U Lendavi predstavljen zbornik pesama »Pobiralci rose«

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Među nastupajućim i Rade Bakračević, pesnik, glavni urednik Štajerskih novosti

Lendava, 14 novembar – Lendava, mali simpatičan grad na tromeđi Mađarske, Hrvatske i Slovenije oduvek je bio povezan sa kulturom i kulturnim događajima povezanim sa višenacionalnim življem, koji je već godinama deo ovog prekomurskog kraja. Peti zbornik »Pobirlaci rose«  predstavljen je krajem prošle sedmice u Lendavi u tamošnjoj Sinagogi.

im4_5751

Pesnici čitaju svoje pesme

Verujući u saradnju lendavskih stanovnika, koji su pored Slovenaca i žitelji mađarske nacionalne manjine Danijela Hozjan, predsednica Saveza kulturnih društava Lendava odlučila je da u kulturni život Lendave poveže i stanovnike, koji su pre nekoliko desetina godina stigli u ove krajeve iz država nastalih iz naše bivše zajedničke domovine.

Tako je pre pet godina Danijela počela sa okupljanjem pesnika, koji su svoje pesme recitirali za lendavsku javnost. Ti nastupi pesnika, koji pišu na svom maternjem jeziku naišli su na velike simpatije kod ovdašnjih ljubitelja umetnosti.

im4_5741

Danijela Hozjan predala je priznanje Radu Bakračeviću za dobru saradnju sa društvom “Štajerska zajednica” iz Maribora.

Tako je Danijeli i Savezu kulturnih društava pristupio veliki broj književnika, koji pišu na svom maternjem jeziku.

Inicijativa Danijele Hozjan naišla je na pogodna tla. Na njen poziv u kulturna događanja u Lendavi priključili su se pesnici, koji pišu na mađarskom, srpskom, hrvatskom, slovenačkom, pa čak i romskom jeziku.

To su boemi, koji nisu u pravom smislu te reči, već pesnici, koje povezuje zajednička težnja o suživotu bez koga se u ovim krajevima ne može živeti.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ljubitelji književnosti

 

Prvi susret pesnika, koji pišu na svom maternjem jeziku održao se novembra 2012 godine. Pored domaćih pesnika u Lendavu su stigli i pesnici iz Varaždina, Čakovca i Maribora. Pesme nastupajućih štampane su, svake godine, u zborniku pod imenom »Pobiralci rose«.

Posle pet godina postavljen je pesnički rekord. Za pet godina nastupio je veliki broj pesnika i ovih dana je iz štampe izašao peti zbornik »Pobiralci rose«. Za pet godina u pet knjiga štampano je nekoliko stotina pesama nastupajućih pesnika.

Osećaji i razmišljanja pesnika, koji su već pet godina nastupali na lendavskim književnim večerima jedna su od najčešćih i najstarijih tema o kojoj su književnici pisali.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posle promocije Zbornika zabava je trajala do duboko u noć

Pesnici su opisivali krajolik, spoljašnjeg sveta koji čoveka okružuje i ljudske unutrašnjosti, U njih su unosili i zanimljive likove i njihove životne priče.

U nastupu pesnika na ovim susretima, koji traju već godinama, pod tutorstvom profesora književnosti,  jasno se vidi i njihov književni razvoj, koji prelazi u egzistencijalistička pitanja univerzalna za sve ljude.

U nekim delima pesnici su  pristupili  problematici, koju su preko basni svrstali u potrebu za zajedničkim životom žitelja ovih krajeva. U petom zborniku objavljene su pesme sledećih pesnika:

LIDIJA ALT, VERONA AUGUŠTIN, RADE BAKRAČEVIĆ, KORNELIJA BAŠA, ZLATKA FRAJZMAN-PUPA, MILAN HAJDINJAK, NATAŠA HORVAT, DANIJELA HOZJAN, JERICA TROJAK, PETRA JOVANOVSKA, FRANC KOREN, GIZELLA KOTER, JANJA MAGDIČ, OLGA PAUŠIČ, ALEKSANDER RUŽIČ, BISERKA SIJARIČ,

Pored pesnika na ovim susretima nastupali su i poznati slikari iz ovih krajeva: Mladen Palić Hrvatska, Tamara Špitaler Škorič iz Pinc, Romsko društvo »Romnji« iz Dolgovaških Gorica, Filip Matko Ficko iz Radenaca, Marjana Kmet iz Velike Polane.

Za petu knjigu Danijeli su stigle čestitke poznatih ljubitelja pesama iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Knjiga je predstavljena krajem prošle sedmice u Lendavi u tamošnjoj Sinagogi.

Tekst: Rade Bakračević

Foto: Zdravko Majstorović