Teden Rdečega križa Slovenije 2017

8. maj – Svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca

dsc_2799

Ustanovitelj Rdečega križa Švicar Henry Dunant

Vsako leto 8. maja se ob Svetovnem dnevu Rdečega križa in Rdečega polmeseca pričenja v Republiki Sloveniji Teden Rdečega križa Slovenije. V Sloveniji so se v organizacijah Rdečega križa Slovenije v preteklem letu »dotaknili« vsakega desetega prebivalca, ob tem pa pomagali še prav toliko ljudem, ki so v prvi polovici lanskega leta prečkali našo državo ter ob tem iskali varnost in boljše življenje.

dsc_2963

Zloženke »Križem kapica«

Preko svoje mreže 17 milijonov prostovoljcev in 450 tisoč zaposlenih pa  se Mednarodno gibanje Rdečega križa in Rdečega polmeseca»dotakne«  kar 160 milijonov ljudi, ki potrebujejo vsaj eno od oblik pomoči človeka sočloveku. Poslanstvo in cilji Mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, ki ga sestavljajo Mednarodni odbor Rdečega križa, Mednarodna federacija Rdečega križa in Rdečega polmeseca in 190 nacionalnih društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca, temeljijo na več kot 150 letih neprekinjenega humanitarnega dela.

dsc_4381

Križem kapica: Ker nam je mar !

Na rojstni dan ustanovitelja gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca Švicarja Henryja Dunanta, 8. maja, je dejal predsednik Rdečega križa Slovenije, dr. Dušan Keber, naslednje: »Prostovoljci Rdečega križa predano delajo v domala vsaki skupnosti in ji dajejo svojo energijo in čas. Svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca, 8. maj, je priložnost za priznanje prispevka in dosežkov milijonov prostovoljcev, članov in osebja po vsem svetu, ki vsak dan izkazujejo svojo zavezanost humanosti in si prizadevajo zagotoviti, da nihče ne bi bil zapostavljen. V kompleksnih okoliščinah ranljivost ljudi narašča in dobiva nove oblike, zato se morajo temu prilagajati tudi naše zmogljivosti in metode pristopa k ljudem, ki potrebujejo pomoč…«

dsc_4386

Nastaja risana zgodbica »Križem kapica«

Po šolah se v Tednu Rdečega križa Slovenije vrstijo predavanja, druženja ter sprejemi najmlajših v to svetovno humanitarno družino. Že 5. maja dopoldne pa je v Osnovni šoli Gornja Radgona prostovoljec Rdečega križa (spodaj podpisani !) preko 60 drugošolkam in drugošolcem treh oddelkov ob risani zgodbici »Križem kapica« predstavil vsebino in poslanstvo najstarejše humanitarne organizacije na svetu.

Filip Matko Ficko