Lado Klar in Jože Ružič na pogovoru ob čaju

Pripovedi o skupnih potepanjih po gorah doma in po svetu

V okviru DOSOR-jevih »Sledi – Ko sedanjost na(d)gradi preteklost« sta zadnji ponedeljek v februarju bila v gosteh na večernem pogovoru ob čaju v predprostoru knjižnice Lado Klar iz Murske Sobote in Jože Ružič iz Gančan. DOSOR, Dom starejših občanov Radenci, je namreč enkrat mesečno gostitelj sproščenih pogovorov, ko lahko stanovalke in stanovalci tega doma, kot tudi drugi obiskovalci, »iz prve roke« prisluhnejo izredno zanimivim pripovedim.

Izvedeli smo lahko, da sta se Lado Klar in Jože Ružič spoznala v istem podjetju, nekdanji Veletrgovini Potrošnik v Murski Soboti, ob skupnih delovnih nalogah pa ju je povezala tudi velika ljubezen do potovanj, gorskega sveta, neokrnjene narave in nepozabnih doživetij. Tako se je v njunem polnem življenju nabralo veliko skupnih potepanj po svetu in o njih sta v pogovoru razpredala z voditeljico pogovora, Sabino Barbarič, kot tudi s številnim poslušalstvom v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice. Ti so izvedeli, da sta bila skupaj na najvišjem vrhu Evrope Mont Blancu – 4.808 metrov (prvi pristop nanj je bil opravljen leta 1786) in skupaj sta tudi bila na najvišjem vrhu Afrike Kilimandžaru – 5.895 metrov (prvi pristop nanj je bil opravljen leta 1889).

Lado Klar, doma »iz varaša« (Turnišče), je v svojih zrelih letih kot ljubitelj naravnih lepot začel zahajati še v hribe, a so mu bili izzivi posebni vrhovi (Mont Blanc, Tri Cine, Grossglockner, Kilimandžaro, Andi v Čilu, Peruju in Argentini – Aconcagua, 6960 metrov). Dvakrat (drugič ob svoji 80-letnici lani) je bil tudi v Himalaji, njegov višinski rekord je 6500 metrov. Vedno ga je spremljal tudi fotografski aparat in tako je lahko pripravil že tudi večje število razstav o svojih pohodih v gore. Jože Ružič pa se je »zaljubil« v hribe že kot sedmošolec, ob šolskem izletu na Boč (Štajerski Triglav – 979 metrov). V zrelih letih je sodeloval v planinski skupini, ki je obredla večino slovenskih hribov, pa tudi po tujini, a je sedaj predsednik Planinskega društva Matica v Murski Soboti.

Filip Matko Ficko