– Nova knjiga za Akademika Burovića –

kaplan

 65 GODINA RATA

PROTIV AKADEMIKA RESULI

Od kad je akademik, prof. dr Kaplan Burović istupio na bojnom polju disidencije 1952.godine, evo će 65 godina kako se protiv njega vodi nemilosrdni svijetski rat Stalinista (posebno Titoista i Enverovaca) u zajednici sa svim mračnim silama svijeta, pa i sa onima koji nam se busaju u prsa za najširu demokratiju. U ovom svijetskom ratu protiv njega, kako ga nazvao jedan srpski književnik, posebno su se istakli Albanci, ne samo Enverovci, vlasti Albanije, koje su ga uvele u svoje crne liste još 1952.godine, već i najprostiji čuvar koza po albanskim gorama, koji i ne zna što znači riječ disidencija, šta više ni šta znači autohtonija, Ilir i Pelazg. Svaka čast izuzecima.

Regrutovani od albanskog SIGURIMI-a (pandan „naše“ UDB-e), nema tog glasila Albanije i albanske dijaspore koje nije objavilo do sada desetinama dopisa i stotinama „komenta“ protiv našeg Akademika. Do sada su Albanci objavili i desetine knjiga protiv njega, stotine studija, od kjih desetine su tako dugačke da su zauzele i po deset stranica periodične štampe, novina.

Prethodili su im Ramiz Alija – poglavar “komunističke“ Partije rada Albanije i presjednik Republike, koji je pisao monstruozne laži protiv Akademika i u francuskom listu L’HUMANITE, pa i u njegovoj knjizi JA, RAMIZ ALIJA, SVJEDOČIM ZA ISTORIJU. Proslijedio ga najveći enverovski književnik Ismail Kadare, koji – i pošto je našem Akademiku Albanski Parlamenat priznao punu nevinost – nastavlja rat protiv njega sa pretendiranjem da « Slučaj Resuli » još nije riješen definitivno, jer se istraga nastavlja, tobože da je stigao u Albaniju u službi UDB-e, iako zna sasvim dobro da se u nijednoj optužnici protiv njega UDB-a niti spominje. Šta više, on zna i ovo : da je njegov Enver Hodža sa Ramizom Alijom i samim njime bio u službi UDB-e, i da su upravo zahtjevom UDB-e i uhapsili Akademika Burovića, pa i pokušali da ga i fizički likvidiraju.

U ovom ratu bez presedana protiv Akademika Burovića, koji se dan-danas vodi medijskom blokadom, lažima, falsifikatima, morbidnim uvredama, psovkama, mobingom i satanizacijom, paljenjem njegovih knjiga sred Tirane i bezbrojnim atentatima (Preko intermneta su mu opjevali i opelo i pozvali su svoje junake da pođu u Ženevu da ga ubiju !), neki su Albanci uzeli smjelost da se suprotstave svojim sunarodnicima i da istupe u odbranu Akademika Resuli, kako ga oni nazivaju. Enverovci su ih odmah uhvatili za grlo i, onima, koji nisu okrenuli pero protiv Akademika, zavrnuli su šiju. I ubijali su ih, da ne govorimo za one koji su na sve moguće načine zverski proganjali, persekutirali.

U odbranu Akademika su ustali i njegov narod, pa i pripadnici drugih naroda, Švajcarci, Italijani, Francuzi, Grci, Bugari.

Njegov ga narod proglasio za Srpskog viteza i Svetog ratnika, pa ga odlikovao i zlatnom medaljom SPSKA KRUNA, dok su mu iz Mosve stigla odlikovanja Sveslovenska nit i Aleksandar Nevski. SPC ga odlikovala svojim najvišim odlikovanjem zlatnom medaljom « Petar II Petrović – Njegoš ».

Ustala su u odbranu Akademika i srpska pera, ne samo člancima i studijama, već i čitavim knjigama. Ustao je u njegovu odbranu i eks-ministar Prosvijete i Kulture Crne Gore, književnik Budimir Dubak, pa i lično mitropolit dr Amfilohije Radović, koji mu blagoslovi djelo SKADAR. Tom djelu je IK « Svetigora » priredila drugo izdanje ćirilicom i prvo izdanje latinicom.

U odbranu Akademika su ustali i mnogi drugi, poznati i nepoznati, pa i dva njegova prijatelja Aleksa Muzaka i Suad Sulejmanagić, koji su prije neki mjesec zajednički objavili na albanskom jeziku knjigu 65 GODINA RATA PROTIV AKADEMIKA RESULI, gdje se dokumentida dokazuje sa jedne strane monstruozno proganjanje Akademika, a sa druge strane i hvatanje za grlo onih Albanaca koji se usuđuju da ustanu u njegovu odbranu.

Riječ je za književnika Pjetar Jaku, albanski prijatelj našeg Akademika, koji u SAD objavljuje na albanskom jeziku časopis KUVENDI. Čim je počeo da objavljuje i dopise Akademika, pozvan je u Tirani na saslušanje i, da ne bi i njemu zavrnuli šiju kao drugima, zatvorio je stranice svog časopisa za ime Akademika Burovića : Ne samo što mu više nije objavljivao dopise, već nije objavljivao ni pozitivne dopise drugih o njemu. Što je istina, nije dozvolio da u njegovom časopisu objavljuju ni protiv njega.

Sem značajnih studija Alekse Muzaka i Suada Sulejmanagića, u knjizi su uključene i dvije studije Albanaca Ardiana Vehbiu i Bese Munela, kao i fotokopija originala Rješenja Vrhovnog suda Albanije za kažnjavanje Akademika Burovića 1971, gdje se jasno vidi da se ime UDB-e nigdje ne spominje. Glavna optužba protiv njega je u vezi Kosmeta. Tu se doslovno kaže da je Akademik Burović činio u Albaniji neprijateljsku propagandu protiv socijalizma i komunizma kao pretstavnik poltičke i ideološke diversije.

Kako se zna, a sada se to i višestruko dokazalo, Enver Hodža je zahtjevom Josipa Broza Tita uhapsio Akademika Burovića, ma da je u njegovom planu bio da se uhapsi i bez toga. Po tretmanu koji je Tito učinio Milovanu Đilasu (Kaznu od 18 mjeseci zatvora obrnuo mu je u 18 mjeseci uslovno, dok je Akademiku njegovih 18 mjeseci obrnuo u STROGI ZATBOR i više puta pokušao da ga fizički likvidira !), pa i po tretmanu koji im se dan-danas čini od Titoista, ispada da su oni smatrali i smatraju Akademika za svog većeg neprijatelj !). A da ne govorimo o Enveru Hodži, koji ga kaznio na 43 godine monstruoznog zatvora i od prvog dana hapšenja razglasio na sve strane Albanije i svijeta da ga uhapsio kao agenta UDB-e. Tada je jugoslovenski ambasador u Tirani Jovan Pečenović protestirao, jer se tako nisu sporazumjeli za likvidiranje Akademika. Kao odgovor na to Enver Hodža je sa tribine Plenuma CK Partije rada Albanije izjavio : « Kaplan Resuli nije uhapšen kao agent UDB-e. Zašto je uhapšen videćete ovih dana na njegovom suđenju ! » A „suđenje“ mu je održano iza zatvorenih vrata, dok se u narod nastavila priča da je osuđen kao agent UDB-e. Štaviše, i pošto je pušten iz zatvora, nakon više od dvije decenije, lično Ramiz Alija piše u L’HUMANITE da je Akademik izdržao 20 godina zatvora „kao agent UDB-e“. Istovremeno Albanski Parlamenat mu priznaje punu nevinost, pa je počeo da mu isplaćuje i oštetu za nevino izdržani zatvor.

Iako su prošla nekoliko mjeseca od objavljivanja knjige, kao i za sva druga izdanja Akademika Burovića, albanska medija ćute, dok agenti SIGURIM-a krstare na sve strane da prikupe razdate primjerke i da ih spale.

Krajnje je vrijeme da se problemom zločinačkog tretmana akademika, prof. dr Kaplana Burovića zauzme i Institucija za zaštitu ljudskih prava pri OUN.

Lovro LOVRENAC