ULEPŠAO SAM ZAZU GABOR

Dr Borko Đorđević, hirurg iz Kalifornije i prijatelj nedavno preminule holivudske glumice Zaze Gabor

dr-borko-dordevic-levo-i-sestre-zaza-i-eva-gabor

Dr Borko Đorđević, levo i sestre Zaza i Eva Gabor.

Sestre Gabor su u Americi postale prve svetske sponzoruše. One su organizovale prijeme i odlazile na zabave kod bogataša, gde su pokazivale svoju, odnosno moju lepotu

marko-lopusina-001

Marko Lopušina

Uz agencijsku vest da je 18. decembra 2016. u 99 godini preminula čuvena američka glumica mađarskog porekla Zaza Gabor, išle su informacije o njenim umetničkim dostignućima.  Jedan naš čovek, međutim, o Zazi Gabor ima svoju priču:

  • Zaza Gabor jeste igrala u više od 70 filmova, ali je Amerikanci najviše pamte po njenom bogatom društvenom životu i čak devet brakova. Rođena je 1917. u Mađarskoj u plemstvu dinastije Estehazi. Govorila je sedam stranih jezika i engleski, ali sa jakim mađarskim naglaskom. Bila je prva svetska sponzoruša, kojoj sam ja još 1980. godine operisao i ulepšao lice.

Ovu tajnu o životu jedne od najskandaloznijih žena Holivuda koja se potpisivala kao Zsa Zsa Gabor, a od rođenja je bila Sara Gabor, otkriva nam ekskluzivno dr Borko Đorđević, plastični hirurg iz Palm Springsa.

  • Njena majka Janka Teleman, mađarska Jevrejka iz Budimpešte udavala se tri puta i rodila tri ćerke Magdu, Zazu i Evu Gabor. Otac Vilmoš i majka Janka imali su prodavnicu porcelana u Mađarskoj, ali su emigrirali i preko Austrije stigli u Ameriku 1945. godine. Počeli su sa ćerkama da rade kao zabavljači holivudskoj industriji filma, ali su ubrzo, zahvaljujući umetničkim veštinama Zaze, Magde i Eve i njihovoj lepoti, postali deo bogate kalifornijske elite. Tako sam ih i ja upoznao kao bogate lepotice i zabavljačice – priča dr Đorđević.

dr-dordevic-desno-i-sestre-gabor-u-holivudu

Dr Đorđević, desno i sestre Gabor u Holivudu.

Zaza Gabor je svoju umetničku karijeru započela u Beču gde je sa 15 godina debitovala u pozorištu. Sa 19 bila je zvanično najlepša žena Mađarske. Kruna lepotice joj je oduzeta jer je lagala o datumu rođenja kada se prijavila na takmičenje. Uprkos evropskom šarmu kojim je plenila, bilo joj je potrebno deset godina da se pojavi na velikom platnu. Tako je 1951. godine, debitovala u mjuziklu “Lovely to Look at”. Potom u komediji “Nismo venčan”i, pored Džindžer Rodžers i u drami “Mulen Ruž”, svom najpoznatijem filmu.

  • Zaza nije bila najlepša sestra Gabor, Eva je bila raskošno i graciozno lepa žena. Ali je Zaza bila hrabra i upuštala se u filmske avanture. Rano je pristala da poput Merlin Monro bude „platinasta američka zavodnica“. U filmovima je igrala sebe, a na zabavama sa bogatašima i američkom elitom sve tri su sa majkom i ocem nastupale kao „američke cure za zabavu“ – priča doktor Borko Đorđević, koji je osamdesetih godina imao kliniku, ali divnu i skupu kuću na steni u Palm Springsu, koju je Zaza Gabor posećivala kao prijateljica, ali i kao pacijent.

Po Kaliforniji se krajem sedamdesetih kada je otvorio kliniku za estetsku hirurgiju govorilo da je dr Borko Đorđević „ dobar plastični hirurg, ali malo skup“.

Na vrhu popularnosti narednih desetak godina držale su ga upravo čuvene sestre Zaza, Eva i Magda Gabor. Ove Mađarice jevrejskog porekla imale su reputaciju evropskih dama i lepotica, koje su bile gošće najbogatijih Amerikanaca.

  • Majka Janka, koja je postala Žoli Gabor se brinula o svojim ćerkama Zazi, Evi i Magdi, ali i o još dve stotina „gaborica“, koje su bile deo njihovog tima „dame za zabavu“. Žoli i Zazu Gabor sam u periodu od 1980. do 1988. godine četiri puta operisao i ulepšavao – priznaje nam danas dr Borko Đorđević.

Zaza Gabor je preživela tešku saobraćajnu nesreću i dr Đorđević joj je lečio lice i ulepšavao ga, tako da neskromno i u šali kaže „lepota Zaze Gabor je delo mojih ruku“.

Njena sestra Eva Gabor je rođena 1919. i posle dolaska u Holivud proslavila se ulogom u tv seriji „Green Acres“. Pet puta se bogato udavala, ali nije imala dece.

  • Godine 1986. kada je bila na isteku šeste decenije života, uradio sam lice Eve Gabor tako lepo da je potom snimila još pet holivudskih filmova. Zaljubila se u mene i šetala me po Beverli hilsu u belom toksidu i belim cipelama. O meni je aprila 1984. list „Desert san“ pisao da sam „momak Eve Gabor“, a ona je tada i bukvalno bežala od mene, da se ne bi pričalo da sam joj operisao lice, grudi, butine i zadnjicu – pokazuje nam snimke svojih oepracija dr Đorđević.

Uvidom u zdravstvene kartone Zaze i Eve Gabor primetno je da nisu upisale godinu i mesto rođenja, jer su i u poznim danima skrivale svoje godine. Dr Đorđević im je sa lica „skidao“ u više navrata najmanje po 30 godina starosti.

  • Evu i Magdu Gabor sam operisao i 1988. godine kada su već imale problem sa starošću kože lica i tela. Postale su opet „večno lepe“ i večno uspešne. Zaza i njene sestre držale su me uz sebe i tako pokazivale moć mojih hirurških ruku. Bio sam počasni gost kod mnogih senatora, kongresmena i njihovih žena, kod holivudskih umetnika i kod političara. Uzgred, bio sam Srbin koji je Amerikance naučio da pišu i izgovaraju moje ime i prezime bez greške.

Đorđević nam otkriva da je Zaza Gabor vodila glamurozan život holivudske zvezde, i veoma skandalozan život.  Ljubavni život je bio poput prave sapunice. Zabavaljala se sa Šonom Konerijem za kojeg je rekla da ima baršunastu kožu, ali da nije “neki ljubavnik”. Osvojila je i Ričarada Bartona koji je “voleo da priča u krevetu”. A sa Frenkom Sinatrom je provela noć samo zbog toga jer nije hteo da pomeri automobil sa prilaza njene kuće.

  • Sestre Gabor su zajedno sa majkom Žoli i ocem Vilmošom, koji je bio violinista organizovale zabave, gde su izvodile svoj plesački i glumački program i naplaćivale ga do 50.000 dolara za noć – tvrdi dr Đorđević, koji je često učestvovao na tim zabavama.

Sestre Gabor su u Americi postale simobl američke lepote i holivudskog glamura.

  • One su javno pokazivale svoju, odnosno moju lepotu, o čemu su svi američki mediji izveštavali – priča danas dr Borko Đorđević, koji ima svoje klinike lepote u Beogradu, Igalu, Palm Springsu i Dubaju i sprema se da obiđe grob svoje prijateljice Zaze Gabor.

 

Antrfile

PRVE SVETSKE SPONZORUŠE

  • Sestre Gabor su zajedno sa majkom Žoli i ocom Vilmošom, koji je bio violinista organizovale zabave, gde su izvodile svoj plesački i glumački program i naplaćivale ga do 50.000 dolara za noć – tvrdi dr Đorđević, koji je često učestvovao na tim zabavama.

 

Antrfile

DUGOVEČNE DAME

  • Majka Žoli i ćerke Magda, Ava i Zaza živele su zdravo i dugovečno. Majka je umrla u 106 godini od starosti, a Zaza u 99 od infarkta. I Magda je umrla od raka, a Eva od pneumonije. Zajedno su imale 20 muževa – kaže dr Borko Đorđević.