POLA VEKA NOVOSADSKOG SAJMA LORIST!

1-novosadski-sajam

Novosadski sajam

Novosadski sajam će dostojno obeležiti jubilarni 50. Sajam lova, ribolova, sporta i turizma – popularno nazvana jesenja manifestacija – LORIST.  Kako je na jučerašnjoj (20. septembar) PRESS konferenciji u poznatom lovištu Karakuša saopštio generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković ovogodišnji LORIST biće “najjači” od 2009. godine, čak ovogodišnji Sajam turizma će biti znatno veći nego prošlogodišnji U već „rasprodatim” izložbenim prostorima sajamskih hala predstaviće se više od 400 izlagača iz 11 država – Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Indije, Mađarske, Makedonije, Republike Srpske, Rumunije i Srbije.Tome treba dodati i podatak da će izlagača iz Slovenije samo na Sajmu turizma biti kao nikada do sada – čak 10.

2-ucesnici-press-konferencije

 Učesnici PRESS konferencije.

Iskustvo od pola veka kontinuiranog održavanja sajmova LORIST odraziće se na kvalitet čitave manifestacije što će obradovati brojne posetioce, kako profesionalnu publiku, tako i najširu javnost koja je zainteresovana za kupovinu, edukacije, zanimljive izložbe, korisno provedeno vreme i zabavu. Od 3. do 8. oktobra nudiće se odlična izložbena ponuda, tematske izložbe, konferencije, predavanja i takmičenja. Sajamovi lova, ribolova, hortikulture i ekologije traju od 3. do 8. oktobra, dok se sajmovi turizma i sporta održavaju od 5. do 7. oktobra, a Sajam konjarstva dan duže, do 8. oktobra.

3-generalni-direktor-novosadskog-sajma-mr-slobodan-cvetkovic

 Generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković.

Zemlja partner Sajma turizma je Crna Gora. Generalni konzul Crne Gore Miodrag Kankaraš rekao je da će ove godine biti prisutan veći broj lokalnih turističkih organizacija koje će predstaviti turističke potencijale svog podneblja. Od 3. do 7. oktobra u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima održavaće se Dani Crne Gore u Vojvodini, dok će se krajem oktobra održati Dani Vojvodine u Podgorici i Dani Sremskih Karlovaca u Tivtu.

Prema rečima Leonida Babića, kompanija Generali Osiguranje Srbija biće i ovog puta generalni sponzor svih sajmova, a Pokrovitelji Sajma sporta je Grad Novi Sad i Zrenjanin.

4-marta-takac-direktorica-vojvodinasume

Marta Takač, direktorica Vojvodinašume.

Međunarodni sajam turizma biće ove godine fokusiran na Dunavski region. Biće brojnih dešavanja, tako da stručnu javnost očekuju značajni međunarodni skupovi i B2B susreti tzv. Work shop poslovni susreti zainteresovanih biznis strana u turizmu.

Izlagači se od ove godine predstavljaju po tematskim celinama – turizam destinacija predstavljaju turističke oganizacije regija, gradova i opština; zimsku ponudu planinskih centara predstavljaju skijališta Srbije premijernim učešćem na Sajmu, banjski, spa i velnes turizam predstavljaju domaći centri i hoteli, ali i slovenačke terme; vinski i gastro turizam predstavljaju proizvođači pića i hrane iz Srbije, a “krunišu” ga takmičenja učenika, studenata i profesionalnih kuvara u sklopu “Gastro izazova Dunavskog regiona” i “Gastro planeta” na kojem će 10-ak ambasadora predstaviti gastronomsko nasleđe svojih država kuvajući u kuhinjama koje je opremilo Gorenje;

5-gen-konzul-crne-gore-dragan-kankaras

Gen. konzul Crne Gore Dragan Kankaraš.

Kulturni turizam ove godine promoviše Arheološki institut iz Beograda postavkom “Putevima rimskih imperatora” i prikazom bogatstva Viminacijuma. Publici će biti predstavljeno 18 rimskih imperatora, od kojih su 7 iz Sirmijuma (Sremske Mitrovice), maketa vojnog logora i grada Viminacijuma, niz sadržaja u vezi sa gastronomijom. Kako bi izložba posetiocima bila što interesantnija biće pripremani i specijaliteti iz rimskog doba po ondašnjoj recepturi, organizovane borbe rimskih legionara i Huna, kao i radionice za decu i odrasle. Deo postavke je i “virtuelna arheologija”, kao i suveniri Arheološkog parka Viminacijum, replike rimskih predmeta.

Nautički turizam predstavlja poseban segment Sajma, a eko-turizam i lovni turizam biće u fokusu nastupa “Vojvodinašuma”, Pokreta gorana Vojvodine, nacionalnih parkova Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Sekretarijata za poljoprivredu.

Pored turističke ponude, na Sajmu se predstavljaju i firme koje rade u funkciji turizma: turističke agencije, aerodrom Budimpešta, Privredna komora Srbije…w.sajam.net

Turistička organizacija Vojvodine će pored predstavljanja ponude gradova i opština, ugostiti i predstavnike evropskih turističkih regija koji će prezentovati svoje potencijale. Ponudu Grada predstaviće Turistička organizacije Novog Sada.

6-detalj-sa-ranije-izlozbe-trofeja

Detalj sa ranije izložbe trofeja.

Po obimu i sadržaju ovogodišnji Sajam sporta neuporedivo je bogatiji u odnosu na prethodne godine i biće održan paralelno sa Sajmom turizma, pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada.

Na Sajmu će nastupiti i Pokrajinska Vlada sa četiri sekretarijata – za privredu i turizam, za urbanizam i zaštitu životne sredine, poljoprivredu i za sport i omladinu.

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić rekao je da će se Pokrajinska vlada na Sajmu predstaviti sa četiri sekretarijata, za privredu i turizam, za urbanizam i zaštitu životne sredine, poljoprivredu i za sport i omladinu.

  • Poseban segment biće promocija ekološkog turizma, razlog za to je stavljanje rezervata Gornjeg Podunavlja pod zaštitu UNESCO-a, to je prvi put u Vojvodini, a drugi put u Srbiji i smatramo da je to veoma značajno, naročito  što se tamo nalaze najznačajnija lovišta- , istakao je Galić.

Lov i ribolov će kao i proteklih 50 godina biti u fokusu mnogih posetilaca, posebno lovaca i ribolovaca. Hala 1 dočekače posetioce sa većim brojem izlagača na većem izlagačkom prostoru i najvećom izložbom trofeja koja će ove godine biti održana u Evropi. Lovci će tradicionalno moći da kupe kvaliteno oružje i opremu pod povoljnijim uslovima i cenama. Prema najavama, proizvođači i zastupnici vodećih svetskih brendova opreme za lov i ribolov na tržištu Srbije, posetiocima i stručnoj publici ponudiće najkvalitetnije proizvode. Biće izloženo lovačko i sportsko naoružanje, pištolji, revolveri, lovačke puške, karabini, lovačka municija domaćih i stranih proizvođača, vazdušne puške, lovački noževi, optički nišani, dvogledi, obuća i odeća za lov. Posetioci će moći da se uvere i u kvalitet proizvoda renomiranih svetskih proizvođača koje će, između ostalih, predstaviti i Super Tane, Peloponez, Snajper, Grof MBM, Top Gan, Canona, Capriolo, Swarovski… Lovci će moći da kupe i ručno izrađenu opremu koju će ponuditi zanatlije. Tokom Sajmova “Lorist” proizvođači i distributeri lovačkog naoružanja i opreme, odobravaće specijalne popuste, a pripremaju i sajamske akcije. Ponudu će upotpuniti i “Zastava oružje” koja je ponovo na Novosadsom sajmu, a neće izostati ni nastup “Srbijašuma”. Lovački savez Vojvodine, obeležava 95 godina od osnivanja, a sa Lovačkim savezom Republike Srpske će u Hali 1 posetiocima pružiti sve informacije u vezi sa lovištima i delatnošću saveza.

Ribolovci će pred kraj sezone na “Loristu” sumirati rezultate, a izlagači će prodavati opremu po sniženim cenama. Nastupiće i “hand made” proizvođači.

Činjenica je da među najatraktivnijim štandovima LORIST-a već godinama se izdvaja izložbeni prostor “Vojvodinašuma” koje će pored postavke u Hali 1, imati i dva restorana na otvorenom prostoru Sajmišta – lovačku kuću, “odmorište” za lovce “Četiri jelena” i ribolovačku kuću, mesto susreta za ribolovce, “Četiri soma”.

Svakodnevno će biti organizovane degustacije, kao i prodaja proizvoda od mesa divljači. Dan šumara je četvrtak, 5. oktobar, Ribolovački dan je petak, 6. oktobar, a Dan lovaca biće subota, 7. oktobar.

“Vojvodinašume” će na LORIST-u proglasiti i najbolje ribočuvare, organizovati VIII međunarodno takmičenje u oponašanju rike jelena “Zlatni rog”. Biće priređeno i takmičenje u lovnom streličarstvu “Zelena strela” i Kup “LORIST” ameriken trap disciplina u gađanju glinenih golubova. Neće izostati ni radionice za decu. Pored toga, “Vojvodinašume” od 5. do 7. oktobra nastupaju i na Sajmu turizma, a fokus je na lovnom i eko-turizmu koji promoviše agencija “Vojvodinašume-Turist”.

Direktorica JP “Vojvodinašume” Marta Takač rekla je da će ovo javno preduzeće na Sajmu obeležiti 15 godina postojanja, a da će se po prvi put “Vojvodinašume” komercijalno predstaviti na Sajmu turizma.

  • Želja nam je da se predstavimo šta to možemo ponuditi kroz ekološki i prirodnjački turizam, naglasila je Marta Takač.

U saradnji sa lovačkim savezima i preduzećem “Vojvodinašume” pripremljena je izložba na kojoj će biti predstavljeno više od 500 eksponata, lovačkih trofeja iz Srbije. S obzirom na to da je izložba koja se priprema na Novosadskom sajmu najveća te vrste ove godine u Evropi, trofeji će biti izloženi u posebnom izlagačkom prostoru, u Hali 1a. I na taj način biće obeleženo 50 godina LORIST-a, na kojem je 1967. godine održana Izložba trofeja kao centralni događaj, mada su prve izložbe na Novosadskom sajmu održavane na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, još 1933. godine. Od poslednje Nacionalne izložbe u Srbiji prošlo je 11 godina. Ovogodišnju Izložbu trofeja će pratiti i stručni skupovi i predavanja.

U Hali 1 biće napravljena streljana u kojoj će posetioci moći da se okušaju u gađanju iz vazdušne puške ili luka i strele, dok će kupcima biti omogućeno da isprobaju oružje koje žele da kupe. Za profesionalce će biti organizovana i takmičenja, a svi mogu da računaju na rekreativno pucanje. Radno vreme će biti kao i sajamsko, od 10 do 19 časova. Streljana će biti obezbeđena sa svih strana, za posetioce je priprema “MP Tropic”, a sve vreme biće prisutni instruktori.

Na samom ulazu u Novosadski sajam, u Auli, biće organizovani Sajam hortikulture i Sajam “Eko svet”, koji ove godine obeležava 25 godina postojanja.

Sajam konjarstva i sersana promoviše konjarstvo i konjički sport kroz učešće klubova i ergela. Novosadski sajam će ugostiti izlagače iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Makedonije i Srbije. Oko 90 konja biće u halama 12 i 15.

Takmičenje u preskakanju prepona planirano je od 5. do 7. oktobra. Tokom tri dana biće održano 13 utakmica u kojima će učestvovati oko 50 konja, a očekuje se više od 500 preponskih startova.

Kvalitet proizvoda i usluga ocenjuje se jubilarnim sajmovima LORIST i Sajmu turizma, ali i na sajmovima posvećenim hortikulturi i ekologiji. Najobimnije je vrednovanje organizovano povodom 50. međunarodnog sajma turizma, a obuhvata usluge, objekte, organizacije i institucije u turizmu. Komisije čine naučnici i stručnjaci sa fakulteta i instituta u Srbiji i regionu, koji godinama rade u hotelijerstvu i turizmu. Do sada su prijavljeni učesnici iz Srbije, Crne Gore, BiH, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije, ali i Austrije, Mađarske i Rumunije.

 

Kako je najavljeno, po obimu i sadržaju ovogodišnji Sajam sporta neuporedivo je bogatiji u odnosu na prethodne godine, a biće održan pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada. Na otvorenim terenima biće postavljeni sportski tereni za fudbal, odbojku, košarku i rukomet, dok će u hali biti montirani ringovi za borilačke sportove i to će biti prilika da se svi upoznaju sa tehnikama treninga tih sportova, rekao je v.d. načelnika Gradske uprave za sport i omladinu, Vlastimir Mastilović.

Tradicionalni Porodični dan je petak, 6. oktobar, kada će cela porodica, roditelji sa decom do 16 godina, ulazak na sajam plaćati po ceni jedne karte od 300 dinara.

Novosadski sajam je u saradnji sa izlagačima pripremio je i  Poklon igru za posetioce sa kupljenim ulaznicama.

 

Tekst: Radomir Čubranović

                               Fotografije: Aleksandra Čubranović