40 let Mladinske delovne akcije Goričko

dsc_6389

Priložnostna razstava o MDA Goričko 1977 – 1989

 

V letih 1985 – 1989 tudi mladi iz nekdanje SFR Jugoslavije

V Gornjih Petrovcih na Goričkem v Prekmurju je  v letih od 1977 do 1984 na tedanji republiški MDA Goričko (brigadirke in brigadirji so prihajali iz Slovenije) sodelovalo 2423 brigadirk in brigadirjev v 64 mladinskih delovnih brigadah. V letih od 1985 do 1989 pa je to bila zvezna mladinska delovna akcija (brigadirke in brigadirji so prihajali iz vseh republik in pokrajin nekdanje SFR Jugoslavije, pa tudi iz tujine- Madžarska, Zvezna republika Nemčija, Avstrija), ko je na njej sodelovalo 1923 brigadirk in brigadirjev v 56 mladinskih delovnih brigadah.

dsc_6453

Zbrani v Gornjih Petrovcih, minister Dejan Židan v prvi vrsti

V spomin na začetek te akcije mladinskega prostovoljnega dela je bila v soboto, 17. junija, prireditev ob 40-letnici prav v kraju njenega sedeža, v Gornjih Petrovcih na Goričkem v Prekmurju. Pripravilo jo je Društvo brigadirjev Pomurja, ki ga kot predsednik vodi Ludvik Filo.

dsc_6496

Leta 1983 brigadirka, sedaj pevka Marjetka Popovski

Slavnostni govornik  je tokrat bil Ljubo Jasnič, ki je leta 1977 kot takratni predsednik Zveze socialistične mladine Slovenije akcijo prostovoljnega dela mladih na Goričkem tudi odprl. V nerazvitem severovzhodnem delu Slovenije, na Goričkem, so roke mladih gradile ceste, vodovode ter vse druge prepotrebne infrastrukturne objekte, priskočili so na pomoč domačinom pri kmetijskih opravilih, specializirane brigade Rdečega križa pa so organizirale tudi otroške vrtce v času počitnic.

dsc_6446

Himno MDA Goričko je zapel Vedran Franc Husar

Na akciji so sodelovale mladinske delovne brigade iz nekdanjih republik in avtonomnih pokrajin SFR Jugoslavije: ORB »Veljko Vlahović« Kačanik – Kosovo; ORB »Djemal Bjedić« Zenica – BiH; ORB »20. oktobar« Bačka Palanka – Vojvodina; ORB Titova Mitrovica – Kosovo; ORB »Meto Bajraktari« Priština – Kosovo; ORB »Bratstvo i jedinstvo« Čičevac – Srbija in Sveti Nikola – Makedonija; ORB »Djuro Kiš« Šid – Vojvodina; ORB »Slobodan Princip – Seljo« Hadžići – BiH, ORB »Bosiljka Rakič« Rijeka – Hrvaška, ORB »Panče Popovski« Gostivar  – Makedonija; ORB »Slobodan Princip – Seljo« Hadžići – BiH; ORB »22. decembar »(JLA) Sarajevo; ORB »Kopaonik« Brus – Srbija; ORB »Bratstvo i jedinstvo« Alibunar – Vojvodina; ORB »Tošo Arsov« Šipad – Makedonija; ORB »25. maj« Mališevo – Kosovo; ORB »II. dalmatinske brigade« Split – Hrvaška; ORB »Bratstvo i jedinstvo« Dimitrovgrad – Srbija; ORB »Bratstvo i jedinstvo« Split-Kragujevac-Nova Crnja; ORB »Pero Mačkatovec« Surdulica – Srbija; ORB »Veljko Vlahović« Kragujevac – Karlovac; ORB »Veljko Vlahović« Novi Beograd – Novi Zagreb;  ORB »Veselin Masleša« Banja Luka – BiH; ORB »Narodni heroj  Kristjan Todorovski – Karpoš« Kumanovo – Makedonija; ORB »Titovi brigadirji« Suva Reka – Kosovo in  ORB »Narodni heroj Mirko Jovanović« Vojne akademije kopenske vojske JLA Beograd.

dsc_6489

Slavnostni govornik Ljubo Jasnič

Na vrednote, kot so prostovoljnost, solidarnost in humanizem so opomnili v svojih nagovorih Ludvik Filo (predsednik Društva brigadirjev Pomurja), Johann Laco (ravnatelj Osnovne šole Gornji Petrovci), Franc Šlihthuber (župan Občine Gornji Petrovci), Koloman Lainščak (predsednik Zveze brigadirjev Slovenije), pa tudi slavnostni govornik Ljubo Jasnič.

dsc_6504

Odkritje spominskega obeležja

V okviru bogate kulturne prireditve so nastopili: Mladinski pevski zbor Osnovne šole Fokovci,  avtor himne MDA Goričko Vedran Franc Husar (nekoč vodja skupine »Kri«), malčki iz Vrtca Mačkovci, otroška folklorna skupina Kisugros z Dvojezične osnovne šole Prosenjakovci, mlada humorista Tadej Abraham in Kevin Matuš z Osnovne šole Šalovci, za zaključek pa je prav po brigadirsko zaključila pevka Marjetka Popovski iz Izole, ki je leta 1983 kot brigadirka kopala jarke na Goričkem.

dsc_6474

Koloman Lainščak, predsednik Zveze brigadirjev Slovenije

Tokrat je zapela dve lastni brigadirski pesmi iz tistih časov ter izzvala občinstvo k sodelovanju s pesmijo Kozaračko kolo.

dsc_6461

Ravnatelj OŠ Johann Laco in župan Franc Šlihthuber

Na prispevek mladih v trinajstih letih izvajanja MDA Goričko je vse opomnila priložnostna razstava o tej akciji, tudi posebni jubilejni bilten, pa tokratna bogata kulturna prireditev. V prihodnje pa bo na vse to spominjalo še spominsko obeležje, ki so ga pritrdili ter odkrili ob tej priložnosti ob vhodu v prostore Osnovne šole Gornji Petrovci z geslom: »Mi gradimo Goričko – Goričko gradi nas !«

dsc_6438

Spominsko obeležje

Filip Matko Ficko