INTERVJU ANE BRNABIĆ

img_3628

Rade Bakračević, urednik »Štajerskih novic postavio je na Bledu dva pitanja Ani Brnabić, predsednici Vlade Republike Srbije:

 

  1. Kada će Vlada Republike Srbije da dobije Ministarstvo za dijasporu i Srbe u regionu.
  2. Kako predsednica vidi saradnju sa Srbima iz regiona i konkretno iz Slovenije

 

Glavni odgovor predsednice Brnabić Srbima u Sloveniji bio je:

 Manje podela, više razgovora

 

-Premijerka je izjavila da je uvek spremna da razgovara sa Srbima u dijaspori i regionu, a srpskoj zajednici u Sloveniji je poručila da prevaziđe podele kojih ima i da uspostave bolju komunikaciju među sobom, kako bi kvalitetnije i konstruktivnije zastupali svoje interese.

– Vlada Srbije, zajedno sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, puno polaže na saradnju Srba u regionu i njihovo povezivanje sa maticom. U nedelju smo imali sastanak sa predstvanicima iz RS, nastavićemo u tom pravcu. To nije signal neprijateljstva prema bilo kome, već potpuno zdravorazumsko povezivanje Srba u regionu, kako bi sačuvali naše pismo, znali više jedni o drugima, i Srbi u regionu o matici – kazala je ona.

Prema njenim rečima, to je pozitivan korak i u smislu regionalne saradnje.

– To vodi, paralelno, ka boljem povezivanju među zemljama u regionu. To je pozitivan korak, uz određenu dozu veće ozbiljnosti nas kao države, nego ranije – istakla je Brnabić.

Srbima u Sloveniji poručila je da komuniciraju bolje jedni sa drugima.

– Dosta je podela ovde. Mislim da treba da sednemo i dogovorimo se, pre svega, o tome ko će da bude predstavnik u Savetu vlade, nešto što nemamo, a što je važno. Malo manje podela, malo više rada i razumevanja – podvukla je ona.

Rade Bakračević je u imenu Srba iz Štajerske zajednice pozvao predsednicu da uvek kad dođe u zvaničnu posetu Sloveniji poseti i predstavnike srpskih društava.

Najavila je da će, kada god bude putovala u inostranstvo, odvojiti vreme da se vidi sa Srbima u regionu i dijaspori.

Ceo intervju je Rade Bakračević snimio na videu i može se videti na YouTube.