Zaploskali miru in svobodi 1945 in 2017

Po 72. letih veličastno slavje na Poljani pri Prevaljah

Vsakoletna spominska prireditev na Poljani pri Prevaljah, ki je letos potekala v soboto, 13. maja, vedno znova opominja, da se s podpisom nemške kapitulacije ponoči z 8. na 9. maj 1945 niso zaključili oboroženi spopadi na tleh Jugoslavije oziroma Slovenije med zavezniškimi armadami ter vojsko Hitlerjeve Nemčije in njihovih pomagačev – kvizlingov v 2. svetovni vojni.

Po 9. maju 1945 je na ozemlju Slovenije prišlo do ene največjih koncentracij vojaštva v različnih uniformah, kajti preko Balkana se je proti Nemčiji – tedanjemu Tretjemu reichu (rajhu) – »valila« glavnina nemške armadne skupine E z različnimi kvizlinškimi skupinami, ki se nikakor niso želele predati Jugoslovanski armadi ali bolgarski Rdeči armadi. Poveljnik nemških sil, general Aleksander Löhr, je v Topolšici sicer podpisal kapitulacijo svojih enot pred poveljujočimi slovenskimi partizani ter se v glavnem te svoje obljube tudi držal. Niso pa tega upoštevali pripadniki kvizlinških enot, ki so se umikale skupaj s svojimi »gospodarji«, a so jim enote slovenske partizanske vojske preprečile umik v Avstrijo. Zatorej so zadnji spopadi s temi vojaškimi enotami potekali še celo 15. maja na Poljani pri Prevaljah.

Na tem področju je danes »Spominski park svobode in miru« z veličastnim spomenikom, delo akademskega kiparja Stojana Batiča. K temu obeležju je 13. maja, nekaj pred 11. uro, gardna enota Slovenske vojske položila venec predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Tedaj so prispeli pohodnice in pohodniki tradicionalnega »Pohoda miru«, nato pa še številni praporščaki  veteranskih organizacij. Med temi je bilo največ praporov organizacij Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja, pozdrav številnim udeležencem prireditve pa je izrekel župan Občine Prevalje dr. Matija Tasič. V kulturnem programu so sodelovali recitatorji, združena pevska zbora (Mešani pevski zbor Kristl Marković Mato iz Črne na Koroškem ter Moški zbor Mežiški knapi iz Mežice) pod vodstvom zborovodkinje Metke Dobnik, Pihalni orkester Rudnika Mežica pod vodstvom Dušana Štrikerja in Harmonikarski orkester Kulturnega društva Prežihov Voranc iz Raven na Koroškem pod vodstvom Alena Rožeja.

Med številnimi udeleženci slovesnosti je bil predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek, slavnostni govornik na prireditvi pa je bil zgodovinar dr. Martin Premk. Govornik je ponovno opozoril na ves čas prisotno prenarejanje zgodovine ter pri tem jasno razmejil vlogo vojska v 2. svetovni vojni: bila je zavezniška vojska in ob tej na jugoslovanskih in slovenskih tleh partizanska vojska pod poveljstvom maršala Josipa Broza Tita, na drugi strani pa nemška (tudi italijanska in madžarska vojska v Sloveniji) vojska s svojimi »podrepniki« – kvizlinškimi vojaškimi formacijami. Zatorej po njegovem lahko vsem »zapeljanim« odpustimo, njihovo izdajstvo pa ne moremo in smemo nikoli pozabiti.

Ker so v zadnjih bojih 15. maja 1945 na Poljani pri Prevaljah sodelovali tudi borci 2. bataljona Prekmurske brigade, se vsakoletne prireditve na Poljani pri Prevaljah po tradiciji udeležijo tudi članice in člani združenj Zveze borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja iz Pomurja. Tako je bilo tudi letos. Sodelovali so iz organizacij Lendava, Beltinci, Murska Sobota, Bodonci, Tišina in Radenci, bilo jih je 46. Na povratku domov so se ustavili v Kotljah ter obiskali muzejsko hišo v spomin na pisatelja Lovra KuharjaPrežihovega Voranca.

dsc_5081 dsc_5086 dsc_5103 dsc_5114 dsc_5124 dsc_5129 dsc_5162

Filip Matko Ficko