Tanja Holc državna prvakinja v znanju nemškega jezika

Nemščina za Štajerke in Štajerce »ni problem«

 

p1350435-copy

 

Dr. Franc Miklošič (1813-1891), filolog, jezikoslovec in slavist je leta 1838 doktoriral iz filozofije na Univerzi v Gradcu, leta 1840 pa doktoriral iz prava na Dunajski univerzi. Leta 1849 je na Dunajski univerzi ustanovil katedro za slavistiko, v letih 1854/55 je bil rektor Dunajske univerze ter leta 1864 prejel dedni viteški naslov (vitez plemeniti). Po njem se danes imenuje gimnazija v Ljutomeru.

In na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru se posebej dobro zavedajo pregovora »Več jezikov znaš, več veljaš«. Tako z odličnim strokovnim delom izobražujejo generacije mladih, ki svoje znanje dokazujejo na številnih tekmovanjih. Na letošnjem državnem tekmovanju iz nemščine, ki je potekalo 9. februarja 2017 na Jesenicah, je dijakinja 2. letnika Tanja Holc, doma iz Gornje Radgone,  postala državna prvakinja v nemščini. Od sto možnih točk jih je dosegla 99, kar je doslej uspelo le redko kateremu. Ljutomerski gimnazijci so se tokrat vsi izkazali, kajti ostalih devet (Laura Marinič, Nika Poredoš, Hana Rakuša, Anže Ros, Vanessa Sobočan, Ahac Šimundić, Vanessa Vočanec, Ana Vok in Tjaša Zadravec) je osvojilo srebrno priznanje. Ljutomerčani se ponašajo tudi s priznanji iz minulih let: v šolskem letu 2014/2015 sta bila državna prvaka Jurij Zemljič iz Apač (2. letnik) in Michelle Tivadar iz Stročje vasi (3. letnik), v šolskem letu 2015/2016 pa Luka Antolin iz Odranec.

p1350440-copy-1

Letošnja državna prvakinja Tanja Holc je povedala: »Nemščina me spremlja že od otroštva. Moji začetki na tem področju segajo namreč k risankam na nemških televizijskih programih in k sprehodom po sosednji avstrijski Radgoni (Bad Radkersburg). Uspeha na državnem tekmovanju sem se zelo razveselila in mi veliko pomeni.«  Mentorice dijakinj in dijakov – tekmovalcev so bile Milojka Vaupotič, Martina Vogrinec in Gita Fras. S svojim delom, izvedenimi pripravami in ne nazadnje s vsakdanjim poukom so pripomogle k uspehom dijakov. »Tanja je izjemna, zelo prizadevna in marljiva dijakinja, ki poleg pouka nemščine na višji ravni, na gimnaziji obiskuje še priprave na nemško jezikovno diplomo. Njeno odlično znanje nemščine je rezultat večletnega neformalnega učenja, visoke prizadevnosti pri pouku nemškega jezika ter visoke notranje motivacije. Poleg tega ima dijakinja posebej izostren občutek za jezik, odlikuje jo odlično poznavanje zakonitosti nemškega jezika ter izjemna nadarjenost za jezike na sploh. Zasluga za njen uspeh gre prav tako njeni samodiscipliniranosti, samoodgovornosti ter jasno zastavljenim ciljem. Takšnih dijakov, kot je Tanja, si lahko samo želimo in smo ponosni nanje,« pravi mentorica Milojka Vaupotič, profesorica nemščine na GFML.

Besedilo: Filip Matko Ficko

Fotografije: Arhiv GFML