Др Владимир Кршљанин

Bookmark and Share

1. Поштовани председниче Српског одељења Међународне словенске академије, молимо Вас да за читаоце Краљевских новина представите рад Ваше академије?

Међународна словенска академија наука, образовања, уметности и културе ( www.slav-academ.ru ) је организација која тежи јачању цивилизацијског система вредности који понекад означавамо као Трећи Рим, понекад као Катехон, а сви га осећамо као наш, православни и словенски. То је потреба нашег срца и душе, ради сопственог спасења. И на далеким меридијанима све више увиђају да је то цивилизација која би спасила свет.

2. Када је основана МСА, колико броји чланова и ко су чланови академије из Србије?

МСА је основана 18. маја 1992. у Москви, на иницијативу водећих руских, српских и придњестровских научника и културних посленика. Данас академија има преко 140 чланова из свих словенских земаља.

Већ почетком деведесетих у њу су ушли и блаженопочивши патријарси, руски Алексиј II и српски Павле. Од тада, у њеном српском одељењу нашли су се Милић од Мачве и Мирко Марковић, као и наши научни корифеји Смиља Аврамов и Василије Крестић, и велики друштвено-политички делатници Војислав Шешељ и Живадин Јовановић, и научници и писци највећег ауторитета, као што су Радмило Маројевић, Зоран Костић, Срето Ного, Зорана Милошевића…

Својим настанком, МСА је кренула у тешку битку за обнову православног словенског духа. Али, морамо подвући да је доласком на њено чело Сергеја Бабурина 2015. године, академија добила нови живот. То је подстакло нови талас активности у Србији, па је и моју маленкост охрабрило да прихватим Бабуринов предлог да станем на чело Српског одељења. Оно је сада и формално регистровано у АПР. Велика активност је тек пред нама. Сви који се интересују за наш рад или желе да нас подрже, могу нам писати на адресу: so-msa@mail.ru

3. Можете ли да нам дате информацију које идеје спроводи академија и који су њени циљеви у Србији?

Према Статуту, циљеви МСА у Србији су стваралаштво, одбрана и афирмација духовних вредности кроз садејство научно-техничкој и културно-стваралачкој сарадњи словенских народа, организовање заједничких научних истраживања у најважнијим областима природних, техничких, медицинских, пољопривредних, друштвених и хуманитарних наука, развој образовања, уметности и културе словенских народа.

Сматрамо да је ово од највећег значаја да Србија поврати своје место у историји, друштвену правду, добробит својих грађана, обнови своју територијалну целовитост и духовни, економски и политички суверенитет.

Надамо се да ћемо успети да створимо и адекватан Попечитељски савет, који би обезбедио и бар минималну материјалну основу за делатност академије.

 

4. Добили смо информацију да је закон о породици који се спроводи у Русији направио управо председник МСА господин Сергеј Бабурин. Можете ли нам рећи како се у Русији спроводи закон популационе политике?

У Русији не постоји Закон о породици, већ Породични кодекс, или како бисмо ми рекли, законик, који је у последњих 20 година много пута допуњаван и усавршаван. Такво комплексно и обимно правно штиво не може створити један човек, па макар био Заслужни делатник науке Руске Федерације и председник Асоцијације правних факултета Русије, као Сергеј Бабурин.

Ипак, благо је пре свега за Србију, али и за Русију и читав словенски свет што се на челу МСА налази велики Сергеј Бабурин, два пута потпредседник Државне Думе, човек који је предводио само 7 депутата који су гласали против беловежских споразума о растурању СССР, човек коме је Бог спасао живот када је 1993. бранио Бели дом од колонијалних тенкова, човак који је био са нама Србима и уз нас у свакој од недаћа које смо преживели и човек чија је одбрана руске идеје и братства са Србијом омогућила да се појави Владимир Путин.

Услед «прилагођавања» либералном и глобалистичком Западу, Русија је 90-их доживљавала демографски геноцид као ми данас. Захваљујући Путиновом «материнском додатку», општем јачању привреде и снажењу духовних вредности у друштву, за Русију је то прошлост, број њених становника је почео да расте, сваке године све више. Поред тога, Русија нам је пружила руку. Ми се засад бојажљиво држимо за један прст и оклевамо да целу руку прихватимо.

5. Пре неколико дана председник Бабурин је посетио Србију реците нам повод те посете?

Повод је била прва крупнија активност Српског одељења МСА, промоција нашег издања, књиге-зборника научних радова «Србија и Евроазијски Савез» српских, руских и белоруских аутора, чији је састављач наш академик проф. др Зоран Милошевић.

Ово је први зборник на ову животно важну тему код нас. Значај тог напора препознала је и Амбасада Руске Федрације у Београду, која је подржала организовање промоције, на којој је, поред Бабурина, један од главних говорника био заменик амбасадора Денис Кузнедељев.

На овакав догађај, је нажалост и без медијске подршке, адекватно реаговала и српска политичка и стручна јавност, па се на промоцији у хотелу «Москва» 21. децембра окупило око 200 угледних личности, међу којима је било посланика владајућих странака и патриотске опозиције, ратних ветерана, пуковника и генерала, универзитетских професора, уметника, публициста и аналитичара.

Србија прижељкује реално и потпуно савезништво са Русијом.

6. Са који институцијама које се баве науком у Србији је остварена сарадња МСА?

Пре свега са онима на којима предају или на којима су ангажовани наши чланови – а то су водећи државни и приватни универзитети и неколико института. Али то су тек први кораци – много је рада тек пред нама.

7. Долазе нам празници, која је порука нашим читаоцима?

Рождеством Христовим увек славимо нови почетак живота, који се у бескрај узвишава рађањем. Нека нам светло рождество и нови почетак буду срећни! Пред нама је година у којој би могла да се оправдају наша стремљења и да почну да се исправљају неправде које су нам учињене. Свет иде у том правцу, и ја се надам и желим да сачувамо у себи за то довољно љубави и вере.

8. Шта је трајни задатак МСА?

Препород националне самосвести наших народа на основу њихових темељних цивилизацијских вредности, стваралаштво и развој словенског евроазијског света на тим темељима и формирање нових генерација способних да хармонично обједине индивидуално стваралаштво и иницијативе са непрестаном бригом за срећу своје породице и свог народа.

9. Да ли као председник Српског одељења МСА верујете у остваривање идеје о вишедетним породицама у Србији?

Без тога нам нема будућности. Велики део мог живота посветио сам политичкој борби и знам да је једино стварно мерило успешности власти, односно политике – ако нас има више и ако живимо боље. Ви и ја знамо да се од тог циља не сме одустати.

10. Наше удружење израдило је пројекат о вишедетним породицама који се зове Милицин закон, а у коме се тражи да породице које имају више од 4 деце имају исто право на дечији додатак за сву децу и родитељски додатак, што до сада није било омогућено. Да ли ћете подржати такву једну идеју за усвајање закона?

Поздрављам ту иницијативу и обећавам пуну подршку! Знам да се она лако може остварити, ако има политичког поштења. А ако се испостави да се ММФ и ЕУ супротстављају нашој деци, знамо шта нам је важније!

 

Štajerske novice uporabljajo piškotke SAMO za beleženje obiska na spletni strani stajerska.eu več informacij...

Piškotke beležimo samo z namenom za beleženje obiska na spletni strani www.stajerska.eu. In, da vam nudimo najboljšo izkušnjo, ko brskate na našem spletnem portalu. Želimo vam zanimivo branje štajerskih novic.

Close