Radenčani obiskali Občino Nova Crnja

dsc_5380

Zvečer v središču Zrenjanina

Bili tudi na 84. mednarodnem kmetijskem sejmu

Večina članov občinskega sveta Občine Radenci je pod vodstvom župana Janeza Rihtariča 16. maja letos prvič obiskala prijateljsko občino Nova Crnja v Srednjebanatskem upravnem okraju s katero je bila podpisana listina o sodelovanju že18. novembra 2014.

 

dsc_5255

Vožnja s kočijami na Ergeli Kelebija

Po prehodu meje med Republiko Madžarsko in Republiko Srbijo je bil najprej na programu obisk ergele iz leta 1993 (vzrejališča konj pasme lipicanec) v kraju Kelebija. Po vožnji s kočijami je bil na programu ogled celotnega vzrejališča (hlevov s konji, muzeja o konjih in kočijah ter vseh spremljajočih objektov, tudi gostišča). Ergela Kelebija je v zasebni lasti.

dsc_5290

Vinarija Zvonko Bogdan v Paliću

Prav tako je v zasebni lasti Vinogradniški kompleks iz leta 2008 v okolici Palića. Ime vinogradništvu »je posodil« subotiški pevec starogradskih pesmi Zvonko Bogdan. Za udeležence ekskurzije je bila organizirana degustacija treh vinskih vzorcev, proizvajajo in nudijo pa za prodajo devet vrst kvalitetnih vin. Radenčani so nato obiskali okolico Palićkega jezera, osem kilometrov oddaljenega od Subotice, ki je največje naravno jezero v Srbiji in bi naj po legendi bilo ostanek nekdanjega Panonskega morja.

dsc_5292

Udeleženci strokovne ekskurzije Občine Radenci

Na vrsti je bil obisk Občine Nova Crnja ! Ob cesti, pred prihodom v Srbsko Crnjo, je Radenčane pričakal in pozdravil urednik revije »Agrar« iz Zrenjanina Božidar Drinić, ki že vrsto let vodi ekskurzije iz Srbije v Slovenijo, tudi v Radence.

dsc_5321

Pokušnja vin v vinski kleti

Uradni obisk je bil v Srbski Crnji pred gostiščem »Grofov merak«. V imenu službeno odsotnega predsednika Občine Nova Crnja, Pera Milankova, je 15-člansko delegacijo Občine Radenci sprejela in pozdravila direktorica tamkajšnje Ljudske knjižnice »Djura Jakšić« Anica Garić s peterico najbližjih sodelavcev.

dsc_5347

Sprejem Radenčanov v Srbski Crnji

Po skupnem kosilu in pozdravnih nagovorih je župan Občine Radenci, Janez Rihtarič, izročil darilo gostiteljem, udeleženci ekskurzije pa so si »na hitro« ogledali poslopje bližnjega dvorca, ki je danes v lasti bogatašinje iz sosednje Romunije, kajti v Srbski Crnji je mejni prehod s sosednjo Romunijo. Radenčani so vožnjo nadaljevali do Zrenjanina. Tja jih je spremljal kot vodič novinar Božidar Drinić. Po namestitvi v hotelu Vojvodina je zvečer sledila večerja v gostišču »Njam – njam«. Ob bogato obloženi mizi so Radenčanom ves večer igrali starogradski muzikanti »Bojke violina«.

dsc_5353

Pozdrav gostiteljice Anice Garić

Drugi dan ekskurzije se je nadaljeval z ogledom specialnega naravnega rezervata Carska Bara. To je neke vrste pragozdno močvirno področje s kar 240 vrstami ptic. Po enem delu rezervata so se Radenčani popeljali s posebno ladjico, nato pa pot nadaljevali do Novega Sada. Sledil je ogled 84. mednarodnega kmetijskega sejma v Novem Sadu, kosilo pa so opravili v »turističnem raju«, imenovanem »Otok ribičev«.

dsc_5376

Pozdrav gostiteljice Anice Garić

Tam je poleg gostišča »Alaska Terasa« še »Alaska barka« in restavracija »Ribarac – Ribič«. Po kosilu so se podali še na ogled znamenite trdnjave Petrovaradin. Povratek domov je sledil preko Fruške gore in Hrvaške.

 

dsc_5433

dsc_5390

Filip Matko Ficko