84. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM OD 13. DO 19. MAJA

 

 1-simbol-novosadskog-sajma

Simbol Novosadskog sajma.

Tradicionalna, najveća i nastarija sajamska manifestacija Novosadskog sajma – 84. Međunarodni poljoprivredni sajam biće svečano otvoren 13. maja kada će biti domaćin brojnim domaćim i stranim izlagačima i posetiocima sve do 19. maja. Posetioci i poslovni prijatelji i partneri imaće priliku da vide najnovija dostignuća iz oblasti agrara od više od 1.500 izlagača iz 65 zemalja kao i najznačajniji domaći privrednici iz oblasti agrara, vodoprivrede i grana koje imaju veze s poljoprivredom, rečeno je  na današnjoj konferenciji za novinare na Novosadskom sajmu.

Ovogodišnja zemlja partner na Sajmu biće Bosna i Hercegovina koja će se predstaviti sa 28 kompanija iz oblasti agrara.

2-deo-izlaganja-na-sajmu

 Deo izlaganja na Sajmu.

Generalni direktor Novosadskog sajma mr Sloobodan Cvetković je podsetio da robna razmena između Srbije i BiH prelazi milijardu i po evra, napomenuvši da je Sajam šansa da se kompanije iz obe zemlje dodatno povežu i umreže. Cvetković se pohvalio da je Poljoprivredni sajam u izlagačkom delu za deset odsto veći od prošlogodišnjeg, koji je za isto toliko bio veći od prethodnog, što govori da je trend rasta broja izlagača i rasta povećanja zakupljenog izlagačkog prostora nastavljen. Po njegovim rečima na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu biće organizovano 10 kolektivnih izložbi, a po prvi put objedinjeno će se predstaviti Italija, Francuska i Albanija. Cvetković je istakao da će Novosadski sajam u neku ruku biti most između Istoka i Zapada, rekavši:

-Sa jedne strane EU još uvek ima sankcije za Rusku Federaciju, a sa druge, istočne zemlje Kina, Indija, pa i Belorusija traže put ka Evropskom tržištu, stoga je Novosadski sajam praktično postao neka vrsta mosta između istoka i zapada. Izložba poljoprivredne mehanizacije predstaviće najsavremenije kombajne, traktore, priključnu poljoprivrednu mehanizaciju, a posetioci će imati priliku da uz brojne pogodnosti banaka i fondova obnove svoju mehanizaciju. Promet mehanizacije u Srbiji u 2016. godini bio je 60 miliona evra, a od toga je na prošlogodišnjem Poljoprivrednom sajmu ostvaren promet od 20 miliona evra”, istakao je Cvetković najavivši da će i ove godine poljoprivrednici imati brojne pogodnosti kada je reč o kupovini mehanizacije.-

3-mr-slobodan-cvetkovic-generalni-direktor-novosadskog-sajma

mr Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma.

Slobodan Cvetković je najavio da će na izložbi stoke biti 300 grla više nego prošle godine kada ih je bilo 1.200, te da će na Nacionalnoj izložbi stoke biti pokrenut novi projekat- aukcijska prodaja najboljih grla domaćeg geofonda.

Ambasador Bosne i Hercegovine Srbiji Lazar Mirkić je rekao da BiH time što je zemlja partner Poljoprivrednog sajma želi da pokaže koliko su privrede BiH i Srbije oslonjene jedna na drugu i koliko je važna ta saradnja.

-Na Sajmu će se predstaviti 28 kompanija iz BiH koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, opremom i preradom hrane-, rekao je ambasador Mirkić i dodao da će na Sajmu biti organizovana i degustacija proizvoda iz BiH. Ambasador se osvrnuo na sajam u Mostaru koji je održan u aprilu, na kom su, kako je ocenio, napravljeni veliki dogovori između dve zemlje, koji ukazuju da se ide u dobrom pravcu kada je reč o privrednoj saradnji.

Državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede, Željko Radošević, rekao je da resorno ministarstvo i Novosadski sajam dugi niz godina grade partnerske odnose i da zajednički daju velik doprinos razvoju poljoprivrede.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević rekao je da se Pokrajinska vlada ove godine opredelila za jedinstven nastup svih relevantnih predstavnika pokrajinske administracije na jednom štandu, kako bi zajednički ponudili i predstavili agrarnu politiku Pokrajinske vlade. On je istakao da je Pokrajinska vlada ove godine po prvi put realizovala program podrške mladima u seoskim područjima kroz start-up projekte u okviru kojih je moguće dobiti bespovratna sredstva u visini do10.000 evra uz mogućnost avansne isplate u visini od 75 procenata.

Leonid Babić, direktor osiguravajuće kuće “Generali” za Vojvodinu koja je tradicionalni sponzor ove priredbe je istakao značaj osiguranja poljoprivredne proizvodnje

Tradicionalno, već 21 godinu, svi posetioci Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu sa kupljenom ulaznicom stiču pravo učešća u nagradnoj igri u kojoj je glavna premija traktor čija je vrednost 20.500 evra, a čiji je darodavac Kompanija “Agropanonka”.

Poljoprivredni sajam se otvara u subotu, 13. maja u 11 sati. Cena ulaznica je 600 dinara, a za grupe je 400 dinara.

Novosadski sajam  će i ove godine organizovati porodični dan u okviru kojeg svi članovi jedne porodice na Sajam mogu ući uz samo jednu kupljenu ulaznicu, a to je u nedelju, 14. maja.

Tekst: Radomir Čubranović

                                       Fotografije: Aleksandra Čubranović