Okrogla miza v ZRC SAZU v Vrtu spominov in tovarištva

dsc_0079

Vse je v imenu UŠF pozdravil Marjan Šiftar

»Vanekov večer« na Petanjcih o uspešnosti

V četrtek, 14.septembra zvečer, je bil v dvorani Raziskovalne postaje Znanstveno raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, v Občini Tišina, organiziran tradicionalni »Vanekov večer«, ki sta ga skupaj pripravila Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF) in podjetje Saubermacher – Komunala d.o.o. Murska Sobota.

dsc_0080

 Septembrski »Vanekov večer« na Petanjcih

Vse je na začetku v imenu UŠF pozdravil Marjan Šiftar, moderator okrogle mize pa je bil Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice.

dsc_0091

Moderator Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice

Govorilo se je o začetkih in razvoju družbene odgovornosti, o vplivu le-te na udeležence v ožjem in širšem okolju posamezne organizacije, vlogi države pri tem, (ne) uveljavljanju strategije EK za družbeno odgovornost podjetij (2014) in mednarodnih standardov za to področje (SA 8000, ISO 26000), o predlogu strategije poslovne odličnosti za obdobje 2018 – 2030, sistemskem pristopu in družbeni odgovornosti v praksi različnih podjetij ter razmerju med poslovno uspešnostjo – ugledom in družbeno odgovornostjo.

dsc_0100

Prof. dr. Matjaž Mulej

Pri tem so na okrogli mizi sodelovali številni ugledni strokovnjaki: prof. dr. Matjaž Mulej (eden najuglednejših strokovnjakov na področju družbene odgovornosti v Sloveniji pravi med drugim, da gre pri družbeni odgovornosti za odgovornost do družbe z vsemi osebnimi vrednotami posameznika in s tem je »v navezi« poslovna etika, zunanji pomen vsega tega pa je v okolju spoznan kot poštenost in zanesljivost),

dsc_0096

Tadej Slapnik, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade

Aleš Kranjc Kušlan (direktor Ekvilib inštituta, ki je v Sloveniji razvil certifikat »Družbeno odgovorno podjetje« in certifikat »Družini prijazno podjetje« meni, da se domet družbene odgovornosti nekako neha pri dobičku in tako velja, da odlično živi danes tisti, ki živi od kapitala – v svetu je to 1 % Zemljanov; slabo pa tisti, ki živi od dela – teh je pa 99 % Zemljanov),

dsc_0098

 Aleš Kranjc Kušlan, direktor Ekvilib inštituta

Tadej Slapnik (državni sekretar, pristojen za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud ter socialno podjetništvo v kabinetu predsednika vlade je povedal, da se do februarja 2018 pričakuje sprejem strategije družbene odgovornosti tudi v naši državi, ki je zaradi tega že dalj časa »na tapeti« Evrope in strategija bo zajela ekonomsko demokracijo, zadružništvo in socialno ekonomijo.

dsc_0092

Mateja Hauser, direktorica DOSOR-ja v Radencih

S strategijo bi naj tudi v Sloveniji politiki in gospodarstveniki sami sebi postavili ogledalo, kajti družbene odgovornosti bi se najprej morali zavedati v parlamentu, vladi in vsi politiki. Mateja Hauser (direktorica DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci) in Drago Dervarič (direktor podjetja Saubermacher – Komunala d.o.o. Murska Sobota) sta se kljub vsem dosedanjim uspehom spraševala, če so res družbeno odgovorni v svoji delovni sredini, čeprav so nosilci zavidljivih certifikatov.

dsc_0107

Gostje »Vanekovega večera«

Za zaključek lahko zapišemo, da vse okrog družbene odgovornosti vsi dobro poznamo: samo osebna poštenost in odgovornost vsakega posameznika vodi v družbeno odgovornost, ki je pogoj za uspešnost, kar nam v samostojni Sloveniji že četrt stoletja ne uspeva.

dsc_0095

Drago Dervarič, direktor podjetja Saubermacher-Komunala

Filip Matko Ficko