39. SAJAM TURIZMA U BEOGRADU

Eho sa 39. Sajma turizma u Beogradu

TURISTIČKA KARTICA – HIT SAJMA TURIZMA

1-logo-kartice-feel-serbia 

Logo kartice Feel Serbia.

PRESS ekipa “Štajerskih novica” patrolirala je 39. Sajmom turizma u Beogradu koji je trajao od 23. do 26. februara pod sloganom “Uživajte na vreme”. Na Sajmu se predstavilo 1.100 izlagača iz 56 zemalja. Na više od 30.000 m2 u halama 1,1a, 2a, 3, 3a i 4 Beogradskog sajma izlagale su najznačajnije turističke agencije, savezi i organizacije, turistički centri, hoteli, planine, banje, jezera, gradovi, regije, vazduhoplovne kompanije, kao i međunarodni tur operatori. Zemlja partner ove najznačanije turističke manifestacije u regionu bila je Crna Gora, a Sajam je otvorio premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je, pored ostalog, istakao da je Srbija prošle godine od turizma zaradila milijardu i 42 miliona evra. Vučić je naveo da je prosečan rast turizma u svetu 4% godišnje, u Evropi 2%, a u Srbiji je to 13%.

2-dario-adamovic

Dario Adamović.

Naša anketa je pokazala da su Sajmom zadovoljni izlagači, posetioci, a i političari jer je evidentno da turizam na ovim prostorima postaje sve značajnija grana ekonomije zemalja koje ranije nisu spadale u “turističke zemlje”.

Na 39. međunarodnom Sajmu turizma Vojvođani su ponudili nešto drukčiju sliku od uobičajene ponude hrane i pića. Turistička organizacija najvećeg vojvođanskog grada – Novog Sada  TONS na svom lepom i velikom štandu pružila je posetiocima kompletnu turističku sliku svog grada: od Fruške gore, Dunava, petrovaradinske tvrđave, Exita, kulturno-umetničkih, sajamskih, sportskih  dešavanja, pa sve do titule  Evropske prestonice mladih 2019. i Evropske prestonice kulture za 2021. godinu. Brojna dešavanja u Novom Sadu i okolini doprinela su sve većem broju turista:

3-stand-tons-a

Štand TONS-a.

– Iz meseca u mesec, pa samim tim i na godišnjem nivou ostvarili smo značajan porast noćenja i dolazaka turista. Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije na teritoriji Grada Novog Sada u 2016. godini ukupno je boravilo 174.489 turista što predstavlja porast u odnosu na isti period (januar – decembar) prethodne godine za 15,3%. Od toga domaćih turista je bilo 67.808 (rast za 10,3%), a stranih 106.681 (rast za 18,7%). Ostvareno 360.578 noćenja što predstavlja porast od 21,4%. Od toga domaći turisti su ostvarili 118.956 noćenja (rast za 5,1%), a strani 241.622 (rast za 31,4%). Prosečna dužina boravka turista u 2016. godini iznosila je 2,07 dana. Domaći turisti su boravili u proseku 1,75 dana, a strani 2,26 dana.

4-reke-radoznalih-posetilaca

Reke radoznalih posetilaca.

U odnosu na 2015. godinu strani turisti su produžili svoj boravak , što je uticalo i na prosečnu dužinu boravka koja je takođe povećana. Na osnovu podataka dobijenih  od 21 hotela i 6 drugih objekata za smeštaj, u Novom Sadu je u 2016. godini najviše turista došlo i ostvarilo noćenje iz Srbije, zatim iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Nemačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Italije, Poljske…- rekao nam je Branislav Knežević, direktor TONS-a.

5-nas-urednik-cubranovic-sa-stjuardesama-ruskog-aeroflota

Naš urednik Čubranović sa stjuardesama ruskog Aeroflota.

Dobri rezultati doneli su i promene u promotivnim aktivnostima, tako da je na štandu TONS-a veliko interesovanje izazvala ponuda Turističke kartice FEEL SERBIA.

  • Turistička kartica Feel Serbia je prvi korak ka novom turističkom doživljaju, kaže

Dario Adamović, direktor. Zahvaljujući ovoj kartici turista doživi lepote Novog Sada, i naravno cele Srbije, “punim kapacitetom” koji će zadovoljiti turističku radoznalost i to uz značajne popuste po raznim destinacijama. Feel Serbia je kartica sa linijskim kodom i jedinstvenim brojem, koja vlasniku omogućuje korišćenje popusta izraženih novčano, u procentima ili u obliku bodova kroz sistem za stalne, verne i dugogodišnje klijente u ponudi usluga ugovornog člana i partnera sa potpisanim ugovorom gde spadaju: izletišta, smeštajni i gastronomski objekti, skiparkovi, ski centri, akvaparkovi, banje, muzeji, turističke agencije, turističke organizacije, sportski objekti i sve ponude vezane za turizam. Pružaoci usluga u ponudi Feel Serbia su ugovorni partneri „Feel The S“. Kartica Feel Serbia se izdaje i distribuira preko ugovornih prodajnih mesta „Feel The S“ ili on-line. Cena ove kartice je 1.300 dinara i važi godinu dana od trenutka njenog aktiviranja.

6-dr-sci-med-dejan-stanojevic-direktor-merkura

dr sci.med. Dejan Stanojević , direktor Merkura.

Vlasnici mogu biti sve osobe starije od 15 godina. Praktično, kartica može da se isplati već nakon prvog korišćenja nekoliko noćenja i popusta prilikom korišćenja usluga u restoranu. Kartica štedi novac. Karticu treba nositi uvek i pokažete je našim Partnerima koji su u sistemu Feel Serbia koji su obeleženi nalepnicom ili zastavicom gde piše “Ovde važi Feel Serbia tourist card” na vama je samo da iskoristite pogodnosti koje vam se pružaju. Visina popusta je naznačena na sajtu svakog Partnera a zavisno od vrste usluge kreće se od 5% i više procenata.- istakao je Dario Adamović koji je inače i vlasnik Eko apartmana u Bačkom Petrovcu lepom mestu tridesetak kilometara od Novog Sada.

7-dragan-vukotic-tvorac-been-festivala

Dragan Vukotić, tvorac Been festivala.

Naravno sve detaljnije informacije su na sajtu: www.feelserbia.rs  Sve u svemu – isplati se jer ova turistička “investicija” praktično košta svega 3,56 dinara dnevno (1.300 dinara podelite sa 365 dana koliko važi kartica Feel Serbia).

 

8-veseli-orkestar-na-standu-novog-beceja

Veseli orkestar na štandu Novog Bečeja.

Inače, 39. Sajam turizma obeležili su izlagači iz Rusije i Kine koji su se po prvi put izlagali. Po tradiciji, srpski turisti se i dalje najviše interesuju za letovanje u Grčkoj. Slovenija se lepo predstavila u Hali 1, kao i u hali gde je bio sajam vina. Zabeležili smo drugog dana Sajma lep jubilej Specijalističke bolnice “Merkur” iz Vrnjačke Banje koja je proslavila 70-godišnjicu uspešnog rada i, kao što je red, dr sci.med. Dejan Stanojević je novinare i goste podsetio na rezultate “Merkura”, zaslužnim podelio priznanja i sa svima popio šampanjac uz tortu sa željom za dalje uspehe.

9-detalj-sa-vinske-ponude

Detalj sa vinske ponude.

Na štandu banatske opštine Novi Bečej Dragan Vukotić, osnivač Bean festivala uz pomoć tamburaša najavio je 13. Festival – međunarodno takmičenje u kuvanju pasulja koje se “nadaleko čuje”.

  • Bean festival je svojevrsna kulinarska olimpijada na kojoj se ukrštaju iskustva

različitih kuhinja višenacionalne Vojvodine gde važno mesto zauzima umeće spravljanja jela od pasulja, rekao specijalno za “Štajerske novice” Dragan Vukotić. On je podsetio da se nakon 10 godina organizovanja ovog Festivala u Temerinu ova manifestacija preselila na domak Novog Sada na Salašu 137. – Ovde smo, pored domaćih takmičara, zabeležili učesnike iz Slovačke, Mađarske, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Italije,Škotske, Bugarske, Švajcarske, Rusije, Nemačke i Kine. Bean festival je duh zajedništva i dobrih vibracija koji će se ove godine održati od 9. do 10. septembra. –

Inače, Dragan Vukotić je poznat i po organizaciji na Tisi kod Novog Bečeja u decembru ribolova na manića (malih somova).

Potpredsednik vlade Srbije i ministar telekomunikacije, trgovine i turizma Rasim Ljajić izrazio je zadovoljstvo što i ovogodišnji Sajam turizma obeležn rekordima i što pokazuje reputaciju najveće manifestacije ove vrste u regionu. On je naglasio da je posebno važno što su na Sajmu Kina i Rusija koje učestvuju sa svojom turističkom ponudom, što će doprineti boljoj saradnji i privlačenju turista sa tih velikih tržista u Srbiju.

Ljajić je naglasio da je beogradski Sajam turizma daleko iznad svih u regionu po broju posetilaca. Na primer da pet puta je više posetilaca  u Beogradu nego u Zagrebu ili sedam puta više nego u Ljubljani…

                                           Tekst: Radomir Čubranović

                                            Fotografije: Aleksandra Čubranović