Obisk v specialnem naravnem močvirnem rezervatu Srbije

 

dsc_5412Carska bara je v teh dneh »oblegana«

Pod vodstvom župana Janeza Rihtariča je 16. maja letos večina članov občinskega sveta Občine Radenci prvič obiskala prijateljsko občino Nova Crnja. Drugi dan obiska te občine v Srednjebanatskem upravnem okraju so si z velikim zanimanjem ogledali specialni naravni močvirni rezervat Carska bara, ki leži na severovzhodu Srbije med tremi velikimi mesti: Beograd, Novi Sad in Zrenjanin.

Gre za neke vrste pragozdno močvirno področje na površini 4.726 hektarjev, prepreženo z rekami, jezeri, kanali in močvirji, z gostim zelenjem ter temnimi gozdovi, ki je prava oaza miru in nedotaknjene narave. Ornitologi so lahko veseli kar 250 vrst ptic, od katerih so mnoge vpisane v Rdeči knjigi svetovnih in Evropskih ogroženih vrst. Tu gnezdi vseh deset vrst Evropskih čapelj in to področje upravičeno imenujejo tudi »Carstvo ptic«.

Na tleh tega edinstvenega področja, ki je v teh dneh »oblegano« s številnimi obiski, predvsem šolskih otrok, žive vidre, divje mačke, zajci, divje svinje, jeleni in srne. Neizmerno lepa je bujna vegetacija, v njej pa številni insekti, v močvirni vodi pa imajo svoj mir dragocene vrste rib, kot so ščuke, somi in številne druge… tudi kače (belouška, ribarica).

Po enem delu rezervata vozi turistična ladjica in z njo so se z velikim veseljem popeljali tudi Radenčani ter doživeli enourno nepozabno doživetje v neokrnjeni naravi.

 

Filip Matko Ficko