Доналд Трамп председник САД: Враћамо власт народу

 

Аналитичари за Си-Ен-Ен оценили су да је инаугурациони говор новог америчког председника међу најрадикалнијим инаугурационим говорима у историји

tramp-novi-predsednik-amerike

ВАШИНГТОН, петак 20. 01. 2017 – Новоизабрани председник САД Доналд Трамп положио је данас заклетву на Капитол хилу у Вашингтону, чиме је и званично постао 45. амерички председник.

„Свечано се заклињем да ћу у доброј вери обављати дужност председника Сједињених Америчких Држава и да ћу, колико најбоље могу, чувати, штитити и бранити Устав Сједињених Америчких Држава. Тако ми Бог помогао”, рекао је Трамп, полажући заклетву окружен члановима своје породице.

Претходно је и новоизабрани потпредседник САД Мајк Пенс положио заклетву.

Након заклетве, Трамп је одржао први говор као званични амерички председник и обећао да ће  “вратити власт народу”

„Ми, грађани Америке сада смо заједно у великом националном подухвату изградње своје земље и заједно ћемо одредити курс Америке и света у многим наредним годинама, поручио је данас амерички председник Доналд Трамп након полагања заклетве.

 

ВАШИНГТОН – Полиција је данас употребила сузавац и ухапсила групу демонстраната који протестују против новог председника САД Доналда Трампа, а у инцидентима су повређене две особе.Како преноси Ројтерс, током протеста дошло је и до инцидента, када су маскирани младићи изашли из гомиле и почели да шутирају канте за смеће и разбијају прозоре продавница и банака.Они су разбили експозитуру банке Америке, Мекдоналдс и Старбакс, а сломили су прозоре и аутомобила.Тада је полиција употребила сузавац и ухапсила око 50 демонстраната, међу којима је и новинар Раша Тудеј који је извештавао са протеста, јавља Индепендент.Медији наводе и да су повређена двојица полицајаца, преноси Танјуг.

Данашња церемонија има посебно значење, јер не преносимо само власт са једне администрације на другу, већ је дајемо народу, истакао је Трамп у инаугурационом говору на Капитол Хилу у Вашингтону.

Превише је дуго мала група у главном граду жњела плодове, док су људи плаћали цену. Вашингтон је цветао, али људи нису делили то богатство. Естаблишмент је штитио сам себе, али не и грађане, оценио је Трамп, који је захвалио Бараку Обами за службу земљи.

Фабрике су одлазиле и затварале се. Није било много тога за славље у породицама које су се бориле за економски опстанак, али се све то мења од овог тренутка. Ово је ваш тренутак и припада свима вама који сте окупљени овде и онима који нас гледају широм Америке, поручио је Трамп.

Ово је ваш дан. Сједињене Америчке Државе су ваша земља. Није важно која је странка на власти, него да ли ту власт контролише народ. Овај дан ће се памтити по томе што је народ поново постао владар земље. Заборављени мушкарци и жене ове земље више неће бити заборављени, обећао је Трамп.

Мајке и деца заробљени у сиромаштву наших предграђа, запуштене фабрике, слаб образовни систем, криминал, банде и дрога су узеле превише живота и лишиле нашу земљу толико нереализованог потенцијала. Ова кланица у Америци предстаје овде и сад, указао је Трамп.

Ми смо једна држава. Делимо једно срце, један дом и једну славну судбину. Заклетва коју сам данас положио је показатељ посвећености свим Американцима, рекао је Трамп.

Деценијама смо подржавали привреде других земаља, бранили смо границе других земаља, а одбијали да бранимо своје. Потрошили смо хиљаде и хиљаде милијарди долара у иностраству, док је америчка инфраструктура запуштена, указао је Трамп.

Један по једна фабрике су се затвориле и отишле у иностранство не помишљајући на милионе заборављених радника. Богатство наше средње класе је изнесено из њеног дома и подељено у свету. То је прошлост и сада гледамо у будућност, подвукао је Трамп.

Издајемо нови декрет који ће се чути у сваком главном граду у свету, рекао је Трамп и додао да је његова суштина да је Америка на првом месту.

Свака одлука о трговини, порезима и имиграцији доносиће се тако да од ње имају користи америчке породице. Морамо да бранимо наша радна места, рекао је Трамп, који сматра да ће протекционизам довести Америку до новог просперитета.

Вратићемо своја радна места и своје границе, своје богатство и своје снове. Изградићемо нове путеве, мостове, тунеле, железнице, скинућемо свој народ са социјалне помоћи и вратити га на посао, обећао је Трамп.

Право свих држава је да свој интерес ставе на прво место. Не желимо никоме да намећемо свој начин живота, али ћемо омогућити да он сија као пример, рекао је Трамп.

Трамп је обећао и да ће САД истребити са лица земље исламски екстремизам.

Дошао је час у којем морамо да делујемо. Не дозволите никоме да каже да је то немогуће. Ако се Американци уједине, ништа нам неће наудити. Нека Бог чува Америку, поручио је Трамп.

Полагању заклетве су присуствовали одлазећи председник Барак Обама, поражени кандидат демократа Хилари Клинтон и бивши председници САД Бил Клинтон и Џорџ Буш млађи. (Фонет)