Kofola: prodaja v skladu s pričakovanji, področje sveže hrane narašča

kofola

Skladno s pričakovanji vodstva Kofola se je prodaja Skupine v prvih treh mesecih letošnjega leta zmanjšala za 8,4 %. Če izključimo prodajne rezultate na Poljskem, pa se je prodaja povečala za 0,4 %. Indikator EBITDA je bil v prvem četrtletju nižji za 48,7 %. Največji skok prodaje v portfelju Skupine je v prvem četrtletju dosegla znamka UGO, kar kaže na njen veliki potencial, potrjuje pa ga tudi rast poslovnih rezultatov v primerjavi z istim obdobjem lani. Ta se je povečala za 31 % oziroma za 702 tisoč EUR. Rast blagovne znamke namerava Skupina Kofola v juniju 2017 podkrepiti še z nakupom svežega proizvajalca solat ter s tem odgovoriti pričakovanjem trga po ponudbi bolj zdrave hrane.

kofola_krygl

 “Gospodarski rezultati so v skladu z našimi pričakovanji,” pravi Daniel Buryš, finančni direktor Skupine Kofola, in dodaja: “Na rezultate prvega četrtletja so najbolj vplivali rekonstrukcija poslovanja na Poljskem, ki je še v teku, investicije v plače zaposlenih, višje cene surovin ter ustrezna rast cen naših proizvodov..«

Po drugi stran so na poslovne rezultate pozitivno vplivali uspehi v Adriatic regiji, kjer je zabeležena 16,4% rast prodaje. Češka in Slovaška pa poslujeta stabilno.

Daniel Buryš poudarja: “Na cene surovin žal ne moremo vplivati, spremembo poslovnega modela na Poljskem pa bo potrebno dokončno izpeljati. Oboje bo na naše poslovanje najverjetneje vplivalo tudi v v prihodnjih mesecih. Vendar pa naše prednostne naloge za letos ostajajo nespremenjene, to je dejstvo. Poleg investicij v naše lastne blagovne znamke na Poljskem, bomo podprli hitro rastočo blagovno znamko UGO in dokončno integrirali hrvaško družbo Studenac v Skupino Kofola. Vstopamo v glavno sezono,večina naših aktivnosti je zato usmerjenih v to.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skupina Kofola je ponosna na UGO znamko, ki s prodajo v 75 barih ter ponudbo sveže pijače in solat, narašča že nekaj četrtletij. Rast v prvih treh mesecih letošnjega leta je bila 31 % oziroma 702 tisoč EUR. Najava Skupine Kofola, da bo v juniju prevzela del proizvodnje sveže solate podjetja Titbit, bo znamki UGO zagotovila nadaljnji razvoj. “Zahvaljujoč temu bomo razširili svojo ponudbo sveže hrane za trgovino na drobno ter se s tem lahko bolje odzvali na povpraševanje po svežih sadnih in zelenjavnih sokovih ter solatah,” dodaja Daniel Buryš.

 

 

V tisoč EUR               3M2017*         3M2016* Sprememba  2017/2016 Sprememba 2017/2016
Prihodki 49 723 54 267 -4 544 -8,4%
Operativni dobiček  (EBIT) -2 135 973 -3 108 -319,4%
EBITDA 2 923 5 692 -2 769 -48,6%

 

 

 

 

 

 

 

 


Za dodatne informacije kontaktirajte:

 

 

 

Jaroslava Musilová

PR Manager

Kofola ČeskoSlovensko

Telefon: +420 725 552 934

jaroslava.musilova@kofola.cz

 

 

 

 

Skupina Kofola je ena od največjih proizvajalcev gaziranih pijač s sedmimi proizvodnimi obrati na petih evropskih trgih. Skupno zaposluje več kot 2.100 ljudi (izključujoč rusko proizvodnjo).

 

Produktni portfelj Kofole na Češkem in Slovaškem vključuje tradicionalno kola pijačo, narejeno po tradicionalnem Kofolinem receptu, izvirsko vodo Rajec, sirupe Jupi, grozdni sok Vinea, otroške pijače Jupík, energijske pijače Semtex in druge tradicionalne češke in slovaške znamke kot so Chito, Top Topic in Citro Cola. Kofola je ekskluzivni distributer znamk Evian in Badoit na češkem in slovaškem trgu ter distributer tradicionalne izvirske zdravilne mineralne vode Vincentka češkim trgovcem in gastronomskemu sektorju. Od začetka leta 2015 je tudi ekskluzivni distributer znamke Rauch na Češkem in Slovaškem. Skupina Kofola je vključena tudi v mrežo UGO, ki upravlja s 58 UGO bari in 17 UGO solatnimi bari na Češkem in Slovaškem.

 

Največje znamke iz portfelja poljske Hoop Polska so sirupi Paola, Hoop Cola, mineralna voda Arctic in otroški sokovi Jupik.

 

Leta 2015 se je Kofoli pridružila slovenska Radenska, leta 2016 pa so priljubljene hrvaške znamke Nara, Inka in Vočko postale del Radenskinega portfelja. Leta 2016 je Radenska postala proizvajalec in distributer pijač Pepsi, Mirinda in 7Up za hrvaški trg. Zadnji nakup Skupine Kofola je bil prevzem hrvaške znamke mineralne vode Studenac.