ALEKSANDAR RADOVANOVIĆ, AMBASADOR SRBIJE VRAĆA SE U SRBIJU

Ekskluzivni intervju za “Štajerske novice”

1

Njegova ekselencija ambasador Srbije Aleksandar Radovanović

PET USPEŠNIH GODINA SA SRBIMA I SLOVENCIMA

USKORO POČASNI KONZULAT SRBIJE U KOPRU

PIŠE: RADE BAKRAČEVIĆ

Ljubljana, 10. juni – Posle petogodišnje, veoma aktivne saradnje sa članovima srpskih društava iz svih krajeva Slovenije, Aleksandar Radovanović, ambasador Srbije vraća se u Srbiju.

3

Rade Bakračević – Štajerske novice:

Gospodine Radovanoviću: U Sloveniji je veliki broj Srba, koji su na visokoj društvenoj lestvici a na žalost ne povezuju se sa srpskim društvima. Veliki je broj naših stručnjaka, zubara u Štajerskoj, lekara u Kliničkom centru u Ljubljani, inženjera u slovenačkim preduzećima, pa čak sve je više i Srba koji investiraju u razne fabrike po Sloveniji.

img_0863

Predstavnici ambasade Republike Srbije, bili su prisutni na svim aktivnostima, koje su organizovali Srbi iz Slovenije. Na slici Stana Končarević, generalni konzul i Branislav Rajić, predsednik Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji, član slovenačkog Parlamenta.

Mnogi Slovenci na visokim položajima čekaju po nekoliko meseci da dođu na pregled kod srpskih lekara – poznatih specijalista. U Sloveniji je veliki broj i drugih intelektualaca, književnika, novinara, režisera i glumaca. Svi ti uspešni Srbi nemaju vremena, da bi se aktivnije uključili u rad srpskih društava. Kako vaša ekselencija gleda na aktivnosti Srba u Sloveniji u vašem petogodišnjem mandatu?

4

Kolinda Grabar Kitarović, Aleksandar Vučić i Borut Pahor (Brdo pri Kranju – 3. juni 2017)

Aleksandar Radovanović: »Mojim dolaskom na mesto ambasadora počeli smo povezivanje Srba iz Slovenije sa političkim i kulturnim ličnostima slovenačkog establišmenta. Pozivali smo ih na naše prijeme. Prvo smo počeli sa prijemima povodom nacionalnog državnog praznika Sretenje.

8

Paroh Peran Bošković, Stana Končarević, srpski konzul i Branislav Rajić, član slovenačkog Parlamenta, na proslavi državnog praznika Srbije.

Ti prijemi su počeli mojim dolaskom u Sloveniju i održavali smo ih svake godine. Te prijeme su sponzorirala mnoga srpska i slovenačka preduzeća. Na te prijeme pored slovenačkih političara i umetnika pozivali smo i članove srpskih društava i predstavnike Srpske pravoslavne crkve. Prijemi su bili jako posećivani. Uspelo mi je, da već na početku moje službe u Sloveniji, pre pet godina, na prvi zvaničan prijem dovedem članove beogradske filharmonije.

beogradski-hor

Članovi beogradskog hora u Sloveniji

To je bila moja promocija kao ambasadora u Sloveniji. Te vrhunske umetnike pozdravila je slovenačka publika a slovenački novinari su zabeležili da je to bio pravi način za predstavljanje srpske kulture.

img_6741

Organizovali smo u Ljubljani izložbu Davorina Jenka, Slovenca koji je živeo u Srbiji i napisao aktuelnu srpsku himnu. Od tada sam sa mojim saradnicima nekoliko puta godišnje organizovao prijeme, gde su Slovenci mogli da dobiju veliki broj informacija o srpskoj kulturi, politici i privredi i mogućnostima za ulaganje u srpsku privredu.

img_6644

Ljubiša Samardžić, srpski glumac i režiser stigao je u Ljubljanu na proslavu državnog praznika, na poziv ambasadora Radovanovića

Veliki naš uspeh je bio da smo uspeli, da na naš državni praznik Sretenje, koji se održavao u poznatom slovenačkom hotelu »Slon« u Ljubljani, dovedemo poznatog srpskog glumca i režisera Ljubišu Samardžića, koji je oduševio prisutne goste.

 

7

Ivica Dačić, ministar za spoljne poslove Republike Srbije sa kolegama iz projekta Brdo – Brijuni (na Brdu)

Bilo je ponekad i raznih razmišljanja, da članovi ambasade premalo učestvuju u aktivnostima Srba u Sloveniji. Treba razumeti status ambasade. Naši Srbi u Sloveniji su slovenački državljani i mi na neki način imamo »vezane ruke«.

 

spomenik-pupin-bled

Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, Borut Pahor, predsednik Slovenije i Janez Fajfar, gradonačelnik Bleda otvaraju spomenik Mihajlu Pupinu na Bledu.

 

Nemamo pravo da se mešamo u njihove aktivnosti, što ne znači da nismo obavešteni o njihovom načinu života. Očigledno je potreban struktuiran sistem koji bi definisao modalitet i instrumente saradnje ambasade i srpskih društava.

img_8849

U Sloveniji je održan 22. Evropski festival srpskog folklora dijaspore i Srba iz regiona. Kao profesionalni diplomata i privatno posećivao sam skoro svake godine Sloveniju. Dolazio sam na Bled, Bovec, Kranjsku Goru, Pohorje i Maribor. Voleo sam Sloveniju i Slovence i zato mi je bilo lako da uspostavim nove kontakte sa slovenačkim političarima. Privatnog života, diplomate skoro nemaju. Moji izlasci po Ljubljani i po celoj Sloveniji bili su skoro uvek na neki način službeni.

img_2803

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa Srbima na Bledu

Čak i kad sam bio na ljubljanskoj pijaci, na neki način, je moj dolazak bio i službeni. Razgovarao sam sa mnogim Slovencima o svemu i svačemu. Više puta su samnom sedeli poznati slovenački sportisti, Samo, da pomenem da je u više navrata bio moj gost Ivo Daneu, jugoslovenska košarkaška legenda i dok smo nas dvojica sedeli i razgovarali okupio se veliki broj Srba i Slovenaca i dobio sam dosta pozitivnih informacija.

 

p1050044

Siniša Mali, gradonačelnik Beograda i Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane otvorili su spomenik Vuku Karadžiću na dvorištu Pravoslavne crkve u Ljubljani.

I tako je prošlo pet godina mog života u Sloveniji. Ja i moji saradnci smo bili stalno prisutni, uglavnom, na svim manifestacijama srpskih kulturnih društava i pratili smo njihove aktivnosti.

img_6720

Aleksandar Čotrić, srpski parlamentarac i Alenka Bratušek, bivša predsednica Vlade Slovenije na prijemu, koga je organizovala Ambasada Republike Srbije u Sloveniji.

Ako nisam ja mogao da stignem na srpske manifestacije stizala je Stana Končarević generalni konzul Ambasade. U ambasadu smo stalno pozivali članove srpskih kulturnih društava na razgovore sa članovima ambasade i sa srpskim aktuelnim političarima koji su zvanično posećivali Sloveniju. Slovenija i Srbija nemaju nerešenih pitanja. Saradnja dve vlade je na visokom nivou, Več tri godine održavamo zajedničke susrete članova dve vlade. Ove godine zajednički četvrti susret članova dve vlade biće na jesen na Bledu. Sa Slovencima je potrebno rešiti status Srba kao nacionalne manjine.

dragan-matic

Još jedan Srbin, član slovenačkog Parlamenta Dragan Matić.

Na tome radi novoosnovani Nacionalni Savet Srba u Sloveniji u saradnji sa ostalim srpskim društvima. Sada je pravi trenutak za rešenje statusa. Savet Srba vodi Branislav Rajić, član vladajuće stranke i član Parlamenta Republike Slovenije. Čak i vladajuća stranka SMC, koja je na vlasti, gleda pozitivno na srpsko pitanje.I Milan Brglez, predsednik Parlamenta pozdravlja rešenje srpskog pitanja.

milan-brglez-predsednik-slovenackog-parlamenta

Milan Brglez, predsednik slovenačkog Parlamenta, pozdravlja Srbe iz Slovenije

Mnogo bi smislenije bilo pričati o aktivnostima za priznavanje Srba kao nacionalne manjine u Sloveniji, ali ta priča sasvim sigurno ne bi dobila naklonost kod jednog dela slovenačke javnosti, jer svi znamo, da je za to potrebno menjanje slovenačkog ustava za šta je potrebna većina u slovenačkom Parlamentu.

p1110936

Nastup srpskih folklorista u Portorožu

Ponosan sam na više projekata i manifestacija koje sam sa mojim saradnicima  realizovao za pet godina mog rada u Sloveniji. To su dolasci i to više puta Tomislava Nikolića, predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Republike Srbije, Ivice Dačića, ministra za spoljne poslove i prvog potpredsednika vlade i drugih političara i privrednika iz Srbije.

img_0122

Aleksandar Radovanović u razgovoru sa Mirom Cerarom, predsednikom Vlade Republike Slovenije.

Podizanje spomenika velikom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu – Idvorskom na Bledu, Vuku Karadžiću na dvorištu Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani i mnogobrojne  manifestacije u Sloveniji kulturnih društava i organizacija iz Srbije. Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, tri dana posle inauguracije stigao je u Sloveniju (3. juna 2017).

img_6502

Članovi srpske ambasade sačekuju slovenačke političare za državni praznik.

U mom periodu je ekonomska saradnja naših država napredovala. Srbi su kupili fabriku »Fructal«, »Kermes«. Ove godine su izgradili najveći nadstandardni  hotel »Interkontinental« u samom centru Ljubljane. Beograd je dva puta na dan povezan avionskom linijom iz Ljubljane. Naši sportisti igraju u slovenačkim klubovima a treneri treniraju više slovenačkih klubova. U Sloveniju stižu umetnici i književnici i još mnogo toga je urađeno. Kroz to, interesno, povezivanje ostvaren je odnos poverenja i osećaj zajedničkog delovanja sa zajedničkim ciljem, da Srbima u Sloveniji bude bolje.

2

Srpska mladost u Sloveniji.

Za bolju saradnju sa Slovenijom otvorićemo i počasni konzulat u Kopru, da bi pomogli velikom broju naših Srba koji žive u tom delu Slovenije.

Na kraju ja odlazim iz Slovenije a sigurno ću se vraćati u Sloveniju. Ja sam 25. godina zaposlen u Ministarstvu za spoljne poslove Republike Srbije kao profesionalni političar i nastaviću rad u toj struci«.

Tekst i foto: RADE BAKRAČEVIĆ