NAGRADA ZA NAŠEG SARADNIKA

Dan Matice iseljenika i Srba u regionu

 borko-dordevic-prima-nagradu-od-miodraga-jaksica-predsednika-matice-iseljenika

Borko Đorđević prima nagradu od Miodraga Jakšića predsednika Matice iseljenika.

  • Marko Lopušina je dobio Povelju za doprinos saradnji Srba u otadžbini i Srba u rasejanju, kao i za kapitalno delo “Enciklopedija srpske dijaspore”

    borko-marko-stane-mica-milivoje

  • Borko, Marko, Stane, Mića, Milivoje.

Dan Matice iseljenika i Srba u regionu obeležen je 27. aprila u Beogradu svečanim programom pod krovom ove ustanove u Nušićevoj ulici. Tim povodom dodeljene su Godišnja književna nagrada „Rastko Petrović” i Povelje Matice iseljenika Srbije za 2016. godinu. Ovo priznanje se dodeljuje aktivistima iz rasejanja i iz matice za doprinos očuvanju i razvoju nacionalnog indetiteta i kulture našeg naroda u emigraciji.

Dobitnik nagrade „Rastko Petrović”za životno delo je dr Mihailo Vukas iz Švedske, a dr Borko Đorđević iz SAD je dobitnik nagrade „Rastko Petrović”za proznu knjigu „Stakleni mir: Džimi Karter i opasni Srbi”. Dok je Jelena Ćirić, pesnikinja iz Češke dobila nagradu „Rastko Petrović” za poetsku zbirku.

Povelje Matice iseljenika Srbije su dodeljene značajnim pojedincima i organizacijama iz Srbije i našeg rasejanja.

  • Novinar i pisac Marko Lopušina dobio je Povelju za doprinos saradnji Srba u matici i Srba u rasejanju. Svojim novinarskim pisanjem i publicističkim delima Lopušina je otrgao od zaborava generacije uglednih srpskih patriota i aktivista u emigraciji, koji su postali simbol srpstva u svetu. Njegovo kapitalno delo “Enciklopedija srpske dijaspore” je najznačajnija knjiga o srpskom rasejanju u 2016. godini – rekao je predsednik Miodrag Jakšić, dodeljujući nagradu našem saradniku.

p1100150-001

Pored Marka Lopušine Povelju su dobili akademik Ljubiša Rakić, Petar Mićković, Aleksandar Čotrić, Vukman Krivokuća, dr Vladimir Grčić, Živadin Jovanović, Živorad Ajdačić, Živorad Žika Nikolić, autor tv emisija “Žikina šarenica”, emisija„Večeras zajedno” Radio Beograda 1, zatim uglednici iz regiona su Mlađen Cicović (Republika Srpska), Milan Đurić (Mađarska), Rade Bakračević (Slovenija), „Savez Srba u Rumuniji”, Dragan Crnogorac (Hrvatska), Ivan Stoilković (Makedonija).

jaksic-ja-i-drugi-u-matici

I iz sveta Radmila Milentijević (SAD), Mirko Latinović  (Rusija), Stane Ribič  (Slovačka), Željko Gojković (Australija), Borislav Kapetanović (Austrija), Majk Milićević (Kanada), Dejan Ilić (Nemačka), Aleksandar Žigić (SAD), Zoran Jovanović  (Švajcarska), Stanka Tuović (Francuska).

Svečanosti čiji je domaćin bio Miodrag Jakšić predsednik matice iseljenika, prisustvovale su ličnosti političkog i javnog života zemlje i rasejanja. U muzičkom programu nastupio je hor „Kraljice Marije” koji je osnovan pri Matici.