Radenci: Prireditev ob Dnevu upora proti okupatorju

Pohod do Erinox-a v čast ustanovitve OF

V sredo, 26. aprila popoldne, je Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Radenci v sodelovanju s podjetjem Erinox Radenci ter Socialnimi demokrati v Radencih pripravila slovesnost v čast nekdanjega Dneva Osvobodilne fronte slovenskega naroda, danes Dan upora proti okupatorju.

Ob 15.45 so se pri Vrtcu Radenski mehurčki v Radencih zbrali udeleženci pohoda, formirali pohodno kolono ter z zastavonošo (Emil Šmid) slovenske trobojnice ter praporščakom (Alojz Vrzel) KO ZZB za vrednote NOB krenili po Titovi cesti do bistroja Erinox. Tam je že bila Pihalna godba Gornja Radgona, ki je s koračnico pričakala pohodnike.

Spominsko slovesnost, ki je sledila, je povezoval Dejan Berić ter ob tem tudi dejal: »…Kar se je začelo z ilegalnim sestankom in ustanovitvijo Osvobodilne fronte slovenskega naroda v Vidmarjevi vili v Ljubljani, v noči s 26. na 27. april 1941, se je 9. maja 1945 izteklo s 37-tisočglavo slovensko partizansko vojsko. Pred njo pa je v Topolšici brezpogojno vdajo podpisal poveljnik nemških oboroženih sil na Balkanu general Alexander von Löhr…«. Z opominom na dokaj neprijetno politično vzdušje v državi je pozdravni nagovor s čestitkami vsem ob prazniku  imel župan Občine Radenci Janez Rihtarič.

Ker je tokrat bil predsednik Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Radenci, Darjan Mencigar, službeno zadržan v Ljubljani, je slovesni govor na prireditvi prebrala njegova sestra Sara Mencigar. Iz njegovega govora izdvajamo: »…Od ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda mineva že 76 let in od zmage nad nacizmom in fašizmom 72 let. Zaradi velike časovne distance so med nami le še redki udeleženci in pričevalci druge svetovne vojne ter NOB, zato je ohranjanje spomina na to pomembno obdobje naše polpretekle zgodovine tem bolj pomembno… Kako resno so nacisti in fašisti načrtovali veliko preureditev Evrope, smo kmalu po okupaciji aprila 1941 okusili tudi Slovenci. Nemški okupator je uvedel skoraj popoln izgon slovenskega jezika iz javne rabe in pričel z izgonom vseh tistih prebivalcev v tujino, ki jih je imel za domoljubno zavedne in sebi kot potencialno grožnjo… Zato je tembolj spoštovanja vreden angažma vseh tistih, ki so se v času 2. svetovne vojne tako ali drugače vključili v upor proti okupatorju. Prispevek Slovencev k zmagi nad nacizmom in fašizmom nam priznava ves svobodoljubni svet, kajti naš prispevek nikakor ni bil samo simbolične narave, ampak strateškega pomena. Zgodovinarji ocenjujejo, da so partizani na ozemlju okupirane Jugoslavije nase »vezali« 24 divizij nemške vojske, ki bi jih Berlin krvavo potreboval drugod po Evropi. Tudi zato visi v prostorih ameriškega nacionalnega vojnega muzeja v Washingtonu originalni bojni prapor znamenitega primorskega 9. partizanskega korpusa in ne kakšni domobranski prapor… In kaj je ostalo od pridobitev NOB do današnjih dni ? Častni predsednik slovenske borčevske organizacije, tovariš Janez Stanovnik, je pred leti dejal, da proces, ki se je začel z Osvobodilno fronto, še zmeraj ni končan, saj marsikatera programska točka OF iz davnega leta 1941 ni bila uresničena ne v drugi Jugoslavije, ne v samostojni Sloveniji. To velja denimo za tisto točko, ki je predvidela uvedbo »dosledne ljudske demokracije« po osvoboditvi. Še več, dogaja se nam celo erozija nekaterih že pridobljenih pravic. Tega pa ne smemo in ne bomo dopustili. Zato se spoštljivo ozrimo v preteklost, si vzemimo zgled po naših pogumnih borcih, da se bomo danes in jutri borili za ideale, ki so navdihovali naše prednike.«

Ob melodijah Pihalne godbe Gornja Radgona ter pogostitvijo Socialnih demokratov se je druženje pri bistroju Erinox v Radencih nadaljevalo v pozne večerne ure.

Filip Matko Ficko

 

dsc_3951 dsc_3955 dsc_3965 dsc_3970 dsc_3974 dsc_3976 dsc_3977 dsc_3980 dsc_3983 dscn6371