Opomin na vojne čase v Pivki

Ekskurzija članic in članov ZZB NOB Tišina

Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Tišina je 8. julija izvedla za svoje članice in člane tradicionalno strokovno ekskurzijo, k udeležbi pa povabila tudi članice in člane iz sosednjih organizacij (Lendave, Murske Sobote in Radenec).

V sodelovanju z Ustanovo dr. Šiftarjeva fundacija, ki ima sedež na Petanjcih, je bil organiziran obisk Parka vojaške zgodovine v Pivki, kjer jih je pozdravil zgodovinar ter kustos za zbirko oklepnih vozil in artilerijske oborožitve muzeja, dr. Martin Premk, ki je ves čas bil tudi vodič po razstavi.  Vsem je bila najprej predstavljena vojaška zgodovina Pivke in okolice (znamenito vojaško pomembno področje »Postojnska vrata«) od prve gradnje gradišč prvotnih prebivalcev ter pozneje pravih vojaških utrdb iz časov rimskega cesarstva, ki so bile namenjene obrambi pred napadalci z vzhoda ali severa. Sledila je predstavitev iz časov 1. ter pozneje 2. svetovne vojne, kot tudi vloga vojašnice JLA v Pivki leta 1991, v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo. In prav iz tega časa (2. svetovna vojna, obdobje JLA po 2. svetovni vojni ter leto 1991) je največ eksponatov v zbirki oklepnih bojnih vozil, pa tudi letal. Del muzejske zbirke je posebej namenjen zavezniškim letalcem v 2. svetovni vojni. Na zunanjih muzejskih površinah je moč videti vojaško lokomotivo, številna oklepna vozila ter letala. Atrakcija za vse obiskovalce pa je vsekakor ogled »žepne« podmornice, ki je bila namenjena tajnemu prevozu do šest diverzantov. Lahko so si jo ogledali tudi odznotraj.

Po obisku Parka vojaške zgodovine Pivka so se odpravili še v vasico Prem, pod znamenitim gradom Prem, kjer so se pred povratkom domov odlično okrepčali v prostorih tamkajšnje Turistične kmetije Ivankotovi. Sledilo pa je v Pivki še srečanje s predstavniki Zveze združenj borcev za vrednote NOB Pivka ter obisk tamkajšnjega spominskega parka.

Filip Matko Ficko