DELEGACIJA NACIONALNOG SAVETA SRBA SLOVENIJE U REPUBLICI SRPSKOJ

 

POTVRĐENA MEĐUSOBNA SARADNJA NA VISOKOM NIVOU

dscn1201

Banja Luka, 12. aprila – Delegacija Nacionalnog saveta Srba Slovenije (NSSS) se je 12.4.2017. godine sastala i razgovarala s predsednikom Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS) akademikom Rajkom Kuzmanovićem i akademikom Snježanom Savić, ministrom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske Zlatanom Klokićem, Nemanjom Kovačevićem, savetnikom ministra i Aleksandra Bajić, savetnik ANURS za međunarodnu saradnju, o mogućnostima saradnje NSSS i institucija Republike Srpske. Sastanak je održan u prostorima ANURS u Banjaluci u izuzetno srdačnoj i sadržajnoj atmosferi, koja će otvoriti nove horizonte buduće saradnje između NSSS i institucija Republike Srpske, a koje opredeljuje Strategija za očuvanje i unapređenje kulturnog i nacionalnog identiteta srpske zajednice u Sloveniji i unapređenje odnosa između srpske zajednice i institucija Republike Slovenije  i institucija Republike Srbije i Republike Srpske (u daljem tekstu: Strategija).

dscn1199

Delegaciju NSSS je predvodio mr Branislav Rajić, predsednik, u kojoj su još bili mr Vikotor Kovačević, potpredsednik, Nikola Todorović, sekretar i Emilija Mitrović, član Glavnog odbora NSSS.

Predsednik ANURS akademik Rajko Kuzmanović je na samom početku izrazio zadovoljstvo posetom delegacije NSSS i dobrodošlicu, te ujedno predstavio organizaciju, misiju i trajne zadatke ANURS za srpski narod u BiH, pre svega na području nauke, kulture i umetnosti, ali i duhovnog i nacionalnog identiteta. Posebno je izrazio zadovoljstvo, što je NSSS počeo da radi na izradi Strategije za očuvanje srpskog identiteta u Sloveniji, što je važno ne samo za NSSS, nego i za institucije Srbije i Republike Srpske, pa i Slovenije, s kojom institucije Republike Srpske imaju dobru saradnju. Strategija predstavlja pravac delovanja svih organizovanih društava u Sloveniji na duže vreme, ali i institucija Republike Srpske, samo treba naći primerne modalitete naglasio je akademik Kuzmanović. U tom pogledu ANURS će podržati aktivnosti NSSS, koje imaju za cilj unapređenje odnosa, a posebno je izrazio zadovoljstvo što srpska zajednica u Sloveniji slobodno i uspešno ostvaruje ona prava, koja pripadaju Srbima, kao građanima Slovenije. Saradnja srpske zajednice u Sloveniji s institucijama Slovenije je od izuzetnog značaja za srpski narod u Sloveniji, ali i za Republiku Srpsku i ceo region. Srbi u Sloveniji treba da postanu pouzdan partner ne samo slovenačkih institucija, nego i most saradnje između Republike Srpske i Slovenije na svim područjima društvenog života. Po podacima iz radne verzije Strategije je srpska zajednica u Sloveniji prilično brojna i obrazovana, lojalna svojoj domovini i doprinosi njenom blagostanju, zbog čega je legitimno da učestvujete u društvenom pa i političkom životu, a to se najbolje ostvaruje ako imate svoje predstavnike u aktuelnoj vlasti u Sloveniji, i tu srpska zajednica treba da bude jedinstvena. Vrata ANURS su uvek bila i biće otvorena našim sunarodnicima iz regiona, a već sada možemo da kažemo da izuzetno cenimo ono što radi NSSS, naglasio je akademik Rajko Kuzmanović. U svom uvodnom izlaganju je akademik Kuzmanović takođe obavestio prisutne da ANURS ima potpisane ugovore s 12 akademija u Evropi, dobru saradnju takođe i sa Slovenačkom akademijom nauka i umetnosti i njenim pojedinim članovima, ali i drugim uglednim kulturnim i naučnim stvaraocima iz Slovenije. Strategija o kojoj govorimo, ne sme biti u suprotnosti s interesima niti domicilne, niti matične države Srbije, a mi smatramo da je primerna, naglasio je akademik Kuzmanović.

dscn2085

Predsednik NSSS mr Branislav Rajić se je u svom uvodnom obraćanju zahvalio akademiku Kuzmanoviću na lepim uvodnim rečima i toplom prijemu u ANURS. Ujedno se je zahvalio i ministru Zlatanu Klokiću i Vladi Republike Srpske zbog njihove podrške NSSS već u fazi osnivanja, što je izuzetno dobro prihvaćeno na osnivačkoj skupštini, na kojoj su bili pored vrlo uglednih osnivačkih članova takođe i Predsednik parlamenta Republike Slovenije, nekoliko poslanika, izaslanik premijera Republike Srbije, jedan poslanik Evropskog parlamenta, Predsednik i jedna članica Odbora Skupštine Republike Srbije za dijasporu i Srbe iz regiona, ambassador Srbije u Sloveniji i još nekoliko vrlo uglednih javnih ličnosti iz Slovenije i regiona. NSSS je organizacija od posebnog značaja za očuvanje i jačanje srpske nacionalne zajednice u Sloveniji, sa onim funkcijama, koje smo opredelili u našem Statutu. Glavni zadatak NSSS je očuvanje kulturnog nasleđa i unapređenje kulturnog stvaralaštva, očuvanje srpskog jezika i ćirilićnog pisma, istorije i nacionalne pripadnosti. Zato i jeste prirodno da se je naša delegacija prvo susrela s vodstvom ANURS, jer je to institucija srpskog naroda u Republici Srpskoj, u koju s velikom pažnjom gledamo i mi iz Slovenije. U toliko više, jer je u NSSS prilično dosta njegovih članova s akademskim nazivom, od kojih takođe se dosta očekuje da predstave svoja iskustva i način unapređenja međusobnih odnosa u akademskim sferama. Zadatak NSSS u ovoj godini jeste priprema strateških dokumenata, između ostalog i usvajanje Strategije, s kojom želimo da upoznamo institucije Republike Srpske već u fazi njenog nastajanja, ali i da čujemo predloge i sugestije ne samo iz institucija Republike Srbije i Republike Srpske, nego i Republike Slovenije, koje ćemo u daljem usaglašavanju uzeti u obzir, naglasio je predsednik Rajić. Činjenica da je u Sloveniji preko 65.000 Srba, od toga više od 60% iz Republike Srpske odnosno BiH, nas obavezuje da o važnim dokumentima obaveštavamo i institucije Republike Srpske. Ta činjenica nas takođe obavezuje da smo organizaciono i sadržajno usposobljeni pomoći Republici Srpskoj u onim oblastima, u kojima možemo biti od pomoći, a pre svega, kada je u pitanju ekonomska i privredna saradnja, ili solidarnost u vremenskim i drugim nepogodama, kao što su bile poplave u 2014. godini, podsetio je Branislav Rajić.

dscn1206

Ministar Zlatan Klokić je u razgovoru s delegacijom NSSS ponovo pozdravio osnivanje NSSS i čestitao mr Branislavu Rajiću na izboru za poslanika u Državnom zboru Republike Slovenije. Ministar Klokić je i na ovom sastanku potvrdio posvećenost Vlade Republike Srpske unapređenju međusobnih odnosa i saradnje Republike Srpske sa svima, koji doprinose jačanju institucija Republike Srpske u zemljama ragiona, a NSSS se u tome prpoznaje. Strategija NSSS koja nam je dostavljena kao radna verzija je važan dokumenat koji je u fazu nastajanja, a kojem će institucije Srpske pokloniti određenu pažnju, s željom da saradnja institucija Republike Srpske i NSSS budu u funkciji jačanja kulturnog i nacionalnog identiteta Srba u Sloveniji, ali i unapređenja naših odnosa. U periodu, koji je pred nama Vlada Republike Srpske će pregledati radnu verziju Strategije i podržati ona rešenja i pravce delovanja, koja afirmišu srpsku nacionalnu zajednicu u Sloveniji, s ciljem da se sve ukupni odnosi podignu na znatno viši nivo, a te mogućnosti postoje, naglasio je ministar Klokić. Mogućnosti za saradnju institucija Republike Srpske i NSSS su velike, ne samo kada je u pitanju ekonomska i privredna saradnja, nego i mnogo šire. Politika NSSS da okuplja što veći krug intelektualaca i uticajnih ljudi u kulturnom, javnom i političkom životu u Sloveniji, je ispravna politika, koju Vlada Republike Srpske prepoznaje i podržava, naglasio je minister Klokić.

dscn2055

U diskusiji je Mr Viktor Kovačević, potpredsednik NSSS informisao učesnike o mogućnostima privredne i ekonomske saradnje i želji NSSS da se ista unapredi, pre svega s investicijskim ulaganjima slovenačkih kompanija u Republiku Srpsku i obratno, gde NSSS može da bude most te saradnje. Dobra privredna saradnja je uvek potsticala i druge vidove saradnje ne samo između država, nego i regiona pa i lokalnih zajednica. Naša kompanija je jedna od većih srpskih investicija u Sloveniji, izuzetno cenjena ne samo u Sloveniji nego u više zemalja. U Sarajevu imamo oko 160 zaposlenih, ovde u Banjaluci 60, a svi su izuzetno zadovoljni, naglasio je potpredsednik Kovačević. NSSS može ovde da bude dobar most saradnje, samo treba iskoristiti postojeće resurse imajući u vidu da je budućnost ovoga vremena u izmeni znanja i iskustava, ne samo unutar akademskog sveta, nego i mnogo šire. Gospođa Emilija Mitrović, je govorila o dobrim iskustvima političke saradnje između aktuelnog vodstva Ljubljane i Banjaluke, ali i sve bolje saradnje između pojedinih gradova iz Slovenije i Republike Srpske odnosno BiH, gde i mladima treba pružiti šansu da iskažu svoj talenat i sposobnost. Naša saradnja se je posebno izkazala u vreme katastrofalnih poplava, kada su nam slovenačke institucije u velikoj meri pomogle, ne samo oko sakupljanja, nego i distribucije i transporta humanitarne pomoći u Republiku Srpsku. Nikola Todorović je obavestio učesnike o organizovanosti srpske zajednice u Sloveniji i važnosti Strategije, koja treba da bude platforma za delovanje budućih generacija u pravcu negovanja i jačanja srpske zajednice u Sloveniji. Mere, koje smo predvideli u Strategiji su brojne i trebale bi da zavezuju ne samo srpska društva u Sloveniji i organizovanu srpsku zajednicu, nego i institucije Srbije pa i Republike Srpske, ali i Slovenije. Zato će NSSS obaviti slične razgovore i sa pretstavnicima institucija Republike Srbije i Republike Slovenije pre konačnog usvajanja Strategije, s ciljem da ista dobije što širu podršku od tih institucija, a predviđeno je predstavljanje Strategije i po srpskim društvima u Sloveniji, naglasio je Nikola Todorović.

dscn2076

Na predlog ministra Zlatana Klokića, su prisutni bili saglasni oko sledećih zaključaka:

  1. Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske pozdravljaju donošenje Strategije koja ima za cilj podsticanje saradnje sa srpskom dijasporom u Sloveniji i Nacionalnim savjetom Srba Slovenije uz puno uvažavanje prijateljskih odnosa sa Republikom Slovenijom i slovenačkim narodom koji živi na prostoru Republike Srpske, a u cilju očuvanja identiteta, razvoja kulture, jezika, nauke i umjetnosti unutar srpske zajednice u Sloveniji;
  2. Institucije Republike Srpske slijedile su i slijediće politiku Republike Srbije, kao matične države svih Srba, po pitanju saradnje sa srpskom dijasporom u inostranstvu;
  3. Ohrabruju se sve institucije Republike Srpske da povećaju saradnju sa pripadnicima srpskog naroda u Sloveniji i srpskim udruženjima, a u cilju osnaživanja privrednih, kulturnih, institucionalnih, obrazovnih i drugih vidova veza sa Republikom Slovenijom;
  4. Vlada Republike Srpske i Akademija nauka i umjetnosti biće, u okviru svojih kapaciteta, na raspolaganju NSSS u savjetodavnom, institucionalnom i operativnom smislu, a u svrhu realizacije ove Strategije i jačanja privredne i naučno-obrazovne saradnje, kako sa NSSS, tako i sa Republikom Slovenijom u cijelini.
  5. Predlaže se uzvratna posjeta predstavnika Vlade Republike Srpske i ANURS-a NSSS-u u drugoj polovini ove godine;
  6. Predlaže se razmjena kalendara kulturnih manifestacija između opština i gradova Republike Srpske i predstavništava u inostranstvu.

dscn2059

Delegacija NSSS se je prilikom boravka u Banjaluci susrela i s pretstavnicima slovenačkog kulturnog društva “Triglav”, iz Banja Luke. Predsednica društva Marija Grbić i sekretar društva Tatjana Vranješ su obavestile delegaciju NSSS o položaju slovenačke manjine u Republici Srpskoj, izuzetno dobroj saradnji ne samo sa institucijama Republike Srpske, nego i sa gradom Banja Luka, gde je relativno dobro i na zadovoljavajući način uređeno finansiranje programa i projekata nacionalnih manjina. Tom prilikom je delegacija NSSS uručila određenu  količinu slovenačkih knjiga, poklon Slovenačke akademije znanosti i umetnosti Slovenačkom kulturnom društvu Triglav, Banja Luka. Ujedno je delegacija NSSS upoznala svoje domaćine s položajem Srba u Sloveniji i našim aktivnostima za očuvanje i unapređenje kulturnog i nacionalnog identiteta Srba u Sloveniji. Predsednica društva “Triglav” iz Banjaluke gospođa Marija Grbić je izrazila zahvalnost SAZU za poslane knjige, ali i delegaciji NSSS zbog posete njihovom udruženju. Ujedno je predstavila glavne programe i projekte slovenačkih društava u Republici Srpskoj.