Bogdan Čobal o problemu reda in nereda

Rojen med 2. svetovno vojno v izseljeništvu v Zrenjaninu

Bogdan Čobal, 75-letni akademski slikar iz Maribora je v času 2. svetovne vojne bil 19. avgusta 1942 rojen v izseljeništvu v Srbiji, v Zrenjaninu, največjem mestu Banata v Vojvodini. Slikarstvo je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani ter tam diplomiral leta 1967. Kot predavatelj predmetov likovne umetnosti je bil zaposlen na Srednji aranžerski šoli ter istočasno dolgoletni izredni profesor na oddelku za slikarstvo Pedagoške fakultete na Univerzi v Mariboru.

Lansko leto je sodeloval na 8. mednarodni likovni koloniji v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, kjer ima od minulega petka, 20. januarja dalje, tudi samostojno razstavo svojih likovnih del pod naslovom »Opuščene brazde«. V delih tokratne razstave se umetnik Bogdan Čobal ukvarja predvsem s poglobljenim  analiziranjem problemov součinkovanja svetlobe, barve in globinske iluzije. V svojih novejših delih je razvil predvsem ekološko in družbeno kritiko. Želi namreč opozoriti na slovensko ljudsko izročilo, ki ga danes premalo cenimo – to je propadanje slovenskih etnografskih posebnosti in izumiranje podeželja. Sam umetnik pravi: »Predvsem se posvečam problemu reda in nereda, kdaj se red spremeni v nered in obratno, kdaj nered doseže stopnjo in dobi organizirano obliko.«

Sicer pa vemo, da se v celovitem likovnem delovanju Bogdana Čobala enakovredno in soodvisno prepletata slikarstvo in grafika, celoten opus pa umetnik ustvarja skoraj izključno v tehnikah olja in akrila ter v grafičnih tehnikah globokega in ploskega tiska.

Razstava v razstaviščni avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, bo na ogled dober mesec dni. Na ogled je 14 likovnih del.

dsc_1072-copy dsc_1140-copy dsc_1145-copy dsc_1149-copy dsc_2417-copy