnivač, koje ostvaruju značajne programe. Mnogo toga je poboljšano, jer je urađeno sve što je moglo da doprinese unapređivanju u oblasti koju ovaj Sekretarijat prati, kao i da je finansirano ono što je decenijama bilo zapostavljeno. Prema njegovim rečima, veoma je bitno: u 2017. godini  se planira 10% više sredstava, uz određenu racionalizaciju pojedinih programa i činjenicom – povećanja plata za 5% zaposlenih u kulturi, prema Štatkićevim rečima, treba da donese daleko bolje rezultate.

3-mediji-su-dostojno-propratili-prijem-za-novinare

Mediji su dostojno propratili prijem za novinare.

Predsednik Pokrajinske vlade Mirović je predstavnike medija, uz najbolje želje u nastupajućoj godini,  podsetio na nekoliko važnih segmenata u unapređivanju informisanja građana Vojvodine i Srbije što će zajednički biti rešavano u narednoj godini, na bolji i kvalitetniji način. Predsednik Mirović je uveren da će u 2017. godini biti i više izazova što znači i više obaveza i odgovornosti i učešća u zajedničkim planovima.

-Planove koje definiše Vlada Srbije na nacionalnom nivou, kao i naša Pokrajinska vlada, jesu zapravo planovi svih nas. U tom smislu, predstavnici medija, oni koji zapravo svedoče kroz svoje priloge, reportaže i izveštaje o svemu tome, imaju ogromnu odgovornost, ne samo da budu  deo ovog – jednog velikog zajedničkog tima, već i da sa kritikom, analizom i ustanovljavanjem činjenica doprinose, na najbolji mogući način, profilisanju i medijske, i ukupne javne scene u Vojvodini -, istakao je Mirović.

Mirović se osvrnuo i na dešavanja – dva „čuda“, kako je rekao, koja su obeležila rad medija u prošlosti u Vojvodini. Prvo „čudo“, je list „Dnevnik“, koji se našao u nezavidnoj situaciji da posle više decenija rada i postojanja, analizira svoj opstanak. On je naveo da se mora pomoći ovom jedinom dnevnom listu na srpskom jeziku u Vojvodini, da bude snažniji, pre svega u finansijskom i tehničkom smislu i da bi se to uzvratilo na profesionalan način  u formi nepristrasnog i objektivnog informisanja građana Vojvodine. „Drugo čudo“, koje  se desilo po njegovim rečima, je Radio televizija Vojvodine (RTV), odnosno pitanje konačnog smeštaja zaposlenih ove informativne kuće koje niko nije pokrenuo još od 1999. godine   ( kada su zgrade RTV-a srušene u NATO bombardovanju ) a to je obnova zgrade i omogućavanja normalnih uslova rada ovom javnom medijskom servisu Vojvodine, što RTV svakako zaslužuje.

-To nije pitanje politike, to je pitanje odnosa prema vrednostima.-, naglasio je predsednik Mirović i dodao:

-Možda za godinu ili dve ne bude završen objekat RTV-a, ali pokrenut je proces koji se ne može zaustaviti.-  Mirović je naglasio da će javnost  u 2017. godini biti svedok velike borbe da „ta čuda“ ne budu više negativna, već da postanu „dva pozitivna čuda“ …

Radomir Čubranović