Premier dr. Cerar na uradnem obisku gosti makedonskega premierja Zaeva

Ljubljana, predsedniska palaca. Obisk makedonskega predsednika vlade Zorana Zaeva. Prihod makedonskega predsednika vlade Zaeva na Erjavcevo cesto, kjer ga je pozdravil predsednik vlade Miro Cerar. Makedonski predsednik vlade Zoran Zaev in slovenski predsednik vlade Miro Cerar.

Makedonski predsednik vlade Zoran Zaev in slovenski predsednik vlade Miro Cerar. (foto: STA)

Ljubljana, 13. november 2017 – Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar v Sloveniji na uradnem obisku gosti predsednika Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva. Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama zelo dobri in prijateljski, tako na politični, strokovni, kot tudi na medčloveški ravni. Osrednje teme pogovorov so bile približevanje Makedonije evroatlantskim integracijam, gospodarsko sodelovanje, razvojna pomoč Slovenije Makedoniji ter sodelovanje obeh držav v času migracijske krize.

Slovenija in Makedonija letos praznujeta 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, ki so že od vsega začetka prijateljski in partnerski. Slovenija je bila prva država, ki je sklenila diplomatske odnose s samostojno Makedonijo, prva, ki je odprla veleposlaništvo v Skopju, prav tako pa je svoje prvo predstavništvo na tujem Makedonija odprla ravno v Ljubljani.

zaev-i-cerar-2

Posebno pozornost sta sogovornika v današnjih pogovorih namenila približevanju Makedonije članstvu v Evropski uniji in zvezi NATO. »Za to je ključen nadaljnji reformni napredek, pri tem je Slovenija, kot doslej, pripravljena aktivno prispevati svoje izkušnje in pomagati Makedoniji na politični in strokovni ravni,« je na novinarski konferenci po srečanju poudaril slovenski premier Cerar in pozval Makedonijo, naj še naprej posveča največjo možno pozornost implementaciji prioritetnih reform in reševanju odprtih vprašanj, sploh s svojimi sosedami. »V interesu Slovenije, regije in EU je, da Makedonija ostane stabilna, varna in perspektivna država. Želimo si, da bi naslednje leto Makedonija pričela pristopna pogajanja z EU,« je še dodal premier Cerar. Premier Zaev je poudaril trdno odločenost in čvrsto soglasje makedonskih oblasti za nadaljevanje institucionalnih reform v smeri zagotavljanja demokratičnih standardov, ki vodijo v članstvo v evroatlantske integracije, pri tem pa izrazil posebno zahvalo Sloveniji za njeno iskreno podporo.

Slovenski predsednik vlade je izpostavil tudi pomen razvojnega sodelovanja med državama. Tako je Slovenija med letoma 2005 in 2016 Makedoniji namenila 14 milijonov razvojne pomoči, največ za projekte na področju varovanja okolja in energetske učinkovitosti. »S tovrstno podporo kakovostnim razvojnim projektom želimo nadaljevati,« je poudaril slovenski premier, pri tem pa poudaril tudi pomen dobre izobrazbe. Izpostavil je, da je v preteklem študijskem letu v Sloveniji pod istimi pogoji kot slovenski študenti študiralo kar 720 študentov iz Makedonije. 

Predsednika vlad sta govorila tudi o gospodarskem sodelovanju, ki se še naprej krepi. Slovenska podjetja ostajajo najpomembnejši in največji investitor v Makedoniji, raste pa tudi obseg blagovne menjave: ta se je lani povečala za 11 % v primerjavi z letom prej, v prvi polovici letošnjega leta pa beležimo 8,3-odstotno rast. Sogovornika sta se strinjala, da je na področju gospodarstva še veliko priložnosti in pozdravila napredek, da se določena odprta vprašanja na gospodarskem področju uspešno razrešujejo. Na današnjem srečanju sta se zavzela za poglabljanje sodelovanja tudi med posameznimi ministrstvi.

Ob priložnosti uradnega obiska makedonskega premierja je premier Cerar priredil sprejem za slovenske za slovenske policiste, ki so sodelovali v misiji v podporo Makedoniji pri varovanju južne meje. Na sprejemu je makedonska vlada slovenskim policistom in policiji za sodelovanje in pomoč namenila posebno priznanje. Predsednika obeh vlad sta pozdravila odlično sodelovanje obeh držav v času migracijske krize, ki je bila velik humanitarni in varnostni izziv. »Makedonija se je izkazala kot ključna partnerica, ki je prisluhnila moji pobudi o zaprtju balkanske poti in se odgovorno odzvala,« je dejal predsednik vlade Cerar in ponovil slovensko pripravljenost, da se z napotitvijo policistov in morebitno drugo podporo nadaljuje, dokler bo to potrebno.

STA