RADE BAKRAČEVIĆ IZ SLOVENIJE DOBITNIK PRESTIŽNOG PRIZNANJA MATICE ISELJENIKA SRBIJE

MIODRAG JAKŠIĆ, PREDSEDNIK MATICE SA SVOJIM SARADNICIMA PODELIO VISOKA PRIZNANJA SRBIMA PO SVETU

RADE BAKRAČEVIĆ IZ SLOVENIJE DOBITNIK PRESTIŽNOG PRIZNANJA MATICE ISELJENIKA SRBIJE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Beograd 28. april – Sinoć su predstavnici Matica iseljenika Srbije u prostorijama Matice u Beogradu podelili prestižne nagrade u tri kategorije za Srbe po svetu – za životno delo, za najbolje prozno i poetsko delo u prethodnoj godini i za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Podeli priznanja prisustvovali su poznati politički i kulturni radnici Srbije, veliki broj poznatih ličnosti iz sveta kulture i politike, članovi diplomatsko – konzularnih predstavništava i naravno, predstavnici Srba iz dijaspore i regiona.

Dvorana je bila premala, da bi primila toliki broj poznatih ličnosti iz sveta kulture i politike.

Te nagrade velikim Srbima po svetu Matica dodeljuje od 1996. godine.

p1100161

Ove godine visoko prestižno priznanje za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostarnstvu dobio je Rade Bakračević iz Slovenije, predsednik Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora, koji već godinama radi na širenju srpske kulture i tradicije po svetu.

 Književnu nagradu “Rastko Petrović” za 2016. godinu dobili su dr Mihailo Vukas iz Geteborga (Švedska) za životno delo, dr Borko Đorđević iz Palm Springsa (SAD) za proznu knjigu “Stakleni mir: Džimi Karter i opasni Srbi” i Jelena M. Ćirić iz Praga (Češka) za zbirku poezije “Muške pesme”, saopštila je danas Matica iseljenika Srbije.

Matica iseljenika Srbije je najstarija institucija u Srbiji koja se bavi saradnjom sa srpskim iseljeništvom u svetu. Matica je osnovana 1949. godine sa ciljem da neguje dobre veze sa Srbima, koji žive na svih sedam kontinenata, sa osnovnom ulogom u negovanju srpskog jezika, kulture i tradicije u našoj dijaspori i regionu ali i da u Matici obezbedi za naše ljude iz sveta promociju njihovog stvaralaštva i radi na unapređenju odnosa Srbije i dijaspore.

Zdravko Majstorović

.