POLOŽEN KAMEN TEMELJAC BUDUĆE ZGRADE RADIO TELEVIZIJE VOJVODINE

1-predsednik-republike-srbije-aleksandar-vucic

 Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

 Predsednik Republike Srbije  Aleksandar Vučić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović položili  su (danas,22.novembar) kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Radio Televizije Vojvodine. Svečanim polaganjem vremenske kapsule i kamena temeljca simbolično je obeležen početak radova na izgradnji nove zgrade Radio-televizije ”Vojvodina”. Događaju su prisustvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Pastor Ištvan, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević i generalni direktor RTV ”Vojvodina” Miodrag Koprivica.

2-predsednik-pokrainske-vlade-igor-mirovic

Predsednik Pokrainske vlade Igor Mirović.

Za obnovu zgrade RTV-a  Republička i Pokrajinska vlada su do sada  izdvojile 800 miliona dinara. Radovi na izgradnji novog objekta počeli su 6. novembra 2017. godine, a rok za završetak radova je polovina 2019. godine.

Prema rečima direktora te ustanove Miodraga Koprivice, nakon 18 godina od kako je stara zgrada srušena u NATO bombardovanju, gradi se novi moderan objekat za  RTV ”Vojvodina” koja već 70 godina proizvodi radijski program, a skoro 50 televizijski, i to na srpskom jeziku i na 13 manjinskih jezika.

– To nije samo medijska kuća već kulturna vertikala u ovom delu Srbije. Naša arhiva je riznica različitosti i baštini način života u Vojvodini, koji svedoči o tome kako se može zajednički i u miru živeti, što je bogatstvo svih nas – naglasio je Koprivica i zahvalio se republičkoj i pokrajinskoj vladi, kao i Gradu Novom Sadu što su prepoznali značaj potrebe ljudi za informisanjem na različitim jezicima.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je podsećajući na NATO agresiju 1999. godine  i skoro  dve decenije ćutanja i nesposobnosti vlasti u Srbiji nakon 2000. godine, istakao da su Vlada Republike Srbije i Pokrajinska  vlada, suočene sa  ruševinama, zajedničkim snagama  odlučile da grade i stavraju tamo gde su drugi rušili.

Aleksandar Vučić naglasio je da je današnji događaj mnogo više od početka radova na jednom od brojnih gradilišta u našoj zemlji.

3-priprema-temelja-vucic-i-mirovic

Priprema temelja – Vučić i Mirović.

– Gradimo tamo gde su drugi rušili, i to što gradimo biće modernije i bolje. Sa novog objekta od 18 000 kvadrata videće se celi Novi Sad, a emitovaće se program za sve ljude koji žive u višenacionalnoj Vojvodini. Taj program donosi jednakost i doprinosi tome da pripadnici svih nacionalnih zajednica budu  ravnopravni članovi našeg društva i države. Veliki je značaj RTV ”Vojvodina”, ali značajan je i Žeželjev most koji ćemo uskoro u potpunosti da otvorimo, važna je i enciklopedistika Matice srpske u koju ćemo uložiti 150 miliona dinara, ali i novih 150 miliona u obnovu fasada u Novom Sadu jer to Evropska prestonica kulture zaslužuje – naglasio je Aleksandar Vučić. On je takođe istakao da je na sastanku u Pokrajinskoj vladi, koji je prethodio svečanosti povodom izgradnje novog objekta RTV-a, razgovarano o obeležavanju stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji iduće godine.

4-polaganje-vremenske-kapsule

 Polaganje vremenske kapsule.

– Za nas u poslednjih 100 godina nema značajnijeg istorijskog događaja, a završnica njegovog obeležavanja odigraće se u Areni u Beogradu, jer za Beograd i Srbiju nema važnijeg dana od onog kada se Vojvodina odlukom velike Narodne skupštine prisajedinila Srbiji. Želimo da pokažemo da naše zajedništvo niko ne može da naruši, kao i da su oni koji su pokušali da sruše našu zemlju, učinili da postanemo čvršći i da više nego ikada volimo svoju slobodu i nezavisnost Srbije – poručio je Aleksandar Vučić

-18 godina posle rušenja zgrade RTV, polažemo kamen  temeljac za novi dom jedne od najznačajnijih  vojvođanskih institucija, ne samo u sferi informisanja.   U uspešan i pravovremen završetak gradnje i skori povratak Radio-Televizije Vojvodine svojoj kući, uverava me i naš zajednički odnos prema toj instituciji i  kvalitetan i pravovremen završetak  realizacije prve dve faze ovog velikog projekta“ rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović . Mirović se zahvalio predsedniku Vučiću na podršci i razumevanju bez čega bi, kako je rekao, realizacija ovog projekta bila mnogo teža.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da se izgradnjom nove zgrade RTV-a ispravlja istorijska nepravda.

– Gradimo, a ne rušimo, stvaramo, a ne razaramo. Ovo možda nije poraz onih koji su nezakonito rušili, ali jeste pobeda onih koji stvaraju i grade. Zajedništvom, opipljivom sinergijom i željom da rešavamo probleme, idemo napred – rekao je gradonačelnik Vučević.

 

Radomir Čubranović