Srbin proglašen za najboljeg košarkaškog trenera u Švedskoj

GORAN OSVAJA SUPER LIGU

klub-djurgarden-ciji-je-sponzor-firma-bilcentar-vlasnik-j-andonov

Klub Djurgarden, čiji je sponzor firma Bilcentar, vlasnik J. Andonov.

  • Za samo dve godine Goran Popov je kraljevski košarkaški klub “Đurgarden basket” iz Druge lige doveo na prag ulaska u eltino takmičenje

Marko Lopušina

  • U istoriji našeg kraljevskog sportskog društva “Đurgarden” nismo imali trenera sa tako izvanrednim sportskim rezultatima kakav je Goran Popov. Zato mu dodeljujemu ovu Kraljevsku zahvalnicu, sa željom da naš tim “Đurgarden basket” pod njegovim rukovodstvom postane prvak Evrope.

Ovo je na srpskoj slavi Sveti Jovan u palati Van der Notska u Stokholmu rekao potpredsednik kluba Ule Karen, pre nego je Goranu Popovu uručio pozlaćenu kraljevsku zahvalnicu. Time je jedan Srbin iz Stokholma zvanično promovisan u najboljeg košarkaškog trenera u Švedskoj.

  • Hvala Šveđanima što su mi ukazali poverenje da vodim njihov kraljevski košarkaški tim. Moj uspeh sa klubom “Đurgarden basket” nije slučajan, jer sam ja pre toga sjajno vodio srpski tim “Beli orlovi” i zato su me Šveđani angažovali da vodim njihov novi tim – rekao nam je Goran Popov, posle primljenog priznanja.

Švedski kraljevski sportski kluba “Đurgarden” iz Stokholma je jedno od najačih sportskih udruženja u Skandinaviji. To je klub buržoazije sa 400.000 članova, među kojima je i švedski kralj Gustav. Navijači su pripadnici srednje klase, članovi banaka i uspešnih velikih firmi. Ima jak i uspešan fudbalski klub, hokejaški tim, atletičarsku ekipu i rukometaški klub. Prvi put su 2014. godine osnovali košarkaški tim i krenuli u osvajanje titule pravaka. Za to su angažovali srpskog trenera Gorana Popova. A Popov je, opet, angažovao naše ljude da vode klub i da igraju košarku.

 

goran-popov-sa-zahvalnicom-kk-durgarden

Goran Popov sa Zahvalnicom KK Đurgarden.

  • Novi klub “Đurgarden basket” je produžetak istorije “Belih orlova”, odnosno tima “Stokholmski orlovi”, kako smo se zvali pri kraju našeg postojanja pre četiri godine. U klubu su Dragan Parezanović, Dragan Živković i Jovica Andonov, kao članovi uprave i sponzori, a na terenu je najzapaženiji naš košarkaš Dragan Damjanović. Mi smo tokom januara i februra dobili šest utakmica za redom i držimo vodeće mesto u Prvoj ligi, iz koje očekujemo da kao prvaci uđemo u švedsku Super košarkašku ligu – priča Popov.

On za sebe kaže da je Banaćanin iz Malmea, jer je rođen u  ovom švedskom gradu 1969. godine. Njegov otac Sava Popov je poreklom iz Velikog Središta kod Vršca, a majka Božica iz dalmatinske porodice Berber iz Obrovca. Sava Popov je bio potomak ruskog belogardejca, koji je emigrirao posle Oktobarske revolucije u Srbiju. Kako sam Goran priznaje u njemu teče krv članova dinastije Romanov, ali i Banaćanina i Jevrejke, koja utiče na to da se ponaša vatreno kao Rus, smirno kao Lala, a da vodi biznis kao Ješa.

Školovao se u SAD i Švedskoj. Sa osamnaest godina Popov je otvorio svoju firmu “Rojal komerc” i počeo da se bavi uvozom kože i galanterije iz Azije u Švedsku i da sarađuje sa preduzećem “Hemo Župa” iz Srbije. Danas je Popov vlasnik fabrike za proizvodnju hemijskih preparata za čišćenje velikih kuhinja u restoranima. Sa suprugom Gordanom ima sinove Nemanju i Stefana i ćerku Kristinu.

  • Pored porodice i biznisa uvek sam iznutra goreo za ”našu stvar”. Nikad se nisam štedeo u naporima da poguram i pomognem našim organizacijama i crkvi. Za mene je naš hram Sveti Sava u Stokholmu uvek bio centar srpske duhovnosti i kulture. Iz njega sam uz blagoslov vladike Dositeja, 2007. godine pokrenuo organizaciju kojoj sam dao ime “Beli orlovi”. Ideja mi je bila da okupimo naše ljude u Stokholmu i okolini oko sportskih i kulturnih aktivnosti, ali i da se predstavimo kao ozbiljni poslovni ljudi. Međutim, mi smo sa “Belim orlovima” vrlo brzo od etničkog kluba Srba prerasli u najbolji nacionalni klub u rasejanju i u multietničko sportsko duštvo u Švedskoj – započinje Goran Popov svoju priču o stvaranju srpskog košarkaškog kluba “Stokholmski orlovi”.

Za četiri godine Košarkaški klub “Beli orlovi”, koji je promenio ime u “Stokholmski orlovi” je iz četvrte švedske lige stigao do Premijer košarkaške lige Švedske. Postao je najbolji košarkaški tim Evropskog prvenstva srpskih klubova iz dijaspore, najbolji multietnički klub Švedske, koji je pobeđivao stare i popularne timove. Bio je i jedini tim čije su utakmice ličile na veliki srpski i balkanski sabor sa muzikom, pevanjem skandiranjem i košarkaškim pobedama.

  • Kada je tim dva puta uzastopce postao prvak Basketetan lige, odnosno prve savezne lige, stepenicu ispod Premijer lige Švedske, gradonačelnik Stokholma je bio ponosan na njihov uspeh i često je imao običaj javno da govori: “Orlovi” su naši ! A njihovi igrači i treneri su naši švedski Srbi!” – priča Popov.

Vođen idejom da srpski iseljenici u ovoj kraljevini u Skandinaviji treba da postanu ugledni švedski Srbi, čime će ponajbolje da štite i razvijaju svoj nacionalni identitet, Popov je sa prijateljom Jovicom Andonovim osnovao pravoslavnu organizaciju Bratstvo Sveti Jovan.

  • Cilj našeg bratstva je da afirmišemo naše ljude u Švedskoj, da mladima stvorimo uslove za razvoj, da ojačamo našu zajednicu i učinimo je interesantnom samim Šveđanima. To što je dvadesetak njih došlo na proslavu naše slave Sveti Jovan, najbolji je dokaz da smo na pravom putu – tvrdi Goran Popov.

Ovaj Banaćanin rodom iz Malmea prećutkuje činjenicu da je švedski košarkaški tim “Đurgarden basket” ljubimac Srba iz Stokholma. I da će kada klub uđe u Super ligu postati, najverovatnije i najpopularniji srpski klub u čitavoj Švedskoj.

 

Antrfile

ŠVEDSKI MASON

Kao ugledni poslovni čovek Popov je član Privredne komore Švedske i pripadnik kraljevskog Bratstva slobodnih zidara Švedske. Potpredsednik je pravoslavnog Bratstva Sveti Jovan, koje okuplja naše ljude u Skandinaviji i pomaže narodu u otadžbini.