NA JESEN 50. SAJAM TURIZMA U NOVOM SADU

Na jesen od 5. do 7. oktobra  jedna od najstarijih sajamskih kuća – Novosadski sajam obeležiće još jedan značajan jubilej: 50-godišnjicu Sajma turizma. Novosadski sajam i grad domaćin Novi Sad ovom „rođendanu“ svoje menaifestacije posvećuje izuzetnu pažnju: danas (6. aprila) održana je konstitutivna sednica Saveta Sajma koji sačinjavaju predstavnici republičke, pokrajinske i gradske administracije, našli su se eminentni stručnjaci u oblasti turizma, kao i reprezenti institucija, fondova, strukovnih udruženja i organizacija, univerziteta, fakulteta i visokih škola, a za predsednika ovog Saveta izabran je Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

1-gradonacelnik-novog-sada-milos-vucevic

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Novosadski sajam, kao iskusna sajamska kuća, iskreirao je detaljan petogodišnji koncept događanja Sajma turizma na nivou zemlje, regiona, a posebno Dunavskog regiona.  Generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković je podsetio da  Novosadski sajam ove godine obeležava značajan jubilej – 50 godina sajmova LORIST – (sajmovi: Lova, Ribolova, Sporta i Turizma).

2-mr-slobodan-cvetkovic-generalni-direktor-novosadskog-sajma

mr Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma.

– Oko trideset uglednih stručnjaka, profesionalno orijentisanih na organizaciju sajamskih manifestacija, održalo je operativno-tehnički sastanak sa veoma konkretnim ciljem i zaključcima. Povod za sednicu bio je da upravo oni pojedinci i organizacije koji su angažovani u oblasti turizma i privrede zajedno sa rukovodstvom Sajma osmisle obeležavanje pola veka postojanja Sajma turizma u Novom Sadu ove jeseni.  Novosadski sajam je učinio dobar potez time što se konsultovao sa stručnom javnošću, jer je zahvaljujući savetima stručnih ljudi iz različitih sektora, dobio predloge šta da radi i u pogledu daljeg organizovanja Sajma turizma. Ta novosadska manifestacija se nalazi na prekretnici i evidentno je da se kreće u pravcu koji joj garantuje novi kvalitet i svežinu. Grad je tu da pomogne i da zajedno sagledamo šta da unapredimo, a fokus mogu biti titule kojima smo se kao Grad ovenčali i postali Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope, zatim festival „EXIT“ koji je svetski brend, i Dunavska strategija – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

3-detalj-sa-sajma-turizma

Detalj sa Sajma turizma.

– Od 1967. godine su Sajam turizma i sajmovi lova i ribolova u neraskidivoj vezi na Novosadskom sajmu. Novi koncept ovih događaja, kreiran za petogodišnji period, od 2017. do 2021. godine, vođen je ciljem da se Novosadski sajam pozicionira kao organizator centralnog događaja u oblasti turizma za poslovnu publiku Dunavskog regiona, do 2021. godine – zaključio je mr Slobodan Cvetković.

 

                                         Tekst: Radomir Čubranović

                                 Fotografije: Aleksandra  Čubranović