Spomin pri Spomeniku zmage

MURSKA SOBOTA: – Slovesnost ob 9. maju, Dnevu zmage nad fašizmom

img_5858

Pri Spomeniku zmage sredi Murske Sobote je na Dan zmage, 9. maja, potekala tradicionalna spominska slovesnost v čast skupnega boja pripadnikov sovjetske Rdeče armade ter partizanske vojske jugoslovanskih narodov in narodnosti v času 2. svetovne vojne, v letih 1941 – 1945.

img_5881

Med številnimi udeleženci so bili tudi nekdanji pripadniki partizanske vojske, danes članice in člani organizacij Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja, kot tudi nekdanji pripadniki Rdeče armade ter člani veteranskih organizacij: Zveze veteranov vojne za Slovenijo 1991, Zveze veteranov policije Sever ter Društva general Maister. Pri Spomeniku zmage so se razporedili praporščaki teh organizacij, na častni straži pa sta bila pripadnika Slovenske vojske.

img_5912

Vsem zbranim so pozdravne besede ter besede spomina in opomina na dogodke v letih 1941 – 1945 ter pozneje, vse do danes, je namenilo kar več govornikov: župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji dr. Doku Zavgajev, predsednica Društva Slovenija Rusija Tatjana Komarova in predstavnica Zveze združenj borcev za vrednote NOB Murska Sobota Nada Mladenović.

img_5921

Vsi imenovani ter še nekateri izmed ostalih prisotnih so položili vence in cvetje k Spomeniku zmage, v kulturnem delu programa pa je sodeloval pevski duet Ruskega centra za znanost in kulturo v Ljubljani.

img_5897

Po slovesnosti na Trgu zmage je sledila še slovesnost s položitvijo vencev na murskosoboškem pokopališču, kjer je grobnica s posmrtnimi ostanki 516 pripadnikov Rdeče armade, ki so pomladi 1945 padli v bojih na področju Prekmurja.

img_5968

Filip Matko Ficko

Fotografije: Rade Bakračević