Obisk Vinarije Zvonka Bogdana pri Paliću

 dsc_5297

Nove vinske zgodbe Vojvodine

Štajerska slovi kot vinska dežela. Gre za pokrajino v Severovzhodni Sloveniji, kjer se razprostira vinorodna dežela Podravje v velikosti kar 9.650 hektarjev.

Slovi po elegantnih, sortno značilnih belih vinih in zvrsteh, ki jih poudari panonsko podnebje. Vina se odlikujejo s primarnimi cvetnimi in sadnimi aromami. Z mlajšo generacijo vinarjev je prišlo do specializacije, zato se lahko sedaj tukaj najde izjemna predikatna vina ter ponekod dnevno prijazni laški rizling, traminec ali janževec, brez katerega ne mine nobeno slavje.

Prav slednja dva, traminec in janževec, sta bila »paradna vinska konja« nad nekdanjim »biserom slovenskega turizma« – Radenci. V istoimenski občini bi bili še kako veseli, če bi ne »zašlo sonce« znani (edinstveni okrogli !) vinski kleti na Kapeli, ki je bila dolga leta (podobno kot Radenska in zdravilišče) pomembno obiskana turistična točka. Še več razmišljanj v to smer se je porajalo ob nedavnem obisku svetnikov Občine Radenci, ko so med potjo v prijateljsko Občino Nova Crnja v Republiki Srbiji 16. maja obiskali odlično Vinarijo Zvonka Bogdana v okolici Palića.

Sredi 56 hektarjev vinogradov (v krogu enega kilometra na treh področjih: Palić, Ludaš in Radić) v panonski ravnici, vzhodno od jezera Palić,  je namreč ob vlaganju zasebnika bila leta 2008 izgrajena povsem nova, v secesijskem slogu, zgradba Vinarije, ki ji je ime »posodil« priljubljeni znani pevec starogradskih pesmi Zvonko Bogdan. Z najmodernejšo francosko tehnologijo se iz petih sort belega grozdja (Sauvignon blanc, Pinot blanc, Pinot Giorgio, Chardonnay in rumeni muškat) ter štirih sort črnega grozdja (Merlot, Frankovka, Cabernet Franc in Cabernet sauvignon) prideluje enajst vrst vin vrhunske kvalitete.

Radenčani so ob obisku vinske kleti preizkusili tri vrste vina: belo vino »8 tamburaša«, vino »Rose« in črno vino »Život teče«. So pa bili izredno navdušeni nad opremljenostjo vseh, že zlasti restavracijskih, prostorov ter edinstvene vinske kleti.

Filip Matko Ficko