Tretje mesto Mariborčanov s Staro trto

»Tuševa kuharska zvezda 2017« v Kranjski Gori

Ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem iz Maribora je osvojila tretje mesto na finalnem tekmovanju za laskavi naslov »Tuševa kuharska zvezda 2017« v okviru Mednarodnega kulinaričnega festivala, 8. maja, v hotelu Ramada Resort v Kranjski Gori. Na tekmovanju je sodelovalo skupno osem srednješolskih ekip.

Slovenski trgovec Tuš iz Celja je finalno tekmovanje v Kranjski Gori ter pred tem štiri predtekmovanja organiziral pod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Tekmovanje samo naj bi razkrilo najboljšo mlado gostinsko turistično ekipo za pripravo in postrežbo njihove regionalne jedi.  S prejšnjih štirih predtekmovanj so se v finale uvrstili izjemno talentirani mladi kuharji, natakarji in turistični vodniki in sicer tri ekipe Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana, dve ekipi Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje ter ekipe Srednje gostinske in turistične šole Radovljica, Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor ter Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci (slednji dve šoli sta s področja Štajerske !).

Zmagala je 3. ekipa SŠGT Ljubljana pred 2. ekipo SŠGT Celje, tretje mesto pa je osvojila ekipa SŠGT Maribor s krožnikom »Stara trta z Lenta« (kuhar Jan Pintarič, pomočnica kuharja Jasna Šumer, natakar Žan Pem in turistična vodička Polona Gomboc). Ocenjevanje tekmovalk in tekmovalcev v Kranjski gori je potekalo pod budnim očesom kar dveh strokovnih komisij. Strokovno komisijo za oceno kuharskega dela tekmovanja so sestavljali: vodja pivnice Union Branko Podmenik, vodja kulinarike ISS Iztok Gumzej, vodja članske ekipe Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Janez Dolšak, članica Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Alma Rekić, vodja kuhinje hotela Toplice Bled Simon Bertoncelj in predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaž Vozelj. V strokovni komisiji za oceno strežnega dela tekmovanja pa so bili: vodja strežbe hotela Ramada Resort Kranjska gora Suzana Radman, upokojeni profesor Srednje gostinske šole Celje Edvard Kužner, svetovalec F&B Predrag Canjko, iz Turistično gostinske zbornice Slovenije Srečko Koklič, iz F&B Radenci Slavinec Branko in vodja strežbe hotela Toplice Bled Amir Dizdarević.

Ob zaključku je vodja tekmovanja Tomaž Vozelj izrekel izredno pohvalo vsem sodelujočim ekipam ter poudaril ob tem, da bi njihove kuharske izdelke z veseljem postregli v katerikoli hotelski restavraciji in da bi mlade s tovrstnim znanjem izredno radi zaposlili. Brane Pevec, direktor Cash&Carry in veleprodaje v Tušu pa je ob predaji priznanj in nagrad najboljšim dodal: »Turizem in gostinstvo sta neločljivo povezana in veseli me, da iz leta v leto spremljam gibanje porasta omenjenih panog tudi v Sloveniji. V Tušu smo si že ob pričetku projekta zastavili ključen cilj – promocijo mladih, inovativnih kuharjev in vseh gostinsko turističnih poklicev in verjamem, da smo uspeli. Verjamem, da bodo ravno mladi, ki so se danes predstavili na tekmovanju, tisti, ki bodo Slovenijo popeljali še mnogo stopničk naprej v gostinsko turistični ponudbi in jo obenem tudi vrisali na zemljevid kulinaričnega sveta. Naj jim kot popotnico zaželim, da izkoristijo kulinarične danosti naše prelepe Slovenije in oblikujejo svojo karierno pot med kuharske zvezde !«

Filip Matko Ficko