Beograd: Priznanje Radetu Bakračeviću, srbskemu Vitezu Beograd – sreda, 3.5.2017

 

vitez

Rade Bakračević – Srbski Vitez

77-letni Rade Bakračević, ki je doštudiral za diplomiranega inženirja v Ljubljani, je po rodu iz Raške v današnji državi Republiki Srbiji. Pred desetimi leti je bil med ustanovitelji in je še danes predsednik Srbskega kulturnega društva »Štajerska skupnost« (Srpsko kulturno društvo »Štajerska zajednica«) s sedežem v Mariboru, čeprav živi in ustvarja v Radencih (tudi kot poet). Njegov prispevek k ohranitvi srbskega jezika, kulture in tradicije upošteva tudi Izseljeniška matica Srbije (Matica iseljenika Srbije).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 Miodrag Jakšić, predsednik Izseljeniške matice in nagrajenec Rade Bakračević

Izseljeniška matica Srbije je najstarejša institucija v Srbiji, ki goji številne odnose z izseljenimi Srbi po vsem svetu. Ustanovljena je bila leta 1949 s ciljem, da neguje vezi s srbskim prebivalstvom, ki živi na vseh sedmih kontinentih sveta, z osnovno nalogo, da se neguje ohranitev srbskega jezika, kulture in tradicijo. Skrbi tudi za predstavitev ustvarjalnosti izseljencev in za čim pristnejše odnose z državami, kjer žive Srbi ter za njihov napredek. In vsako leto, od leta 1996 dalje, Izseljeniška matica Srbije podeli tri pomembne nagrade za Srbe po svetu: za življenjsko delo, za najboljše literarno delo (proza, poetika) v minulem letu ter srbskim ustvarjalcem na drugih področjih, ki se še posebej izkažejo. Tako je 27. aprila letos bila v njihovih službenih prostorih v Beogradu slovesnost s podelitvijo teh priznanj za leto 2016, ki so se je udeležili znani kulturni in politični predstavniki Republike Srbije, člani diplomatsko-konzularnih predstavništev, kot tudi predstavniki Srbov iz diaspore in regije. Pravzaprav je dvorana bila premajhna za vse prispele.

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Priznanje Radetu Bakračeviću iz Radenec

Književno nagrado »Rastko Petrović« za leto 2016 je prejel dr. Mihailo Vukas iz Göteborga na Švedskem za življenjsko delo, dr. Borko Đorđević iz Palm Springsa v Californiji (ZDA) za knjigo »Stekleni mir: Jimmy Carter in nevarni Srbi« in Jelena M. Čirić iz Prage na Češkem za zbirko pesmi »Moške pesmi«. Priznanje za srbske ustvarjalce na drugih področjih pa je prejel Rade Bakračević iz Radenec. Priznanja prejemnikom je izročil Miodrag Jakšić, predsednik Izseljeniške matice Srbije

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prejemniki priznanj Izseljeniške matice Srbije za leto 2016

Besedilo: Filip Matko

Foto: Zdravko Majstorović