Ptuj: Dan spoštovanja vrednot NOB

dsc_8846

75-letnica zadnjega dne Lackove čete in Jožeta Lacka

  1. avgusta leta 1942 so Nemci na Štajerskem, ki je bila priključena v času 2. svetovne vojne k Tretjemu nemškemu reichu, pokončali Slovenjegoriško (Lackovo) partizansko četo, nekaj dni pozneje pa je po grozovitem mučenju v ptujskih zaporih umrl še ujeti 48-letni Jože Lacko, ki je bil 21. decembra 1951 proglašen za narodnega heroja.

Na dvorišču nekdanjih zaporov na Ptuju (sedaj upravna zgradba Pokrajinskega muzeja) v Prešernovi ulici je tako 8. avgusta letos po 17. uri potekala spominska slovesnost v spomin na te dogodke. Prireditev sta skupaj pripravila Mestna občina Ptuj (župan Miran Senčar) in Območno združenje borcev za vrednote NOB Ptuj (predsednica Branka Bezeljak), ki sta k sodelovanju povabila Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ptuj, Policijsko veteransko društvo Sever Maribor, Društvo generala Maistra Ptuj, Območno združenje slovenskih častnikov Ptuj, Klub brigadirjev Ptuj in Društvo vojnih invalidov Ptuj. Udeležili pa so se slovesnosti tudi članice in člani Območnega združenja borcev za vrednote NOB Ptuj iz Cirkulan, Destrnika, Dornave, Gorišnice, Hajdine, Juršincev, Kidričevega, Majšperka, Markovcev, Podlehnika, Svetega Andraža v Slovenskih goricah, Trnovske vasi, Vidma, Zavrča in Žetal, kakor tudi iste organizacije z ormoškega, pomurskega in mariborskega področja.

Prireditev je potekala pod naslovom »Uporni kmet – poslednji boj legendarne čete«, slavnostni govornik na slovesnosti pa je bil dr. Matjaž Kmecl, podpredsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ki je opomnil na pojave kvazi izjav oziroma nedopustnega prenarejanja zgodovine o narodnoosvobodilnem boju Slovencev v 2. svetovni vojni, kar se dogaja celo v zgradbi slovenskega parlamenta. V bogatem kulturnem programu so nastopili združeni pevski zbori, pevka Karmen Ivančič ter Tater III.

Predsednica Območnega združenja borcev za vrednote NOB Ptuj, Branka Bezeljak, je izročila šest zahvalnih listin tega združenja, ki so jih prejeli: Prosvetno društvo »Ruda Sever« Gorišnica, Moški pevski zbor KUD Rogoznica, Moški pevski zbor KUD »Alojz Štrafela« Markovci, Ljudski pevci KUD »Stane Petrovič« Hajdina in Mira Petrovič iz domoznanskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj. Dr. Matjaž Kmecl pa je izročil priznanja ZZB za vrednote NOB Slovenije: Pisno priznanje ZZB za vrednote NOB Slovenije je prejel praporščak Stanko Kokol, srebrno plaketo ZZB za vrednote NOB Slovenije pa borec Cvetko Novak.

Ob zaključku slovesnosti je posebna delegacija pritrdila venec k spominski plošči narodnemu heroju Jožetu Lacku na stavbi upravne zgradbe Pokrajinskega muzeja Ptuj. Že med potjo na slovesnost na Ptuju pa se je 12 članic in članov Krajevnega združenja borcev za vrednote NOB Radenci poklonilo spominu.

Filip Matko Ficko

dsc_8846 dsc_8858 dsc_8875 dsc_8889 dsc_8905 dsc_8913 dsc_8917 dsc_8922 dsc_8923 dsc_8937 dsc_8942