Ruški frajtonarji razveseljujejo že 13 let

Diatonična harmonika je pravzaprav »prva violina«

Ne samo drugod po Sloveniji, tudi na Štajerskem je diatonična harmonika oziroma po domače »frajtonerica« izredno priljubljen instrument. Njena priljubljenost se je še posebej razmahnila z ansamblom Lojzeta Slaka, ki je poleg Avsenikov postal prava glasbena legenda v Sloveniji. Zatorej je v številnih ansamblih, kot tudi v mladih novonastajajočih glasbenih skupinah, tovrstna harmonika pravzaprav »prva violina«.

Ustanavljajo pa tudi vedno nove glasbene skupine, kjer se združujejo samo harmonikarji z diatoničnimi harmonikami. Ena takšnih skupin so »Ruški frajtonarji«. V Rušah pri Mariboru namreč že trinajsto leto obstoja glasbena skupina seniorjev, ki se je poimenovala po tej harmoniki. Tovrstno harmoniko igra osmerica. Z njimi pa še basist- baritonist.  Skupino od samega začetka delovanja vodi Herman Šerc, ki zatrjuje, da so kot glasbeniki popolni samouki. Toda, kdo jih posluša, lahko ugotovi, da so pravi profesionalci. Nepogrešljivi so na skoraj vsaki domači večji prireditvi, so pa tudi stalni gostje mariborskega Doma pod Gorco.

Srečali in poslušali smo jih na Valentinovo, 14. februarja, ko so nastopili v bogatem kulturnem programu ob 6. rojstnem dnevu tega doma za starejše v Mariboru na Studencih. Pravijo, da so že skoraj inventar tega doma, ker jih stanovalke, stanovalci in zaposleni nenehno vabijo medse ter se navdušujejo nad njihovim izvajanjem priljubljenih domačih viž, ko lahko tudi zapojejo z njimi.

Filip Matko Ficko