SRBIJA NA AMERIČKOJ TELEVIZIJI

vlada-vladic-najbolji-deciji-kuvar-u-sad

 Vlada Vladić najbolji dečiji kuvar u SAD.

Najbolji dečiji kuvar u SAD domaćica Vlada Vladić snimila u našoj zemlji dokumentarni film “Virgin Land”

 – Posetila sam Beograd, Novi Sad, Niš i Pirot, sva druga istorijska mesta i snimila tv seriju o zemlji divnog naroda sa bogatom tradicijom. Serijal će biti emitovan za Božić na četiri televizije u Americi  – kaže Vlada Vladić

Marko Lopušina

 

– Uvek kada me u Americi pitaju odakle sam, ja im odgovaram da sam iz zemlje u kojoj je narod dobar, istorija bogata, kuhinja izvrsna, a priroda prelepa. I kada mi Amerikanci ne veruju ja im pustim svoje snimke iz Srbije. Sada sam odlučila da čitava Amerika vidi moju Srbiju.

Ovako govori Vlada Vladić, vlasnik agencije “Cooking and Kids”, zvanično šampion SAD u pripremanju dečije hrane, promoter pravoslavne tradicije i kuhinje na Zapadu, i domaćica iz Kalifornije. Ona svake nedelje u Americi drži predavanja u okviru svoje komune “Vlada’s Seeds of Life” sa kojom sarađuju velike američke zdravstvene i humanitarne organizacija. Došla je u Srbiju na tri nedelje da snimi dokumentarni film za Amerikance.

vlada-vladic-kuva-za-americku-decu

 Vlada Vladić kuva za američku decu.

  • Posetila sam Beograd, Novi Sad, Niš i Pirot, sva druga istorijska mesta i snimila tv seriju o zemlji divnog naroda sa bogatom tradicijom. Pravili smo srpski ajvar, uštipke, roštilj, peglane kobasice i pokušali da kroz pripremanje hrane, koja okuplja sve ljude oko trpeze, Amerikancima dočaramo Srbiju. Film će biti emitovan u Kaliforniji na IEMG televiziji iz San Bernardina, KOCT televiziji i Del Mar TV iz San Diega, kao i ETV iz Ist Havena u Konektikatu – otkriva nam Vladanka (Jovanović) Vladić.

Rođena je u selu Međaši kod Bijeljine. Završila je Medicinsku školu u Beogradu, a Vojnu školu u Rajlovcu. Radila je u Vazduhoplovnom zavodu u Batajnici, ali se 1989. odselila u SAD. U Floridi je 1993. sa mužem otvorila dva restorana. Kada su ih prodali preselili su se u Kaliforniju 1998. i otvorili građevinsku firmu. Kao udovica danas živi sa svojom decom Mikaelom i Markom.

Gospođa Vladić je kao četvorostruki šampion dečje kuhinje u SAD, dobila podršku Međunarodne organizacije CVI2, koja je uvrstila u svoj program rada za narednih pet godina. Njene obrazovne televizijske emisije i spotove gleda više miliona Amerikanaca.

  • Glavni manekeni na sajtu i degustatori su moja deca, majka, tetka i rodbina. Moj sadašnji cilj je da Americi i svetu predstavim srpski narod u najboljem svetlu. Zato sam o svom trošku snimila dokumentarni turistički film u 6 nastavaka o istoriji, kulturi i ljudima u Srbiji – kaže Vlada Vladić, koja je sa kamermanom ovih dana obilazila srpske sabore, festivale i priredbe po Srbiji.

Snimila je berbu grožđa u Sremskim Karlovcima, konjičke i hajdučke igre u Požarevcu, roštiljijadu u Leskovcu, vinske podrume i salaše u Novom Sadu i okolini, Kalemegdan, Muzej Nikole Tesle, Narodnu skupštinu, tvrđavu Maglić, kanjon Dunava i ostale lepote Srbije.

Srbija je bogata zemlja, narod je divan ima plemenitu dušu i to treba prikazati Amerikancima kroz priču o rodnoj zemlji, voću i povrću, koje se sprema na stari način. Moja kamermanka je oduševljena slatkim svadbarskim kupusom, belim sirom i kobasicama iz Pirota, domaćim sokovima i paprikama. Naši ljudi su bili ljubazni domaćini, onako kako oni to uvek umeju da budu i to mi  je pomoglo da kamera prenesem američkim gledaocima atmosferu pravog narodnog življenja u Srbiji – zadovoljna je autorka ovog filma Vlada Vladić.

Otišla je u Ameriku sa hiljadu sati  snimljenog materijala, u koji treba da montira snimke sa Egzita i iz Guče, kako bi prikazala i scene narodnog veselja u Srbiji. Dokumentarni film  u šest epizoda biće predstavljen američkoj publici pod imenom “Virgin Land” za Božić na četiri televizije u Americi.

 

Antrfile

ČARI SRPSKE PRESTONICE

  • Snimajući po Beogradu shvatila sam da je naša prestonica izrasla u svetsku metropolu. I da nije moguće u jednoj epizodi prikazati svu raskoš života u Beogradu, Zato sam odlučila da iduće godine za američke televizije i publiku snimim poseban film o prelepom gradu na ušću Save u Dunav – obećala nam je na rastanku Vlada Vladić.