Območno srečanje otroških folklornih skupin

Ko mlinček ropoče na Štajerskem

dsc_3094

V sredo, 5. aprila popoldne, je v prostorih Osnovne šole Kajetan Kovič Radenci potekalo območno srečanje otroških folklornih skupin. Ob sodelovanju s šolo ga je pripravila Območna izpostava Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v Gornji Radgoni, ki ga vodi Simona Pirc Katalinič. Slednja je tudi povezovala celotni program, nastopile pa so štiri otroške folklorne skupine ter gojenke in gojenci Zasebne glasbene šole Maestro v Gornji Radgoni.

dsc_3112

Na šoli gostiteljici srečanja mladih folkloristk in folkloristov, Osnovni šoli Kajetana Koviča v Radencih, vodi folklorno skupino kot zunanja sodelavka Nataša Ros. Njene varovanke in varovanci so izvedli folklorni program, ki ga je pripravila pod naslovom »Stari bataš«. Otroška folklorna skupina v Črešnjevcih deluje v okviru tamkajšnjega Kulturnega društva Peter Dajnko, vključuje pa tudi najmlajše, ki še ne obiskujejo osnovne šole. Mlade plesalke in plesalce vodita Slavica Banfi in Simona Roškar. Slednja je pripravila program za tokratni nastop pod naslovom »Leze, leze, polžek počasi«. Na Osnovni šoli Apače so vodje skupine mladih folkloristk in folkloristov Ksenija Erdela Lah, Simona Roškar (pripravili sta program za šolarke in šolarje z naslovom »Izak, Jakob, Abraham«) in Marjan Mihalič. Otroško folklorno skupino »Jürjovski faloti« Osnovne šole Sveti Jurij ob Ščavnici kot mentorici vodita Alenka Ferenc Mlinarič in Nataša Paldauf, ki je avtorica letošnjega nastopa mladih plesalk in plesalcev z naslovom »Mati potico pečejo«. Po strokovni plati je srečanje otroških folklornih skupin spremljala strokovna spremljevalka Adriana Gaberščik iz Ljubljane.

Med nastopi otroških folklornih skupin so izvedli glasbene točke gojenke in gojenec Zasebne glasbene šole Maestro v Gornji Radgoni: duet flavt Eve Jurjovič in Zale Podlesek (mentorica Melita Vulc) slovensko ljudsko »Jaz pa grem na zeleno travco«; duet violin Katarine Rantaša in Špele Povalej (mentorica Doris Šegula) slovensko ljudsko »Pražarska« in klarinetist Nino Klemenčič (mentor Lovro Turin) slovensko ljudsko »Moj očka ima konjička dva«.

Filip Matko Ficko