Koranti odganjali zimo v »deželi treh src«

Značilne strašljive pustne pojave Štajerske

Koranti (kurenti !) so značilna pustna maska Štajerske oziroma Ptujskega polja. Zatorej si člani društva TeDe Korant Turnišče Draženci v Občini Hajdina pri Ptuju vsako leto 2. februarja opolnoči nadenejo zvonce ter otvorijo pustni čas oziroma s »korantovim skokom« prično odganjati zimo. In potem se napotijo po domači vasi, po okoliških vaseh, po občini in še dlje…

Tako vedno gredo odganjat zimo tudi v »deželo treh src« na desnem bregu reke Mure, v Radence, kajti eno od skupin korantov vodi »radenski zet« Dejan Gajić. V njegovi skupini je kot najmlajši korant njegov 9,5-letni sin Saša Gajić Bily, ki ima dedka (zelo znan glasbenik Zdenek Bily) v Radencih.

Letos so se koranti iz Turnišča – Draženci po tradiciji v Radencih oglasili na predvečer slovenskega kulturnega praznika, 7. februarja. Najprej so s svojimi zvonci pozvanjali v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, prikazali stanovalkam in stanovalcem svoj »korantov skok« ter se nato »zapodili« še do Zdravilišča Radenci, kjer so se predstavili zdraviliškim gostom. Nato pa so krenili še v Kongresno dvorano hotela Radin, kjer se je pravkar zaključila občinska slovesnost Občine Radenci ob slovenskem kulturnem prazniku – Prešernovem dnevu – 8. februarju.

Besedilo: Filip Matko Ficko

Fotografije: Marija Erveš