Вучић: Решење за Косово, економски развој и чланство у ЕУ приоритети Србије

Јача улога УН значи и мање бахатости и ароганције, сматра председник Србије.- У посету нам долазе Ердоган, Макрон и Трамп

четвртак, 21.09.2017. у 16:02

Александар Вучић у УН (Фото Танјуг/Служба за сарадњу с медијима председника Србије)

ЊУЈОРК – Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у говору пред Генералном скупштином Уједињених нација (УН) у Њујорку да су национални приоритети Србије политичко решење за Косово, економски развој и интеграција у Европску унију.

Као основне предуслове за будућност Вучић је означио мир и стабилност, и навео да ће Србија и даље много инвестирати у стабилизацију, регионалну стабилност и кооперацију.

„Без заједничке и шире слике нећемо бити у могућности да решимо заједничке проблеме”, рекао је Вучић.

Према Вучићу, очување мира и стабилности „захтева свакодневни труд, рад и реформе”.

Вучић је поновио да Србија неће признати независност Косова, али да „неће да говори о непоштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије него о напорима за решавање вековног проблема” јер Србија треба да „гради будућност са Албанцима”.

Према његовим речима, Србија је спремна на „тешке компромисе” у тражењу прихватљивих решења, а Бриселски споразум резултат је компромиса две стране.

Вучић је додао да је „корак напред” што у последње четири године на Косову није било етнички мотивисаних убистава.

Вучић је изјавио да ће Србија уложити напоре у стварање квалитетних односа у региону.

„Улажемо напоре у стабилизацију целокупне ситуације на Балкану, остајемо мирни на увреде и нападе других, јер је помирење битније од свега”, рекао је Вучић.

Председник Србије је изразио спремност да се посвети економским реформама и привлачењу инвеститора.

Он је рекао да је Србија и без значајног прилива инвестиција остварила суфицит, смањила незапосленост, створила флексибилније тржиште рада и да је сада „много јача него раније и ближа западу”.

Проширење ЕУ на западни Балкан је, према Вучићу, било инструмент за политичку и економску стабилизацију региона и Унија мора да остане посвећена тој политици и поред тешкоћа са којима се суочава.

Вучић је поновио и став о војној неутралности Србије.

„Поносан сам на Србију која чува територијални интегритет и суверенитет. Никада нећемо одустати од војне неутралности”, рекао је српски председник и додао да Србија верује у ЕУ али и да је „поносна и не стиди се” добрих односа са Русијом и другим земљама.

Вучић је, такође, навео потребу за реформом УН, али и подршку светској организацији и изразио подршку борби против тероризма Исламске државе и Ал каиде, екстремизма, сиромаштва и социјалне неједнакости. Он је рекао да су опште прихваћене вредности једнаких права, права на идентитет и интеграција у модерно друштво будућност.

Председник Србије Александар Вучи рекао је данас да Србија подржава реформу УН и да ће пружити помоћ колико може да светска организација има још већу улогу, јер би тако, оценио је, у свету било мање бахатости и ароганције.

Вучић је, у изјави новинарима, рекао да је разговарао са председавајућим 72. Генералне скупштине УН Мирославом Лајчаком, који одлично разуме све проблеме и сматра да се Србија понаша одговорно и озбиљно.

„Подржавамо његов план амбициозних реформи, који жели да спроведе заједно са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом. То неће бити лако да се постигне, као ни свеобухватни план о миграцијама и развоју, а постоје и различите идеје око Савета за људска права“; констатовао је он.

Председник Србије је подвукао да је за нас важно да УН постају све важније место на којем се одлучује, „поред којег се не пролази као што је био случај раније”.

„Више немамо униполаран свет као што смо имали раније. По томе може да се види да су УН постале значајнија арена него пре. Ми као представници малих земаља, а Лајчак долази из Словачке, смо задовољни јер ово је једино место где можемо да будемо равноправни и једнаки, где имамо истих 15 минута као и амерички председник Доналд Трамп. То што он говори 45 минута, а председник Турске Реџеп Тајип Ердоган 25 минута, можемо и ми, ако прекорачимо време”, истакао је он.

Вучић је нагласио да су у УН иста права свих земаља, и да је то једна од ретких организација у свету у којима је то случај.

„Србија ће помоћи колико може да УН имају још већу улогу. Биће мање бахатости и ароганција у свету ако то буде тако”, закључио је он. (Танјуг -Бета)

 

Вучић: Долазе нам Ердоган, Макрон и Трамп

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће после састанка у Њујорку у Србију доћи, редом, председници Турске Реџеп Тајип Ердоган, Француске Емануел Макрон и САД Доналд Трамп, и да је и то доказ снаге српске политике.

Вучић је за ТВ О2 у Њујорку рекао да се колико можемо и у тешким условима боримо да сачувамо независност, слободу, суверенитет…

Председник Србије је рекао и да су „три блока” прешли представници Русије да му честитају на томе што је тако отворено рекао да се поноси добрим односима са њима.

„То је снага српске политике… Исто говоримо и овде и у Београду, и Бриселу и у Москви… То је нешто што Србија није имала дуго времена, а сад постаје све цењенија и поштованија захваљујући томе” рекао је председник Србије. (Танјуг)

 

Вучић и Мишел о сарадњи, региону, европским интеграцијама

ЊУЈОРК – Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Њујорку са премијером Белгије Шарлом Мишелом, који је изразио велико интересовање за Србију, за ставове српских званичника и евроинтеграције, позитивно оценивши европски пут Србије и наставак дијалога са Приштином.

Вучић и Мишел су разговарали о билатералним односима, ситуацији у региону и евроинтеграцијама Србије.

Председник Србије је упознао Мишела са резултатима економских реформи и плановима за даљи развој српске економије.

Он је нагласио да је Србија много урадила на измени пословне климе и да би за обе земље било значајно уколико би био повећан интерес белгијских инвеститора за улагање у Србији, нарочито у области енергетике, пољопривреде и инфраструктурних пројеката.

Председник Вучић је истакао да су билатерални односи добри и захвалио на активној подршци Белгије европском путу Србије.

Он је нагласио и да је Србија снажно привржена дијалогу са Приштином и додао да очекује да приштинска страна конструктивно приступи имплементацији Бриселског споразума.

Председник Вучић обавестио је белгијског премијера о покретању унутрашњег дијалога о Косову и Метохији.

Мишел је изразио велико интересовање за Србију, као и за ставове српских званичника и евроинтеграције, позитивно оценивши европски пут Србије и наставак дијалога са Приштином.

Он је нагласио да је неопходно радити на унапређењу економске сарадње Белгије и Србије у циљу јачања привреде двеју земаља, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Председник Вучић је захвалио премијеру Мишелу на томе што је Белгија први пут исказала интересовање за ставове Србије, упутивши позив белгијском званичнику да посети Србију. (Танјуг)

 

 

2