“MANIĆ TISA 63” OČEKUJE RIBOLOVCE, ALI I LJUBITELJE KOBASICA …

1-pozivnica-prijava-za-ribolovce

 Pozivnica-prijava za ribolovce.

 Tradicionalna 6. međunarodna turističko – ribolovačka manifestacija “Manić-Tisa 63” održaće se na Tisi kod Novog Bečeja 8. i 9. decembra, poručili su organizatori Udruženje Klub ljubitelja reke Tise „Tisa 63“ iz Novog Bečeja na promotivnom druženju u Novom Sadu. Biće ribolova, ali i kobasica, čvaraka i drugih specijaliteta tradicionalnog vojvođanskog svinjokolja…

2-pozivnica-za-ljubitelje-svinjokolja

Pozivnica za ljubitelje svinjokolja.

– Zimi kada većina ribolovaca odlaže svoj pecaroški pribor, ovde kod nas zahvaljujući ribi fenomenu naših voda Lota-Lota (lat) ili Manić (tiski bakalar), prava sezona tek počinje i praktično zahvaljujući maniću nikad se ne prekida. Ima li lepšeg načina za stravstvene ribolovce da zaokruže ribolovačku sezonu!? Druženje, razmena iskustava, nova prijateljstva, ribolovačke priče, tradicionalni običaji, tamburaši, trubači, srdačni domaćini… dovoljan su razlog da se i ove godine okupimo na obali Tise u velikom broju. Manić je riba iz porodice bakalara koja je migracijom došla iz Severnog ledenog mora i nastanila naše vode. Po našim saznanjima takmičenje je jedinstveno u svetu jer se održava samo kod nas. Takmičenje se odvija na 63 km reke Tise nizvodno od brane kod Novog Bečeja sa obe obale po jasno utvrđenim pravilima koje propisuje organizator uz saglasnost sa upravljačem vode, kaže specijalno za naš list Dragan Vukotić, jedan od organizatora ove priredbe i večiti kreator i autor i drugih turističkih manifestacija poput nadaleko čuvene “Pasuljijade”. Vukotić je podsetio takmičare i goste da se ovaj zimski ribolov održava uz tradicionalni vojvođanski svinjokolj i da će okupiti rekordan broj takmičara i gostiju.

3-promotivna-ekipa-sa-draganom-vukoticem-levo

Promotivna ekipa sa Draganom Vukotićem (levo).

-Gosti će mati priliku da uz ribolovačke veštine vide i običaje i takmičenje u veštinama tradicionalnog vojvođanskog svinjokolja sa prikazom obrade svinjskog mesa na tradicionalan način i pripremom svinjokoljskih specijaliteta. Svima onima koji se ne takmiče u pecanju manića, omogućili smo uz simbolično učešće da uživaju u neograničenoj konzumaciji specijaliteta tipičnih za svinjokolj kao što su vrući čvarci, svinjski paprikaš, ražnjići, kobasice, krompirača, banatske lepinje… sve to uz vrhunsko domaće vino i domaću rakiju! U sklopu manifestacije “Tradicionalni vojvođanski svinjokolj”, u akciji “Uradi sam” gosti će imati mogućnost sami da spreme specijalitete od svežeg svinjskog mesa baš onako kako najviše vole. Za tu priliku uredićemo specijalne amfiteatre od slame i logorsku vatru, a čitava scenografija biće posebno uređena u stilu starinskog seoskog dvorišta. Da stvar ne prepustimo slučaju obezbedili smo tri tovljenika, da nam gosti ne odu gladni-, dodao je Vukotić.

4-sasa-dujin-desno

 Saša Dujin (desno).

Ljubazni domaćini i organizatori kažu da manifestacija svojim sadržajima nudi mogućnost interaktivnog učešća široj ciljnoj grupi – od 7 do 77 godina gde za svakoga ima po nešto. Osnovni ciljevi manifestacije su propagiranje zdravog načina života i povratka prirodi kao i stvaranje dobrih međuljudskih odnosa uz povezivanje ljudi iz šireg regiona, što nam je u ovo doba ubrzanog načina života i otuđenja preko potrebno. Ulaz na manifestaciju je besplatan. Želja im je da na originalan način prikažu blagodeti ovog dela Banata – gde nema struje, WI-FI veze, brze hrane, aditiva, šund muzike, starleta, saobraćaja,

5-detalj-sa-proslogodisnjeg-druzenja-i-takmicenja

 Detalj sa prošlogodišnjeg druženja i takmičenja.

Svi koji nisu setili šta znači zima pod noktima, grejali se kraj vatre, slušali huk brane, doručkovali s nogu, pripremali ražnjiće na štapu, pecali manića, sedeli na slami, spavali u vojničkoj vreći, gazili blato… ovo je jedinstvena prilika i pravi trenutak za Vas. Privilegija za mali broj srećnika. Videćete!-, poručuje Vukotić.

Direktor Turističke organizacije Novi Bečej Saša Dujin je posebno istakao “finiš” ove izuzetno zanimljive manifestacije:

– Posle takmičenja svi učesnici biće okupljeni na zajedničkoj svečanosti u Hotelu “Tiski cvet“ uz prigodne poklone i dodelu priznanja najboljima, nakon čega sledi druženje uz muziku i specijalne goste do duboku u noć. U muzičkom programu učestvuju Apsolutno Romantično, KUD Bećarac, KUD Teodor Pavlović i specijalni gosti Music Drive iz Slovačke.

6-razgovor-uz-hand-made-raznjice

 Razgovor uz hand made ražnjiće.

Svoje učešće već tradicionalno potvrdili su takmičari iz Subotice, Valjeva, Beograda, Bajine Bašte, Novog Sada, Kneževca, Apatina, Kanjiže, Crvenke, Zrenjanina, Niša, Inđije, Kikinde, Loznice, Gornjeg Milanovca, Obrenovca, Bačke Palanke, kao i gosti iz Nemačke, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Italije, Slovačke, Engleske i BiH.

Inače, Manifestaciju su podržali Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i ,naravno, opština Novi Bečej kao grad domaćin.

 

Radomir Čubranović