Radenci: Prva »Zlata kuhalnica 2017«

dsc_4377

Vsi zadovoljni ob zaključku tekmovanja v Radencih

V prihodnje še šest regijskih tekmovanj in jeseni finale

V Radencih je 4. maja bilo izvedeno prvo regijsko tekmovanje za»Zlato kuhalnico 2017« in sicer na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci. Razpisala ga je Turistična zveza Slovenije v sodelovanju s Turistično gostinsko zbornico Slovenije ter Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije v tem šolskem letu. Temu tekmovanju jih bo sledilo še šest. Po izvedenih sedmih regijskih tekmovanjih bo oktobra 2017 še državno tekmovanje v okviru 64. Gostinsko turističnega zbora Slovenije v Kranjski gori.

dsc_4263

Strokovna ocenjevalna komisija

Na tovrstnem tekmovanju lahko sodelujejo učenke in učenci osnovnih šol od šestega do vključno osmega razreda, ekipo posamezne šole pa sestavlja trojka, ki jo spremlja mentor. Organizator tekmovanja je zagotovil vsaki ekipi delovni prostor, štedilnik in vso potrebno posodo ter kuharsko orodje.

dsc_4266

Pozdrav ravnateljice SŠGT Radenci Janje Prašnikar Neuvirt

Vsaka ekipa je morala v treh minutah predstaviti svojo recepturo jedi, v desetih minutah pripraviti in urediti vse potrebno na izžrebanem delovnem mestu, za pripravo in serviranje jedi je imela na voljo 60 minut ter nato še deset minut za čiščenje in pospravljanje delovnega mesta.

dsc_4271

Ekipa Osnovne šole Beltinci

V času praktičnega dela osnovnošolk in osnovnošolcev v kuhinji je ravnateljica SŠGT Radenci, Janja Prašnikar Neuvirt, mentoricam in mentorjem predstavila sodelovanje te srednje šole v mednarodnem projektu FLAGSHIP PRODUCTS (Interreg Slovenija – Avstrija) v letih 2014 – 2020, ki spremlja razvoj kulinaričnih in doživljajskih ponudb v povezavi z vodilnimi produkti (proizvodi !!!) v regijah avstrijske Vzhodne Štajerske ter v Sloveniji v Podravju in Pomurju: med, mleko, kruh, oljne buče, jabolka, mineralna voda, bezeg, hren in laški fižol.

dsc_4285

Ekipa Osnovne šole Gorišnica

Kuharska ekipa šolark in šolarjev je morala pripraviti šest porcij jedi (eno porcijo jedi za ocenjevalno komisijo, eno za razstavno mizo ter štiri za svojo ekipo z mentorjem).

dsc_4301

Vodja tekmovanja Srečko Koklič (GTZ Slovenije)

Letošnji izbrani jedi sta bili »kranjska klobasa kot osnovna sestavina glavne jedi« in »sladki skutini štruklji«. Celotni potek dela posamezne tekmovalne ekipe je podrobno spremljala ocenjevalna komisija.

dsc_4329

Kot predsednik komisije Srečko Koklič (Gostinsko turistična zbornica Slovenije) s člani: Zdenka Tompa (upokojena učiteljica), Doroteja Šadl (dijakinja SŠGT Radenci), Danilo Kozar (vodja kuhinje Terme 3000 Moravske Toplice), Dušan Zelko (strokovni učitelj SŠGT Radenci) in Boštjan Rožanc (vodja kuhinje hotela Radin Zdravilišča Radenci). Komisija je presodila, da prejmeta »zlato priznanje« ter se na državno tekmovanje iz Radenec uvrstita ekipi: Osnovne šole Beltinci (Gaja Jerebic, Vanesa Pivar in Tristan Baligač z mentorico Majdo Gjerek) in Osnovne šole Gorišnica (Zala Geč, Barbara Prelog, Julija Sok in Žiga Kamnik z mentorico Tino Erhatič ter mentorjem Darkom Marinom).

dsc_4352

Krožnik ekipe Osnovne šole Beltinci

Vendar je treba priznati, da so veliko znanja in kuharskih spretnosti prikazale tudi ostale sodelujoče ekipe (srebrno priznanje so prejele ekipe: Osnovne šole Bogojina, Osnovne šole Franceta Prešerna Črenšovci, Osnovne šole Križevci, Osnovne šole Miklavž pri Ormožu in Osnovne šole Šalovci; bronasta priznanja pa ekipe: Dvojezične osnovne šole Dobrovnik, Osnovne šole dr. Franja Žgeča Dornava, Dvojezične osnovne šole Genterovci, Osnovne šole Juršinci in Osnovne šole Velika Nedelja).

dsc_4255

Prvo tekmovanje »Zlata kuhalnica 2017« v Radencih

Naslednja regijska tekmovanja »Zlata kuhalnica 2017« bodo: 5. maja na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru, 8. maja na Srednji šoli v Izoli, 11. maja na Srednji gostinski in turistični šoli v Radovljici, 16. maja na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Novem mestu, 18. maja na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju in 25. maja na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani. Finalno tekmovanje (z vsakega regijskega tekmovanja po dve ekipi) pa bo, kot je že bilo omenjeno, v okviru 64. Gostinsko turističnega zbora Slovenije v Kranjski gori meseca oktobra.

Besedilo in fotografija: Filip Matko Ficko