RUMUNSKI MARATONAC NA PUTU DUGOM OD 2.860 KILOMETARA DOPLIVAO DO NOVOG SADA

 

hrabri-rumunki-plivac-avram-janku-sa-domacinom-aleksandrom-petrovicem-levo

 Hrabri rumunki plivač Avram Janku sa domaćinom Aleksandrom Petrovićem (levo).

Potencijalni Ginisov rekorder rumunski plivač-maratonac Avram Janku, koji je otpočeo plivački podvig preplivavanja Dunava od izvora u Švarcvaldu do Crnog Mora, stigao je u “proputovanju” danas (ponedeljak, 7. avgust) u Novi Sad.

Plivača iz Rumunije u Novom Sadu dočekali su pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović zajedno je sa pomoćnicom otpravnika poslova rumunske ambasade Mihaelom Osorio koji su zaželili sreću i uspeh hrabrom plivaču Avramu Jankuu koji je odlučio da prepliva ceo tok reke Dunav, od izvorišta u Švarcvaldu, pa do ušća u Crno more u dužini od 2.860 km za oko 60 dana bez dodatne opreme i peraja.

-Avram je preplivao do sad pet podunavskih zemalja, Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku, preplivavši već preko 2.300 km i čast nam je da ga u ime Grada Novog Sad dočekamo na novosadskom kupalištu Štrand. Ovaj događaj ima veliki značaj, kako za samog plivača, tako i za Novi Sad i sve zemlje podunavske regije, pošto je naš grad veoma aktivan učesnik i partner u saradnji sa zemljama dunavskog regiona- rekao je Aleksandar Petrović i dodao da je Rumunija prijateljska zemlja Srbiji, a gradovi Temišvar i Novi Sad su gradovi pobratimi .

Pomoćnica otpravnika poslova Rumunske ambasade Mihaela Osorio se zahvalila predstavnicima Grada Novog Sada na srdačnom dočeku i izrazila zadovoljstvo zbog uspeha plivača i njegovih dosadašnjih preplivanih kilometara i naglasila da se nada kako će plivač Adam Janku uspeti u svojoj nameri da njegov rekord bude ubeležen u Ginisovoj knjizi rekorda.

Radomir Čubranović