Priznanja v občini Radenci

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zlato priznanje za vrtec in srednjo gostinsko šolo!

V občini Radenci podelili priznanja za urejenost krajev in objektov

Radenci: 29. september –  Ob trojnem praznovanju v Radencih: Svetovnega dneva turizma, Svetovnega dneva srca in 135-letnice obstoja in delovanja Zdravilišča Radenci, se je v deželi srčkov, dogajalo marsikaj zanimivega in veselega, pri čemur so uživale stotine, predvsem otrok in mladostnikov, a tudi odraslih starejših ljudi, tako domačinov iz Radencev in okolice, obiskovalcev od drugod, ter turistov, ki dopustujejo v Zdravilišču Radenci. Najprej so na svoje prišli mladi, saj se je skozi raznorazne dejavnostih zabavalo več sto malčkov iz vrtcev, osnovnošolcev in srednješolcev. Pozneje pa so v ospredju bili starejši in cele družine, saj je med drugim potekal družinski tek ter medgeneracijski pohod. Še pred tem je potekala slovesnost, ko so številne obiskovalce pozdravili: direktorica Zdravilišča Radenci Vesna Maučec, direktor poslovalnice Zavarovalnice Vzajemna v Murski Soboti Roman Buzeti, direktor Območne enote ZZZS v Murski SobotiIvan Tibaut in župan občine Radenci Janez Rihtarič.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Ob tem sta bili podeljeni tudi dve zlati priznanji, v okviru vseslovenske akcije ob Svetovnem dnevu turizma pod naslovom »Moja dežela lepa in gostoljubna za leto 2016«. Komisija za ocenjevanje urejenosti krajev v občini Radenci je odločila, da prejmeta »Zlato priznanje« za skrb za urejeno okolje, dodatno turistično ponudbo ter doprinos k urejenosti kraja: Vrtec Radenci – Radenski Mehurčki ter Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci. V imenu komisije je ravnateljicama, Miheli Stolnik Ketiš in Janji Prašnikar Neuvirt, priznanja izročil predsednik komisije Rade Bakračević, župan Janez Rihtarič pa jima je izročil šopke in grafike.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kot je v obrazložitvi zapisal Rade Bakračević, univ. dipl. inž, predsednik komisije, delovanje Vrtca Radenci –Radenski mehurčki – tradicija predšolske dejavnosti v Radencih, sega v leto 1945, ko je v šolskem poslopju pričel delovati Otroški vrtec Slatina. Ta se je leta 1949 preimenoval v Dom igre in dela in šele leta 1951 so se ti domovi preimenovali v Vrtec. Dnevno je v vrtec prihajalo 30 – 40 otrok, kar je predstavljalo okrog 60 odstotkov okoliških otrok. Število otrok pa se je iz leta v leto povečevalo, zato je bil septembra 1973 v Radencih zgrajen nov – montažni vrtec s sedmimi oddelki. Kmalu, leta 1981, je dobil prizidek za tri oddelke. Poleg enote v Radencih pa sta delovali še enoti vrtca na Kapeli in na Janževem Vrhu. Leta so tekla in trendu družbenih sprememb, načinu življenja in zahtevam sodobnega časa, novejšemu pogledu na vzgojo in izobraževanje predšolskega otroka ter času, ki ga otrok dnevno preživi v vrtcu, so sledili z izgradnjo nizkoenergetskega vrtca v Radencih (z 2.478 m² površine), v katerem imajo tako otroci, kot tudi za zaposleni boljše bivanjske in delovne pogoje. Vrtec obiskuje v tem šolskem letu skupaj 204 otrok. Dejavnost predšolske vzgoje izvajajo po programu kurikuluma za vrtce, ki ga povezujejo z raznimi projekti. Posebej ponosni so na projekt Ekovrtca s katerim so se lani, v sodelovanju s Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Radenci, udeležili sejma Altermed v Celju, kjer so na temo „Od rok do ust je dolga pot“, prejeli zlato priznanje Ekošole. Veliko poudarek dajejo učenju skozi igro preko katere »potujejo v svet narave, spoznavajo semena, urejajo vrtove, se seznanjajo in jedo zdravo hrano, se veliko gibajo in zdravo živijo. Njihovo dvorišče krasi tudi Čutna pot za zaznavanje občutij ob hoji po različnih podlagah in ji bo čez nekaj let delala senco avtohtona slovenska lipa, ki jim jo je podarila Čebelarska zveza Slovenije s partnerjema Zavodom za gozdove Slovenije in Semenarno Ljubljana. Z željo, da bi zrasla v mogočno drevo in širila svojo krošnjo za številne prihajajoče rodove, v simbolični simbiozi treh generacij.

Srednja šola za gostinstvo in turizem (SŠGT) Radenci ima bogato tradicijo, saj deluje že od leta 1962. Mladim ponujajo največ, kar je danes mogoče ponuditi na področju gastronomije in turizma. Ne le strokovno znanje in usposobljenost za poklic, ampak različne aktivnosti v številnih projektih so popotnice, ki jih dajemo našim dijakom, da bodo uspešni pri svojem delu. Dijakinje in dijaki šole, skupaj z mentorji, posegajo na gostinsko-turističnih zborih po najvišjih priznanjih zato diplomante te šole z veseljem zaposlujejo turistična in gostinska podjetja širom Slovenije, pa tudi v sosednjih državah. Šola pa se aktivno vključuje tudi v razne projekte – Zdrava šola, Ekošola, Unescova šola… V okviru mednarodnega projekta Erasmus + gostijo bodoče gostinsko-turistične delavce iz različnih držav, hkrati so tudi Radenčani njihovi gostje. V okviru programov čezmejnega sodelovanja lahko omenimo mednarodne projekte Regio Vitalis (SLO-AUT), Healthy Youth (SLO-HU), v kategoriji Leonardo da Vinci projekti pa je SŠGT Radenci osvojila 1. mesto, leta 2014 pa je prejela Zlato jabolko kakovosti.

Ravnateljica Janja Nuevirt Prašnikar, skupaj s sodelavci, si zelo prizadeva za vzdrževanje kvalitete strokovnega izobraževanja, za prenovo prostorov in dotrajane opreme, za urejenost notranjosti in okolice šole, predvsem pa za sodelovanje s skupnostjo ter spoštljiv odnos med vsemi, ki se družijo v njihovem hramu učenosti. Šola je pomembna tudi za občino Radenci, saj preko svojega dela in poslanstva promovirajo turistično-gostinsko-kulinarični turizem kraja in okolice. Njihova vizija je »postati in ostati ena najboljših srednjih strokovnih šol na področju gostinstva in turizma«.

Oste Bakal