ZAŠTO JE SRBIJA DIVLJA ZEMLJA

Pitanje bez pravog odgovora

 

img_1143

Marko Lopušina

Srbi vole da kupuju robu, čak i hranu nepoznatog porekla na ulici ili trotoaru, pa i po buvljacima i to od NN lica. Srbi prosto obožavaju da piju rakiju iz flaše bez etikete i imena proizvođača. Srbi uživaju da se jašu, guraju, i maltretiraju prilikom gradskog prevoza?

Kada u Čikagu ili Ljubljani građani ulaze u gradski autobus prolaze obavezno kroz prednja vrata. Da ih šofer vidi sa kartama u rukama. Kada putnici ulaze u Herceg Novom u autobus, to čine na zadnja vrata, gde sedi kondukter. Samo u Srbiji, odnosno u Beogradu putnici ulaze na sva i izlaze na sva vrata. Guraju se, češu se, trljaju, sudaraju, psuju, ponekad i udaraju ko će pre da uđe ili da izađe iz gradskog prevoza.

Nedavno sam izlazio na srednjim vratima, kroz gužvu i rekao jednoj majci sa detetom:

  • Gospođo, prednja vrata su slobodna. Idite tamo sa detetom, ima mesta za vas dvoje!

Ona me ružno pogledala i rekla:

– Ti ćeš da mi kažeš gde ja da uđem! Budalo !

Ne vredi Srbima deliti savete, jer oni sve doživaljvaju lično i uvredljivo, pa čak i kada hoćete da im pomognete. Savet ili pomoć odmah shvate kao uvredu, jer misle da ih time ponižavaš i vređaš njihovu inteligenciju. Uostalom, Srbi su polupismen narod koji je neko prevario da je nebeski, pa stalno imaju preveliko i previsoko mišljenje o sebi.

Naravno krivac za javno jahanje naroda po gradskom prevozu je državna i administracija gradskih prevoznika. Kada su demokrate pre četiri godine predložile da se u Beogradu ulazi samo na prednja vrata, tadašnja opozicija se pobunila. I rekla da je to maltretiranje naroda. Onda su čelnici GSP javnog preduzeća za prevoz Beograđana naredili da se desno krilo prednjih vrata blokira čivijama, bocama, štanglama, da narod ne može tuda masovno da ulazi. I danas ulazi i izlazi u autobuse na divlji način, ko gde stigne.

Jašemo se i guramo, a to džeparoši najbolje koriste i kradu novčanike iz džepova i torbi putnika. I to koriste “divljaci”, koji se voze bez plaćene karte. I u tome, međutim, ima nešto dobro. Ima neki narod od džeparenja i švercovanja po prevozu – da živi.

Zarada se u Srbiji ostvaruje i na drugim “divljim” mestima, jer državna administracija ne kontroliše oko 35 odsto proizvodnje i prodaje. Pre svega na pijacama gde od nepoznatih ljudi kupujemo pečene ili zaklane prasiće iz gepeka automobila. Pa i rakiju i vino.

Jer, Srbin rakiju pije kad mu ništa nije. U Srbiji se godišnje prosečno proizvede oko 740.000 tona šljiva, a od 70 odsto tih količina napravi se rakija, čije se pravo poreklo i kvalitet ne znaju. A ni proizvođač.

Samo četvrtina rakije na tržištu Srbije dolazi od registrovanih proizvođača, upozorava Ministarstvo poljoprivrede. Prema zvaničnim podacima, prošle godine proizvedeno je svega 22,5 miliona litara rakije. A kada se ovi podaci šljive ukrste sa količinom voća iz zasada jasno je da se na tržištu proda i do četiri puta više , čak 80 miliona litara ovog žestokog pića. Tako se na divlji način Srbija opija, a boga mi često i truje. Država neće da zavede red u proizvodnji rakije, jer neki političari misle da time obezbeđuju socijalni mir. A prave haos.

U divljoj Srbiji ima 1,6 miliona nezakonito podignutih kuća i zgrada. Ima 6000 divljih taksista, 300 divljih staračkih domova, 60 ilegalnih agencija za prevoz putnika, 510 divljih i nelegalnih preduzeća po kućama, deset buvljaka. Od 1. januara do 31. jula 2016. inspekcija rada izvršila je 32.695 inspekcijskih nadzora i zatekla 10.174 osobe na radu „na crno”. Ta siva ekonomija svakog dana u Srbiji ukrade od države i naroda osam miliona evra.

Nismo kao država i društvo još otkrili tajnu ovog našeg nenormalnog ponašanja. Zašto nam se to dešava? Zašto Srbija liči na divlju zemlju?

Možda zato što državni sistem ne funkcioniše i što državne službe i inspekcije ne rade svoj posao kako treba. A možda i zato što smo mi hajdučki narod, koji ne trpi zakone i stroga pravila ponašanja, već funkcioniše na svoju ruku. Što reče nedavno slavni ruski režiser Nikita Mihalkov:

  • Nama Rusima i vama Srbima prosto je neprijatno kada moramo da se ponašamo kako zakoni nalažu !