Slavje priključitve Primorske v Novi Gorici

dsc_0153

Ob himni v prvi vrsti

 Prispelo kar 230 brigadirk in brigadirjev iz Aleksandrovca

 Minuli teden je Nova Gorica bila vsa v znamenju 70-letnice priključitve Primorske Sloveniji. Organizatorji prireditev so namenili poseben poklon brigadirjem, graditeljem Nove Gorice po  »ponesrečenem« Pariškem mirovnem sporazumu, ko je po 2. svetovni vojni mesto Gorica, mesto Trst z zaledjem ter Benečija bilo dodeljeno (cona A) Italiji. Tako so na slavje prispeli nekdanji brigadirji iz Aleksandrovca (Republika Srbija), ki so sodelovali po 2. svetovni vojni v mladinskih delovnih brigadah pri izgradnji Nove Gorice. Bilo jih je kar 230.

dsc_0155

Slavnostni govornik Janez Stanovnik

V dneh od 13. do 15. septembra je Klub brigadirjev Goriške, ki ga vodi Andrej Kompara, pripravil večdnevno medgeneracijsko prostovoljno akcijo »Mladinska delovna brigada«, ki je potekala na širšem območju mestnega gozda Panovec. A 15. septembra so aktivnosti dosegle višek. V brigadirskem naselju Panovec so sprejeli brigadirke in brigadirje iz Srbije, pa tudi 11-člansko delegacijo Društva brigadirjev Pomurja.

dsc_0177

Preštevilno občinstvo na prireditvi

Vsi so bili vsestransko odlično sprejeti ter pogoščeni s kosilom ter darilom (brigadirske majice in knjiga »Panovec včeraj, danes, jutri«). V spremstvu domačih brigadirjev je sledil ogled Nove Gorice, popoldan pa so bili posebej rezervirani sedeži zanje v dvorani Osnovne šole Milojke Štrukelj na posebni kulturni prireditvi (proslavi) pod naslovom »Glas Primorske«.

dsc_0179

Letošnji mladi brigadirki v Novi Gorici

Na tej bogati slovesnosti, ki jo je podprlo 24 primorskih občin, je največ aplavza požel »oče naroda«, sedaj častni predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik, ki je bil tudi slavnostni govornik. Prireditve so se udeležili tudi predsednik države Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Milan Brglez, nekdanji predsednik in častni občan Nove Gorice Milan Kučan ter številni drugi.

dsc_0184

Srečanje z nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom

Pred prepolno športno dvorano je zapel Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič pod vodstvom Pie Cah in k petju so pritegnili tudi udeleženci v dvorani. Le-te so pozdravili še novogoriški župan Matej Arčon in predsednica Območnega združenja Zveze združenj borcev za vrednote NOB Nova Gorica Katjuša Žigon.

dsc_0133

Skupina brigadirk in brigadirjev iz Pomurja

Zaigral je Goriški pihalni orkester pod vodstvom Sandija Ceja, ki je pospremil tudi prihod in odhod številnih praporščakov.

dsc_0187

Udeleženci prireditve iz Pomurja

Dve mladenki, brigadirki, sta pripovedovali o svojih vtisih na letošnji priložnostni mladinski delovni akciji v mestnem gozdu Panovec, za zaključek pa so nastopili še združeni moški pevski zbori Goriške pod vodstvom Mirana Rustje. Njihovemu petju se je stoje pridružilo preštevilno občinstvo ob pesmi »Vstani Primorska«.

dsc_0195

Slovesna 70-letnica priključitve Primorske

Ob 20. uri se je na osrednjem Bevkovem trgu pričela državna slovesnost pod naslovom »Priključitev Primorske 2017«. Le te se je poleg že prej omenjenih vidnih udeležencev prve prireditve sedaj udeležil tudi predsednik slovenske vlade Miro Cerar, slavnostni govornik pa je bil predsednik Državnega sveta Mitja Bervar.

dsc_0115

Brigadirsko naselje Panovec

Tudi na tej slovesnosti je bil poseben poudarek namenjen brigadirjem – graditeljem Nove Gorice z delom kulturnega programa pod naslovom »Narodu Gorico novo bomo dali v dar«.

dsc_0123

 Pogostitev brigadirk in brigadirjev s kosilom

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko